Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Προβάδισμα νίκης του Lula έναντι του Bolsonaro δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Βραζιλία: Προβάδισμα νίκης του Lula έναντι του  Bolsonaro δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Μια δημοσκόπηση της CNT/MDA που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 1/10 ανέφερε ότι ο Lula θα κέρδιζε το 48,3% των έγκυρων ψήφων ενώ στη δημοσκόπηση του MDA το προβάδισμα του Lula έχει πέσει στο 7,9% (44,2% για τον Lula και 36,3% για τον Bolsonaro)

Σχετικά Άρθρα

Σταθερό προβάδισμα στην προεδρική κούρσα, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022 στη Βραζιλία, διατηρεί ο αριστερός ηγέτης Luiz Inácio Lula da Silva απέναντι στον ακροδεξιό νυν πρόεδρο Jair Messias Bolsonaro και βρίσκεται μπροστά σε μια «απευθείας νίκη», όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο νέα δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.
Οι πιο πολωμένες εκλογές στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες θα δείξουν εάν θα επιστρέψει στην εξουσία ένας πρώην πρόεδρος που φυλακίστηκε με καταδίκες για διαφθορά ή ένας δεξιός λαϊκιστής που έχει επιτεθεί στο εκλογικό σύστημα και έχει απειλήσει ευθέως με αμφισβήτηση της ήττας του.

Τα ποσοστά

Μια δημοσκόπηση της CNT/MDA που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 1/10 ανέφερε ότι ο Lula θα κέρδιζε το 48,3% των έγκυρων ψήφων, γεγονός που τον θέτει στατιστικά σε κοντινή απόσταση από το να πάρει τις μισές ψήφους, δηλαδή να εκλεγεί ακόμα και απευθείας από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο στατιστικού λάθους 2,2 ποσοστιαίων μονάδων.
Εάν κανένας από τους 11 υποψηφίους δεν λάβει πάνω από το 50% των ψήφων, οι δύο πρώτοι –θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα είναι ο Lula και ο Bolsonaro - θα οδηγηθούν στον δεύτερο γύρο, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου.
Η δημοσκόπηση του MDA που έγινε από το λόμπι των εθνικών μεταφορών CNT δείχνει προβάδισμα του Lula, το οποίο τώρα έχει πέσει στις 7,9 ποσοστιαίες μονάδες (44,2% για τον Lula και 36,3% για τον Bolsonaro).
Δύο άλλες μεγάλες δημοσκοπήσεις, των Datafolha και IPEC, έχουν προβλέψει ότι ο Lula θα κερδίσει.

Ο Bolsonaro αμφισβητεί το σύστημα ψηφοφορίας

Το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας, το οποίο ο Bolsonaro έχει επανειλημμένα επικρίνει ως ευάλωτο σε νοθεία ειτρέπει στην εθνική εκλογική αρχή, το TSE, να καταγράφει γρήγορα τα αποτελέσματα μέσα σε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης που προβλέπεται στις 5 μ.μ. τοπική ώρα.
Λόγω των επιθέσεων του Bolsonaro στο εκλογικό σύστημα, το TSE έχει προσκαλέσει έναν πρωτοφανή αριθμό διεθνών παρατηρητών στις φετινές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης