Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Μόλις 9 από τα 30 μέλη υποστηρίζουν την εισδοχή της Ουκρανίας – Δύσκολη η απαραίτητη ομοφωνία

ΝΑΤΟ: Μόλις 9 από τα 30 μέλη υποστηρίζουν την εισδοχή της Ουκρανίας – Δύσκολη η απαραίτητη ομοφωνία
H κοινή δήλωση των προέδρων των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόεδροι εννέα κρατών μελών του ΝΑΤΟ  από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ζητούν σημαντική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ενώ την ίδια ώρα χαιρετίζουν το αίτημα που κατέθεσε για εισδοχή στη συμμαχία την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022
«Στεκόμαστε σταθερά πίσω από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας», αναφέρει η δήλωση.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της εισβολής της Ρωσίας, απαιτούμε από τη Ρωσία να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία».
Οι πρόεδροι δήλωσαν ότι «δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί μπροστά σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες προσάρτησης οποιουδήποτε ουκρανικού εδάφους».
Την δήλωση υπέγραψαν οι:
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας Andrzej Duda;
Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Miloš Zeman;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Εσθονίας Alar Karis•
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λετονίας Egils Levits;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Gitanas Nausėda;
Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski•
Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanovic;
Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis;
Πρόεδρος της Σλοβακικής Δημοκρατίας Zuzana Čaputová.

Η ανακοίνωση του αιτήματος


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε στις 30 Σεπτεμβρίου ότι η χώρα του θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
με ταχείες διαδικασίες
Σύμφωνα με τον Mykhailo Podolyak, σύμβουλο του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου στην Ουκρανία, η Ουκρανία πραγματοποίησε διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ προτού υποβάλει το αίτημά της για ένταξη στη συμμαχία.

Ομόφωνη απόφαση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg απάντησε στο αίτημα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις 30 Σεπτεμβρίου.
Δηλωσε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτές σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία υποστηρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τους δικούς της τρόπους και μέσα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ωστόσο, ο σημείωσε επίσης ότι η απόφαση για ένταξη πρέπει τελικά να εγκριθεί και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ επικεντρώνεται τώρα στο να παράσχει στην Ουκρανία άμεση υποστήριξη και βοήθεια που χρειάζεται για να αμυνθεί: «Αυτή είναι τώρα η κύρια κατεύθυνση και ο πρωταρχικός στόχος των συμμάχων του ΝΑΤΟ», είπε.
Ο Καναδάς και τα κράτη της Βαλτικής υποστήριξαν αμέσως την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Οι χλιαρές αντιδράσεις 

Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά είπε επίσης ότι απαιτείται ομόφωνη απόφαση.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος είπε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή» για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία.
Η Ουκρανία καθόρισε την πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μέσω τροποποιήσεων στο Σύνταγμά της που έγιναν στις 21 Φεβρουαρίου 2019.
Τα κύρια κίνητρα για τις τροποποιήσεις ήταν η επιθετικότητα της Ρωσίας και η κατοχή της Κριμαίας και τμημάτων των περιφερειών Donetsk και Luhansk το 2014
Η Ουκρανία ζήτησε να της χορηγηθεί το Σχέδιο Δράσης Μέλους στο ΝΑΤΟ το 2008, αλλά, μαζί με τη Γεωργία, απορρίφθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης