Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: «Πράσινο φως» για την εξαγωγή όπλων (ξανά) στην Τουρκία μετά την υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: «Πράσινο φως» για την εξαγωγή όπλων (ξανά) στην Τουρκία μετά την υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η αντιστροφή της σουηδικής πολιτικής συνδέεται με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία η σκανδιναβική χώρα επεδίωξε να γίνει μέλος νωρίτερα αυτό το έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Μετά την υπόψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία επιτρέπει ξανά τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 30/9 η σουηδική αρχή που είναι αρμοδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, η Σουηδική Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δίνειτην έγκρισή της για τη χορήγηση αδειών για εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, ανατρέποντας την απαγόρευση που ίσχυε από το 2019.
Η αντιστροφή της σουηδικής πολιτικής συνδέεται με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην οποία η σκανδιναβική χώρα επεδίωξε να γίνει μέλος νωρίτερα αυτό το έτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ISP άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα είχαν λάβει το πράσινο φως, επικαλούμενη την εμπιστευτικότητα.
Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG της Συρίας. Η Άγκυρα θεωρεί την προαναφερόμενη οργάνωση πανομοιότυπη με το PKK.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης