Τελευταία Νέα
Διεθνή

Doyle (Macquarie Group): «Aρκετά σοβαρή» ύφεση στον Καναδά το 2023

Doyle (Macquarie Group): «Aρκετά σοβαρή» ύφεση στον Καναδά το 2023
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι της Bay Street αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη απόφαση της ΤτΕ για τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου.

Η οικονομία του Καναδά παρουσίασε ελαφρά βελτίωση τον Ιούλιο, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για τον David Doyle, ο οποίος μίλησε για επερχόμενη ύφεση.
«Η βάση μας είναι ότι ο Καναδάς θα εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023», δήλωσε οεπικεφαλής οικονομικών της Macquarie Group, σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Το καναδικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε 0,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά την Πέμπτη, ενώ είναι ήδη δημοσιευμένες οι εκτιμήσεις για τον Αύγουσο η οποία υποδεικνύουν για ακόμη μία φορά οικονομική στασιμότητα.

Οι προβλέψεις

Ο Doyle προβλέπει συρρίκνωση 3% του ΑΕΠ του Καναδά, σε συνδυασμό με πτώση 5 % στο ποσοστό ανεργίας, ενώ προειδοποίησε, ότι η οικονομία παραμένει ευάλωτη στις ροές αγοράς εμπορευμάτων αναμένοντας μεγάλο μέρος της μελλοντικής αδυναμίας να προέλθει από τον στεγαστικό τομέα.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι (μια ύφεση) θα είναι αρκετά σοβαρή στον Καναδά», δήλωσε ο οικονομολόγος ενώ παρά την αναμενόμενη οικονομική συρρίκνωση, ο Doyle δεν πιστεύει ότι η Τράπεζα του Καναδά (BoC) θα αποτρέψει την αύξηση των επιτοκίων.
Εξήγησε μάλιστα, ότι η τράπεζα έχει δεσμευτεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και η υποχώρηση τώρα μπορεί να οδηγήσει σε ένα πιο σημαντικό πρόβλημα αργότερα.
«Θα περάσουν πιθανώς έξι, εννέα, 12 μήνες πριν αρχίσουμε να βλέπουμε τις τράπεζες να μειώνουν ξανά τα επιτόκια, και αυτό γιατί θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι έθεσαν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο», κατέληξε ο Doyle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης