Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wiedman (BlackRock): Σε συνθήκες αυξημένων επιτοκίων θα υπάρξει ανάπτυξη - «Εφηβικοί πόνοι» η διαταραχή της Βρετανικής αγοράς

Wiedman (BlackRock): Σε συνθήκες αυξημένων επιτοκίων θα υπάρξει ανάπτυξη -  «Εφηβικοί πόνοι» η διαταραχή της Βρετανικής αγοράς
Η αναταραχή ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκινήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 65 δισεκατομμυρίων λιρών σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αποδόσεις και να σταθεροποιήσει την αγορά.

Ο Mark Wiedman υψηλό στέλεχος της BlackRock υπερασπίστηκε την επενδυτική τεχνική που έχει βυθίσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου σε καταστροφή, κατηγορώντας για τη διαταραχή τις «αναταράξεις που προκαλούνται από αποφάσεις πολιτικής».
Ο επικεφαλής της παγκόσμιας εταιρικής στρατηγικής της BlackRock, ανέφερε. ότι υπήρξαν «εφηβικοί πόνοι» μετά την τελευταία εβδομάδα του μίνι προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα ταμεία κοντά στη χρεοκοπία

Ένα ξεπούλημα στην αγορά που πυροδοτήθηκε από τις φορολογικές περικοπές του Kwasi Kwarteng οδήγησε τα συνταξιοδοτικά ταμεία στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω των μεθόδων LDI που ενσωματώνουν τη χρήση παραγώγων.
Οι αντισυμβαλλόμενοι ζήτησαν περαιτέρω εξασφαλίσεις καθώς οι αποδόσεις χρυσού αυξήθηκαν απότομα, καθώς τα συνταξιοδοτικά ταμεία αναζητούσαν χρήματα για να εκπληρώσουν αυτές τις απαιτήσεις περιθωρίου.

H αντίδραση από την BoE

Η αναταραχή ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκινήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 65 δισεκατομμυρίων λιρών σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αποδόσεις και να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ η ποσότητα των υποχρεώσεων που κατέχονται από τα βρετανικά συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν αντισταθμιστεί με μεθόδους LDI έχει τριπλασιαστεί σε £1,5tn εντός της 10ετίας έως το 2020, με βάση την Investment Association.
«Εδώ αυτό που έχουμε είναι μια σχετικά νυσταγμένη αγορά που είχε πολύ λίγους κραδασμούς, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξαφνικά περνάει από αναταράξεις που προκαλούνται από αποφάσεις πολιτικής», ανέφερε ο Wiedman.
Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η BlackRock είχε μεγαλύτερα εύρη αποθεματικών κεφαλαίων από πολλούς φίλους της, τα οποία «για μεγάλο χρονικό διάστημα έμοιαζαν πολύ μεγάλα».
Ένα ζωτικής σημασίας ερώτημα τώρα, πρόσθεσε, είναι το πόσο πολλά έχουν διαθέσει οι διαχειριστές κεφαλαίων για τη συγκάλυψη του περιθωρίου.
«Πρόκειται για μια αγορά με πολύ μικρό αριθμό φυσικών αγοραστών που ονομάζονται συνταξιοδοτικά ταμεία και Τράπεζα της Αγγλίας, οπότε όταν έχουν κλήσεις περιθωρίου και δεν υπάρχει κανείς στην άλλη πλευρά του εμπορίου που δημιουργεί λίγη αστάθεια» πρόσθεσε ο επικεφαλής της παγκόσμιας εταιρικής στρατηγικής  της BlackRock.
Παράλληλα, ο Wiedman ανέφερε ότι η «προσωρινή διαταραχή της αγοράς στο ΗΒ» αντιπροσώπευε «εφηβικούς πόνους» για την LDI, όσο μακροπρόθεσμα κι αν είναι, «η περίπτωση ενός LDI είναι πραγματικά πολύ ισχυρή».
Σε μια ατμόσφαιρα αυξανόμενων επιτοκίων, θα υπάρξει χώρος ανάπτυξης, καθώς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιρειών θα πρέπει να αντισταθμίσουν τη δημοσιότητά τους από την αστάθεια της αγοράς.

«Θα έλεγα ότι μπορεί να είναι η αυγή μιας νέας εποχής για το LDI, συμπεριλαμβανομένου του χώρου του δολαρίου», ανέφερε ο Wiedman. "Θα δούμε.
Απλώς, ίσως οι άνθρωποι να έχουν υπο-προβλεπόμενες κλήσεις περιθωρίου για προσωρινές αλλαγές στις αποτιμήσεις.
Νομίζω ότι, δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις κινούνται, είμαι θετικός και αισιόδοξος στην αγορά LDI» κατέληξε ο Wiedman.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης