Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Moderna αρνείται να αποκαλύψει στην Κίνα την τεχνολογία του εμβολίου κατά του Covid

Γιατί η Moderna αρνείται να αποκαλύψει στην Κίνα την τεχνολογία του εμβολίου κατά του Covid
Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη απέρριψε το αίτημα του Πεκίνου να παραδώσει τη συνταγή για το εμβόλιο αγγελιoφόρου RNA

Η Moderna αρνήθηκε να παραδώσει στην Κίνα τη βασική πνευματική ιδιοκτησία πίσω από την ανάπτυξη του εμβολίου της για τον Covid-19, οδηγώντας σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την πώλησή του στη χώρα.
Η φαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Μασαχουσέτη απέρριψε το αίτημα του Πεκίνου να παραδώσει τη συνταγή για το εμβόλιο αγγελιoφόρου RNA λόγω εμπορικών ανησυχιών, ανέφεραν στους Financial Times, πηγές που συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2020 και 2021.
Στέλεχος της Moderna στην Κίνα είπε ότι η εταιρεία είχε «παραιτηθεί» από τις προηγούμενες προσπάθειές της για πρόσβαση στην κινεζική αγορά, λόγω της απαίτησης του Πεκίνου να παραδώσει την τεχνολογία ως προϋπόθεση για την πώληση στη χώρα.

Δύο διαδρομές

Μέχρι σήμερα, το Πεκίνο έχει προσφέρει δύο διαδρομές σε ξένους κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 για διανομή στην Κίνα, ανάλογα με την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών: πραγματοποίηση πλήρους μεταφοράς τεχνολογίας σε εγχώρια φαρμακευτική εταιρεία ή δημιουργία μονάδας παραγωγής στην Κίνα με τοπικό συνεργάτη, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο της υποκείμενης τεχνολογίας.
Ο γερμανικός όμιλος BioNTech έχει συνάψει συμφωνία με την Shanghai Fosun Pharmaceutical για τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών και την εμπορευματική αξιοποίηση του εμβολίου του το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι διατήρησε τον έλεγχο της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Fosun συμφώνησε να παρέχει ένα εργοστάσιο που θα παράγει έως και 1 δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.
Αντίθετα, ο όμιλος Everest Medicines με έδρα τη Σαγκάη έκανε μια συμφωνία για πρόσβαση στο υποψήφιο εμβόλιο mRNA της καναδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Providence Therapeutics που περιελάμβανε πλήρη μεταφορά τεχνολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης