Τελευταία Νέα
Διεθνή

Chanos: Εάν δεν υπήρχε η Ουκρανία και ο πληθωρισμός, η Κίνα θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια κρίση

Chanos: Εάν δεν υπήρχε η Ουκρανία και ο πληθωρισμός, η Κίνα θα πυροδοτούσε μια παγκόσμια κρίση
Η Κίνα αντιμετωπίζει μια βαθύτερη κρίση που προκαλείται από πολλούς παράγοντες
Κάτω από όλη τη φασαρία για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού, οι επενδυτές προσπερνούν σε μεγάλο βαθμό μια τεράστια ιστορία στην Κίνα, δήλωσε ο διάσημος short-seller, Jim Chanos.
Τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων αποτελούν μιας μεγάλη εστία αβεβαιότητας, μετά τον πόλεμο και τις αυξήσεις επιτοκίων που στοχεύουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού.
Αλλά ο Chanos, γνωστός ιδιαίτερα για τη μακρά ιστορία του στα στοιχήματα κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, είπε ότι είναι μια μεγάλη ιστορία με εκτεταμένες επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές βρίσκονται σε εύθραυστη θέση.
«Αν αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, είτε είναι Ρωσία/Ουκρανία, είτε οι κεντρικές τράπεζες δεν συνέβαιναν αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι αυτό που θα συνέβαινε στην κινεζική αγορά ακινήτων θα ήταν στο επίκεντρο για τους επενδυτές», δήλωσε ο ιδρυτής της Chanos and Co..
Το έθνος αντιμετωπίζει μια βαθύτερη κρίση που προκαλείται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα τη χειρότερη πτώση στις πωλήσεις κατοικιών από τότε που η Κίνα άρχισε να επιτρέπει τις πωλήσεις ιδιωτικών ακινήτων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι προσπάθειες των αρχών

Σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την κρίση, οι κινεζικές αρχές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μείωσαν τα επιτόκια των πενταετών στεγαστικών δανείων και τα βασικά επιτόκια ενός έτους για να κατευνάσουν τις ανησυχίες που είχαν οι κατασκευαστές σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση.
Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα, με την πολιτική της κυβέρνησης για μηδενικό Covid να σφυροκοπεί την οικονομική δραστηριότητα.
Οι κινεζικές τιμές διαμερισμάτων είναι, πιθανώς, «μετά τα ομόλογα του Δημοσίου, η σημαντικότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.
Και μειώνονται», είπε ο Chanos.
«Βλέπουμε ένα πρόβλημα ακίνητης περιουσίας στην Κίνα τους τελευταίους 18 μήνες, το οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει χειριστεί σωστά και ο λόγος που είναι σημαντικός είναι ότι οι επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν σχεδόν το 50% της κινεζικής οικονομίας».
Η Evergrande, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας, έχει τεθεί υπό έλεγχο για τις οικονομικές της συναλλαγές και δεν πληρώνει τα ομόλογα που έχει σε δολάρια, καθιστώντας την σύμβολο της κινεζικής φούσκας ακινήτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης