Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ken Griffin (Citadel): Η ύφεση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη - Η Fed πρέπει να επιμείνει για να μειώσει τον πληθωρισμό

Ken Griffin (Citadel): Η ύφεση στις ΗΠΑ είναι αναπόφευκτη - Η Fed πρέπει να επιμείνει για να μειώσει τον πληθωρισμό
Οι ΗΠΑ θα μπουν σε ύφεση - είναι απλώς ένα ζήτημα πότε και πόσο σκληρά, προειδοποίησε ο Ken Griffin της Citadel.
Ο δισεκατομμυριούχος Ken Griffin έχει προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα πάνε σε ύφεση - το μόνο ερώτημα είναι πότε και πόσο επώδυνο θα είναι.
Σε μια συνέντευξη στο CNBC, ο ιδρυτής της Citadel αναγνώρισε επίσης ότι η Federal Reserve αντιμετωπίζει μια δύσκολη δουλειά στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, καθώς τα επιτόκια είναι ένα «πολύ αμβλύ εργαλείο», ωστόσο, προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν επιθετικά τα ποσοστά πεζοπορίας για να διασφαλίσουν ότι οι υψηλές τιμές δεν θα γίνουν αποδεκτές ως κανόνας.

Ο Griffin δήλωσε, ότι η οικονομική ύφεση φαίνεται πλέον αναπόφευκτη για τις ΗΠΑ – ιδιαίτερα σε ένα σενάριο «σκληρής προσγείωσης», όπου οι προσπάθειες της Fed να περιορίσει την εκτίναξη των τιμών οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
«Σε όλους αρέσει να προβλέπουν ύφεση, και θα υπάρξει μία», είπε στο συνέδριο του CNBC « Deliving Alpha ». «Είναι απλώς ένα ζήτημα πότε, και ειλικρινά, πόσο δύσκολο».
"Είναι δυνατόν [στο τέλος] του '23 να έχουμε σκληρή προσγείωση; Απολύτως", πρόσθεσε.

Η Fed και τα επιτόκια

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος πλησιάζει τα υψηλά των 40 ετών.
Παράλληλα, οι αυξήσεις των επιτοκίων τείνουν να κάνουν μια ύφεση πιο πιθανή επειδή κάνουν τον δανεισμό χρημάτων πιο ακριβό, οδηγώντας σε πτώση των δαπανών και στην ανάπτυξη.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρόσθεσε, ότι το έργο της Fed έγινε πιο δύσκολο από μια άνευ προηγουμένου αγορά εργασίας και ένα «τεράστιο» ποσό κρατικών δαπανών.
"Έτσι, η Fed είχε μια πολύ δύσκολη δουλειά για να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει ένα πολύ αμβλύ εργαλείο - τα επιτόκια - για να αντιμετωπίσει μια υπερθέρμανση της οικονομίας..... είναι μια δύσκολη δουλειά" σημείωσε.
Ο Griffin κάλεσε τη Fed να συνεχίσει τις επιθετικές της αυξήσεις επιτοκίων για να βεβαιωθεί ότι θα κρατήσει ένα καπάκι σε αυτό που θεωρείται κανονικός ρυθμός πληθωρισμού.
Εάν όχι, τα επίμονα υψηλά επίπεδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες μισθολογικές απαιτήσεις, οι οποίες τροφοδοτούνται σε μια σπείρα μισθού - τιμής όπου οι επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των μισθών ωθούν τις τιμές υψηλότερες.
«Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία που ακολουθούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα επανακαθορίσουμε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», είπε ο δισεκατομμυριούχος.«Υπάρχει μια ψυχολογική συνιστώσα στον πληθωρισμό που χρειαζόμαστε, για να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας δεν θα αρχίσει να υποθέτει ότι θα πρέπει να περιμένουμε πληθωρισμό 5 ή 6 ή 7%.
"Επειδή από τη στιγμή που το περιμένεις αρκετά ευρέως, γίνεται πραγματικότητα. Γίνεται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, για παράδειγμα."

Η αβεβαιότητα

Η αβεβαιότητα σχετικά με τη νομισματική σύσφιξη της Fed και τους κινδύνους ύφεσης επιβάρυνε τις μετοχές των ΗΠΑ το 2022.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει υποχωρήσει 22,2% φέτος μέχρι στιγμής, καθώς οι αγορές μετοχών υπέστησαν ευρεία πώληση.
Ωστόσο, οι απώλειες υπολείπονται του 50% του selloff που είχαν προβλέψει οι γκουρού της αγοράς όπως ο Jeremy Grantham και ο Michael Burry νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ακόμη μεγαλύτερη πτώση των μετοχών

Το αφεντικό της Citadel είπε ότι αναμένει περαιτέρω πτώση των μετοχών, εάν μια ύφεση που προκαλείται από τη Fed οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία.
Αυτό θα οδηγούσε τους μεμονωμένους επενδυτές να αρχίσουν να βγάζουν τα χρήματά τους από μετοχές και να στραφούν σε λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα.
Ο Griffin είπε ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ δείχνει κάποια ανθεκτικότητα, ακόμη και ενόψει του υψηλού πληθωρισμού, των παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, ενώ αντιμετωπίζει επίσης την απειλή της Ρωσίας να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης