Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύδροι Zakharova (Ρωσία) κατά ΗΠΑ: Ομολογήστε τι κάνατε με τους αγωγούς Nord Stream - Η Ουάσιγκτον επωφελείται από τις διαρροές

Μύδροι Zakharova (Ρωσία) κατά ΗΠΑ: Ομολογήστε τι κάνατε με τους αγωγούς Nord Stream - Η Ουάσιγκτον επωφελείται από τις διαρροές
Η Zakharova είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ διεξήγαγε ασκήσεις τον Ιούλιο κοντά στην τοποθεσία έκτακτης ανάγκης στο Nord Stream
Σχετικά Άρθρα

Καταπέλτης κατά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ήταν για ακόμη μια φορά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Η ίδια δήλωσε προηγουμένως ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον πραγματοποίησε την απειλή της κατά του Nord Stream 2.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ουάσιγκτον πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα περιστατικά με διαρροή αερίου στο Nord Stream και στο Nord Stream 2 και να ομολογήσει τι ακριβώς έχουν κάνει» δήλωσε η Zakharova την Πέμπτη 29/9 σε ενημέρωση για τους δημοσιογράφους

Οι δηλώσεις Zakharova αναλυτικά:

«Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να εξηγηθούν και να ομολογήσουν.
Λοιπόν, τι είναι; Γιατί το αναθέτουν στον [πρώην επικεφαλής του Πολωνικού Υπουργείου Εξωτερικών] κ. [Ράντοσλαβ] Σικόρσκι, ο οποίος, όντας ένας Ευρωπαίος βουλευτής, ολόψυχα βλέπουμε τώρα, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το περιστατικό στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου», είπε η διπλωμάτης.

Αναμένουμε αντικειμενική έρευνα

Η Ρωσία θέλει να πιστεύει ότι η διεθνής έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 θα είναι αντικειμενική, όπως είπε σχετικά η ίδια.
«Θα ήθελα πολύ να πιστεύω ότι η διεθνής έρευνα για το τι συνέβη στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα θα είναι αντικειμενική», είπε.
Παράλληλα, η διπλωμάτης δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν επιτρέπουν καν τη σκέψη ότι οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αυτήν, αντίθετα, η ΕΕ παρουσιάζει «μια εικόνα άμεσης και έμμεσης ρωσικής εμπλοκής».
Όπως τόνισε η Zakharova, η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.
"Και ποιος πραγματικά αποφάσισε να καταστρέψει την προμήθεια ρωσικών ενεργειακών πόρων, ακόμη και την ίδια τη δυνατότητα αυτών των προμηθειών για τους Ευρωπαίους;
Από την αρχή της υλοποίησης του έργου Nord Stream 2, όλοι οι συμμετέχοντες, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τρίτες χώρες , υπέστησαν άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική πίεση από την Ουάσιγκτον», υπενθύμισε.
Η Zakharova είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ διεξήγαγε ασκήσεις τον Ιούλιο κοντά στην τοποθεσία έκτακτης ανάγκης στο Nord Stream.
«Τον Ιούλιο, στο ίδιο μέρος, κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις του ΝΑΤΟ με χρήση εξοπλισμού βαθέων υδάτων», είπε.
Τόνισε επίσης ότι η περιοχή είναι «γεμάτη» με υποδομές του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, το κλείσιμο του Nord Stream θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αυξήσουν τις προμήθειες LNG στην ΕΕ.
"Υπήρχε ένας απόλυτος ωφελούμενος από αυτήν την κατάσταση - αυτή είναι η Ουάσιγκτον. Το κλείσιμο των αγωγών φυσικού αερίου, για να συνοψίσουμε εν συντομία όσα έχουν ειπωθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια, θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να αυξήσουν τις προμήθειες LNG στην ΕΕ", είπε. είπε.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Zakharova είπε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να διεξαχθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Nord Stream στις 29 Σεπτεμβρίου.
«Ζητήσαμε αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας (σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - σημείωμα TASS) για σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου. Ποιος πιστεύετε ότι δεν ήθελε να γίνει σήμερα, ποιος χρειαζόταν περισσότερο χρόνο, ποιος αποφάσισε να το επιβραδύνει με κάποιο τρόπο και κατά κάποιο τρόπο Λοιπόν, φυσικά, μέλη του ΝΑΤΟ, ήταν μέλη του ΝΑΤΟ μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που το έκαναν αυτό, και ως εκ τούτου είπαν ότι μπορούσαν μόνο 30 και 29 δεν μπορούσαν να το κάνουν καθόλου», είπε.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει την κατάσταση με τον Nord Stream σε συνεδρίαση που θα συγκληθεί κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το BN

Πάντως τα υπονοούμενα της Zakharova κατά των ξεκίνησαν ήδη από το πρωί της Πέμπτης 29/9 λέγοντας πως εκείνες ευθύνονται για τις διαρροές που καταγράφονται στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2.
Όπως ανέφερε, οι διαρροές καταγράφηκαν σε τμήματα των αγωγών που βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται πλήρως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
«Αν μιλήσουμε για το που συνέβη το περιστατικό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι ισχυρισμοί για ουδέτερα ύδατα δεν ισχύουν.
Μιλάμε για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας, τις ΝΑΤΟϊκές αυτές χώρες που είναι γεμάτες με αμερικανικά όπλα και οι οποίες ελέγχονται πλήρως από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που με τη σειρά τους έχουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής» υποστήριξε η Zakharova.

Γελοίοι οι ισχυρισμοί του Λευκού Οίκου

Σχολιάζοντας τις εξηγήσεις που έδωσε η γραμματέας του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre, η οποία υποστήριξε πως αυτό που εννοούσε ο Biden ήταν πως ΗΠΑ και Γερμανία από κοινού θα έκαναν προσπάθειες για να ματαιώσουν το project του Nord Stream 2, η Zakharova έκανε λόγο για ιδιαίτερα γελοίες εξηγήσεις.
«Xθες το βράδυ άκουσα και διάβασα τις εξηγήσεις της γραμματέως του Λευκού Οίκου, οι οποίες δεν είναι μόνο γελοίες, αλλά είναι αξιολύπητες και προκαλούν βαθιά συμπάθεια και οίκτο» υποστήριξε η Zakharova.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης