Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESRB: Σοβαροί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – Άνευ προηγουμένου κρίση

ESRB: Σοβαροί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα – Άνευ προηγουμένου κρίση
Ο ESRB προειδοποιεί για σοβαρά ρίσκα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Για «σοβαρούς κινδύνους» στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης κάνει λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board, ESRB), στην κυριολεκτικά πρώτη προειδοποίηση που δημοσιοποιεί από το 2010 που δημιουργήθηκε.
Το Συμβούλιο επικαλείται τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν συνδυασμό οικονομικής ύφεσης, πτώσης των τιμών περιουσιακών στοιχείων και γενικότερης πίεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το ESRB, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση και την πρόληψη κινδύνων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα -προεδρεύει η Christine Lagarde- και συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάλεσε τις 30 χώρες που εποπτεύει να προετοιμαστούν για μια κρίση. Επιπλέον, απαίτησε από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των χωρών να δημιουργήσουν μεγαλύτερα αποθέματα κεφαλαίων για να απορροφήσουν πιθανές ζημιές.
«Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, προκαλώντας οικονομική δυσπραγία σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της πανδημία. Επίσης, ο υψηλός πληθωρισμός δυσχεραίνει τις οικονομικές συνθήκες», σημειώνεται στην έκθεση του Συμβουλίου. Παράλληλα, αναφέρεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών, τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από μια πιθανή απότομη διόρθωση στις αγορές και τις επιπτώσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και η μειωμένη ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών και να οδηγήσουν στην εμφάνιση κυκλικών ρίσκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης