Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Der Spiegel: Iσχυροί εκρηκτικοί μηχανισμοί ίσοι με «500 κιλά TNT» χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του Nord Stream

Αποκάλυψη Der Spiegel: Iσχυροί εκρηκτικοί μηχανισμοί ίσοι με «500 κιλά TNT» χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του Nord Stream
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή μετά από αίτημα της Ρωσίας για να επανεξετάσει τις ζημιές στις NS1 και NS2.

Η γερμανική εφημερίδα Der Spiegel ανέφερε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκαν «πολύ αποτελεσματικοί εκρηκτικοί μηχανισμοί » για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του SPIEGEL, υπολογίστηκε ότι για την καταστροφή των σωλήνων πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί εκρηκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό των 500 κιλών TNT. Στην εκτίμηση συμπεριλήφθηκαν επίσης τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.
Οι προηγουμένως άγνωστες εκτιμήσεις υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μόνο ένας κρατικός παράγοντας μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη δράση.
Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει συγκρατηθεί με εικασίες σχετικά με το παρασκήνιο της διακοπής των αγωγών.
Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη δράση .
Η ρωσική ηγεσία, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαδικασία ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά της Ρωσίας .
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ελπίζει για περισσότερες πληροφορίες από μια πιο λεπτομερή εξέταση των αγωγών Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι διακόπτονται στα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm της Βαλτικής Θάλασσας.
Σε κύκλους ασφαλείας ειπώθηκε ότι δύτες ή ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο .

Ισχυρές εκρήξεις

Οι εκρήξεις ήταν τόσο μεγάλες που το Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο εντόπισε 1,9 της κλίμακας Ρίχτερ και άλλη μία με 2,3.
Δύο ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις εντοπίστηκαν τη Δευτέρα στην ίδια θαλάσσια περιοχή με τη διαρροή αερίου του Nord Stream, σύμφωνα με το Εθνικό Σουηδικό Σεισμικό Δίκτυο.
Το δίκτυο παρακολούθησης ανέφερε ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στις 2:03 π.μ. ώρα Σουηδίας, με μέγεθος 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη στις 7:04 μ.μ. της ίδιας ημέρας με μέγεθος 2,3 Ρίχτερ.

Δολιοφθορά....από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Και τώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την επίθεση στο Nord Stream «δολιοφθορά» και είπε ότι θα αντιμετωπιστεί με «αποφασιστική απάντηση».
Το Reuters επικαλέστηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Πέμπτη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις κατά των ζωτικών υποδομών της ΕΕ θα αντιμετωπιστούν με «αποφασιστική απάντηση».
«Όλες οι διαθέσιμες προς το παρόν πληροφορίες δείχνουν ότι αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων, απερίσκεπτων και ανεύθυνων πράξεων δολιοφθοράς.
«Εμείς, ως Σύμμαχοι, έχουμε δεσμευτεί να προετοιμαστούμε, να αποτρέψουμε και να υπερασπιστούμε ενάντια στην καταναγκαστική χρήση ενέργειας και άλλων υβριδικών τακτικών από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες. », αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (ΝΑΤΟ) σημείωσε ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ.
Δεν έγινε καμία αναφορά για το πώς το ΝΑΤΟ "έφθασε στην εκτίμησή του ότι η ζημιά, η οποία είπε ότι έχει προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και διακοπές στη ναυτιλία, προήλθε από την σκόπιμη επίθεση", σημείωσε η WSJ .
Η δήλωση του ΝΑΤΟ αποτελεί σημαντική αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ενόψει της κίνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Νέα διαρροή από τους αγωγούς Nord Stream

Η ακτοφυλακή της Σουηδίας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε νέα διαρροή στο κατεστραμμένο σύστημα αγωγών Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters .
«Δύο από αυτά τα τέσσερα βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Τζένι Λάρσον στην εφημερίδα Svenska Dagbladet. Είπε ότι τα άλλα δύο βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας.
Ενώ ούτε το NS1 ούτε το NS2 λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια των ύποπτων υποθαλάσσιων εκρήξεων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γέμισαν με φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, με τη Δανία να εκτιμά ότι οι διαρροές θα εξαφανιστούν μέχρι την Κυριακή.
Υπάρχουν δύο τεράστιες φυσαλίδες αερίου στην επιφάνεια της Βαλτικής πάνω από τους κατεστραμμένους αγωγούς στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας.
Η μία φυσαλίδα αερίου έχει διάμετρο 2.950 πόδια, ενώ η άλλη είναι περίπου 600 πόδια.

Η «καυτή» Βαλτική και ο ΟΗΕ

Η περιοχή της Βαλτικής γίνεται όλο και πιο έντονη μέρα με τη μέρα καθώς η Νορβηγία, πλέον ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης (προσφάτως εκτοπισμένη Ρωσία), αύξησε την ασφάλεια σε χώρους ενεργειακής υποδομής, τερματικούς σταθμούς ξηράς και πλατφόρμες στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή μετά από αίτημα της Ρωσίας για να επανεξετάσει τις ζημιές στις NS1 και NS2, ενώ η ρωσική πρεσβεία των ΗΠΑ ζήτησε τη συνάντηση καθώς «επιμένει στην ανάγκη για μια συνολική και αντικειμενική εξέταση των συνθηκών των άνευ προηγουμένου επιθέσεων στους ρωσικούς αγωγούς».
Το Reuters ανέφερε ότι η πρεσβεία σχολίασε στο κανάλι της στο Telegram ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να «απωθήσουν» ρωσικές εταιρείες πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά ενέργειας μέσω «μη εμπορικών μεθόδων και κυρώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης