Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ψυχρός Πόλεμος 2.0: Στενό «μαρκάρισμα» από το Πεντάγωνο στο Kaliningrad της Ρωσίας - Έντονες ανησυχίες για πυρηνική κρίση

Ψυχρός Πόλεμος 2.0: Στενό «μαρκάρισμα» από το Πεντάγωνο στο Kaliningrad της Ρωσίας  - Έντονες ανησυχίες για πυρηνική κρίση
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα «καυτή»  τους τελευταίους μήνες, καθώς μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν απειλήσει να την αποκόψουν από την ηπειρωτική Ρωσία, με την οποία δεν έχει σύνορα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πολλαπλές πτήσεις επιτήρησης αυτή την εβδομάδα γύρω από το Kaliningrad, περιοχή που βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.
Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροπλάνα πιθανότατα αξιολογούν τη δραστηριότητα πυρηνικών όπλων της Μόσχας, καθώς οι δύο πλευρές εντείνουν τις απειλές και τις προειδοποιήσεις για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία με την απειλή των Ρώσων για τακτική χρήση πυρηνικών να βρίσκεται ακόμη επί τάπητος.

Οι παρακολουθήσεις

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τουλάχιστον τρία Boeing RC-135 έκαναν κύκλους στο Kaliningrad– ένα μικρό κομμάτι γης ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, Λιθουανία και Πολωνία – σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων RadarBox.
Η περιοχή είναι ιδιαίτερα «καυτή»  τους τελευταίους μήνες, καθώς μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν απειλήσει να την αποκόψουν από την ηπειρωτική Ρωσία, με την οποία δεν έχει σύνορα.

kaliningradmap1.jpg

Στο παιχνίδι και το ΝΑΤΟ

Νωρίτερα φέτος, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, ότι θα καλωσορίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στη συμμαχία, ενώ η  Μόσχα προειδοποίησε, ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή ως απάντηση σε οποιαδήποτε μελλοντική ανάπτυξη στρατηγικών όπλων εντός της επικράτειας νέων μελών.
Όλες εκτός από δύο από τις 30 υπογράφοντες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν επισήμως εγκρίνει την ένταξη των Σουηδία και Φινλανδία, στη συμμαχία, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να είναι πλέον οι μόνες εναπομείνασες χώρες.
Οι αυξημένες πτήσεις επιτήρησης έρχονται καθώς δυτικοί ηγέτες εκφράζουν ανησυχίες, ότι ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin θα μπορούσε να διατάξει πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία ή σε έναν από τους γείτονές της.
Mάλιτα, το Politico ανέφερε πρόσφατα, ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών «εντείνουν τις προσπάθειες για να εντοπίσουν τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις ή επικοινωνίες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι ο Πούτιν διέταξε τη χρήση πυρηνικών όπλων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης