Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Στις κάλπες μέχρι τις 17:00 για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – Φαβορί ο Lula

Βραζιλία: Στις κάλπες μέχρι τις 17:00 για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – Φαβορί ο Lula
O Lula διατηρεί εδώ και καιρό σταθερό προβάδισμα - O Bolsonaro έχει δηλώσει ότι μπορεί να αρνηθεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του
Σχετικά Άρθρα

Μέχρι τις 17:00 (τοπική ώρα) καλούνται οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών σήμερα, Κυριακή 2/10, με τον αριστερό Luiz Inácio Lula da Silva να είναι το φαβορί έναντι του νυν δεξιού προέδρου Jair Messias Bolsonaro.
Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες, θα δείξουν εάν θα επιστρέψει στην εξουσία ένας πρώην πρόεδρος που φυλακίστηκε με καταδίκες για διαφθορά ή ένας δεξιός λαϊκιστής που έχει επιτεθεί στο εκλογικό σύστημα και έχει απειλήσει ευθέως με αμφισβήτηση της ήττας του.
Πάντως, ο Lula διατηρεί εδώ και καιρό σταθερό προβάδισμα, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, ενώ ο Bolsonaro έχει δηλώσει ότι μπορεί να αρνηθεί να αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του, δημιουργώντας φόβους για θεσμική κρίση ή μετεκλογική βία.
Οι Βραζιλιάνοι ψηφίζουν για τα 513 μέλη της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, για το ένα τρίτο των 81 μελών της Γερουσίας και για κυβερνήτες και κοινοβούλια πολιτειών, ενώ - όπως και σε προηγούμενες εκλογές - οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια των περίπου 477.000 εκλογικών τμημάτων, τα οποία χρησιμοποιούν μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επιτρέπουν την ταχεία καταχώριση των αποτελεσμάτων από την εθνική εκλογική αρχή (TSE).
Ο νικητής θα ανακοινωθεί μέσα σε διάστημα ωρών μετά το κλείσιμο των καλπών στις 17:00 (23:00 ώρα Ελλάδος).
Εάν δεν κερδίσει κανένας υποψήφιος πάνω από τις μισές ψήφους, μετά την αφαίρεση των λευκών και των άκυρων ψηφοδελτίων, τότε οι δύο που θα αναδειχθούν πρώτοι θα μονομαχήσουν στις 30 Οκτωβρίου στο δεύτερο γύρο.
Μπορεί ο Lula να προηγείται στην κούρσα για την προεδρία, όμως ο συντηρητικός συνασπισμός που υποστηρίζει τον Bolsonaro αναμένεται να διατηρήσει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Στην περίπτωση που αυτό συμβεί, ο αριστερός Lula αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις για να κυβερνήσει μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι που πεινούν αυξάνονται, η ανεργία είναι υψηλή και η ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19 άνιση.
Πάντως , Lula και Bolsonaro έχουν υποσχεθεί γενναιόδωρες δαπάνες για την πρόνοια την επόμενη χρονιά, αυξάνοντας την πίεση στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι η προσφάτως καθιερωθείσα αυτονομία της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας και το γεγονός ότι ο Lula επέλεξε για το ψηφοδέλτιό του έναν κεντρώο πρώην αντίπαλο, έχουν καθησυχάσει τους επενδυτές.

Οι δημοσκοπήσεις

Η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως ο Lula, ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2003 ως το 2010, θα εκλεγεί με διαφορά 10-15 εκατοστιαίες μονάδες και μάλιστα, σε περίπτωση που κερδίσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων, όπως εκτιμούν αρκετοί δημοσκόποι, μπορεί να κερδίσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο.
Πάντως, ο Bolsonaro έχει απειλήσει ότι θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά τη διατύπωση αβάσιμων ισχυρισμών για νοθεία, κατηγορώντας τις εκλογικές αρχές ότι συνωμοτούν εναντίον του και προτείνοντας να κάνει μια παράλληλη καταμέτρηση ψήφων ο στρατός, που τελικά αρνήθηκε.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα, εφόσον η ψηφοφορία είναι «καθαρή και διάφανη», χωρίς να προσδιορίζει οποιαδήποτε κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, μια αποφασιστική νίκη του Lula μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες η μετάβαση να είναι πολυτάραχη.
Ο Lula έχει δεσμευθεί ότι θα σταματήσει αμέσως τις περιβαλλοντικές πολιτικές του Bolsonaro, , καθώς η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση των 15 τελευταίων ετών, αλλά και ότι θα καταπολεμήσει την υλοτομία, θα αυξήσει την προστασία των τοπικών φυλών και θα κάνει τη Βραζιλία πρωταγωνιστή στην κλιματική διπλωματία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης