Τελευταία Νέα
Διεθνή

Druckenmiller: Δεν αποκλείω κάτι πραγματικά κακό: Οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν με χρεοκοπίες κυβερνήσεων, τραπεζών, επενδυτών

Druckenmiller: Δεν αποκλείω κάτι πραγματικά κακό: Οι αυξήσεις επιτοκίων τελειώνουν με χρεοκοπίες κυβερνήσεων, τραπεζών, επενδυτών
Όπως επεσήμανε o ο θρυλικός επενδυτής Stanley Druckenmiller, για όλα όσα βιώνουμε ευθύνεται η πρωτόγνωρη ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της Fed

Το βασικό σενάριο που κάνουμε είναι αυτό της σκληρής προσγείωσης μέχρι το τέλος του 2023, δήλωσε ο θρυλικός επενδυτής Stanley Druckenmiller, μιλώντας στο Delivering Alpha Investor Summit του CNBC στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022.
«Θα εκπλαγώ αν δεν έχουμε ύφεση το ’23.
Δεν ξέρω ακριβώς το timing, αλλά σίγουρα μέχρι το τέλος του ’23 θα συμβεί»
Ο θρυλικός επενδυτής φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι κάτι ακόμα χειρότερο.
«Δεν αποκλείω κάτι πολύ κακό», είπε… συμπληρώνοντας πως κάθε κύκλος επιτοκιακών αυξήσεων τελειώνει με χρεοκοπίες κυβερνήσεων, τραπεζών και επενδυτών».

Όπως επεσήμανε, για όλα όσα βιώνουμε ευθύνεται η πρωτόγνωρη ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της Fed, που έφτασε τα 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Μοιραία, τώρα οδηγούμαστε σε ύφεση…
«Η κεντρική μας υπόθεση είναι μια δύσκολη προσγείωση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους» είπε, προσθέτοντας ότι πάρθηκε μια δέσμη μυωπικών πολιτικών όπως η ανεύθυνη εκροή πετρελαίου του Biden.

Επαναλαμβάνοντας κάτι άλλο που όλοι γνωρίζουν, ο Druckenmiller είπε ότι πιστεύει πως η ποσοτική χαλάρωση και τα μηδενικά επιτόκια την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν μια τεράστια φούσκα στα assets.
«Όλοι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν μια bullish αγορά, όχι μόνο σταματούν, αλλά αντιστρέφουν κάθε έναν από αυτούς»
δήλωσε ο Druckenmiller.
«Αντιμετωπίζουμε βαθιά προβλήματα» προσέθεσε.
Η Fed βρίσκεται τώρα εν τω μέσω της πιο επιθετικής νομισματικής σύσφιξης από τη δεκαετία του 1980.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για τρίτη συνεχόμενη φορά και υποσχέθηκε περισσότερες αυξήσεις για να νικήσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας ένα μεγάλο ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.
Ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε την πτώση του Ιουνίου και έφτασε σε νέο χαμηλό μετά από ένα πτωτικό σερί έξι ημερών.
Ο Druckenmiller είπε ότι η Fed έκανε ένα μεγάλο λάθος πολιτικής, όταν διαλαλούσε τη «γελοία θεωρία περί παροδικού πληθωρισμού», πιστεύοντας ότι ανατιμήσεις οδηγήθηκαν από παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού και της ζήτησης που συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία.
«Όταν κάνεις ένα λάθος, πρέπει να παραδεχτείς ότι κάνεις λάθος και να προχωρήσεις, αλλά αυτοί απλώς κάθισαν και αγόρασαν ομόλογα 120 δισεκ. δολ.», είπε ο Druckenmiller.
«Νομίζω ότι ο αντίκτυπος αυτού θα είναι μαζί μας για πολύ, πολύ καιρό.
Δεν χρειάζεται καν να μιλήσουμε για Μαύρους Κύκνους.
Για μένα, η ανταμοιβή κινδύνου της κατοχής περιουσιακών στοιχείων δεν έχει πολύ νόημα», είπε ο Druckenmiller. 

«Πρέπει να σκοτώσεις τον δράκο»…

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα, ο θρυλικός επενδυτής ήταν πιο αισιόδοξος, λέγοντας «Μου αρέσουν όλα όσα ακούω από τη Fed και ελπίζω να τελειώσουν τη δουλειά», είπε.
Τώρα, η σύσφιξη πρέπει να πάει μέχρι τέλους.
«Πρέπει να σκοτώσεις τον δράκο».
Το πρόβλημα είναι ότι, όπως έδειξε η BOE με τον άξονα QT σε QE σήμερα, είναι αδύνατο να σκοτωθεί ο δράκος και αργά ή γρήγορα όλες οι κεντρικές τράπεζες θα αποτύχουν.
Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;
Σύμφωνα με τον Druck, οι άνθρωποι θα απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στις κεντρικές τράπεζες -κάτι που με αυτόν τον ρυθμό θα μπορούσε να συμβεί σε λίγες εβδομάδες ή αύριο- και τότε θα υπάρξει μια αναγέννηση των κρυπτονομισμάτων και του χρυσού, κάτι που μπορεί ήδη να έχει ξεκινήσει...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης