Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μυστική έκθεση - κόλαφος αποκαλύπτει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η Βουλγαρία δεν θα επωφεληθεί από τον αγωγό Balkan ήδη από το 2017

Μυστική έκθεση - κόλαφος αποκαλύπτει ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η Βουλγαρία δεν θα επωφεληθεί από τον αγωγό Balkan ήδη από το 2017
Η μυστική έκθεση DANS, που στάλθηκε επίσης στην τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου Karayancheva, κατέστησε σαφές ότι ο αγωγός δεν θα τροφοδοτούσε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο και ότι ο κύριος στόχος του ήταν να παρακάμψει την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev και ο πρώην πρωθυπουργός Boyko Borissov ενημερώθηκαν ότι η κατασκευή του τμήματος TurkStream στη χώρα, που ονομάζεται Balkan Stream, δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας και είχε σκοπό να αποκόψει την Ουκρανία από τη διαδρομή εξαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bird.bg ανέφερε, επικαλούμενο μια μυστική αναφορά από την υπηρεσία εθνικής ασφάλειας, DANS, από το 2017.
Η Βουλγαρία πλήρωσε περισσότερα από 3 δισ. BGN (1,5 δισ. ευρώ) για το τμήμα του αγωγού που διασχίζει τη χώρα, αλλά δεν επωφελήθηκε με κανέναν τρόπο, χρησιμεύοντας απλώς ως χώρα διέλευσης για παραδόσεις φυσικού αερίου στη Σερβία, την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο αγωγός κατασκευάστηκε επί τρίτης κυβέρνησης του Borissov και ονομάστηκε Balkan Stream από τον ίδιο προκειμένου να αποφευχθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.
Είναι η συνέχεια του αγωγού TurkStream που εκτείνεται από τη Ρωσία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Τουρκία.
Έχει χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, μέρος της οποίας προορίζεται για αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Borissov και ο Ράντεφ κατηγορήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ότι γνώριζαν ότι η Μόσχα είχε στόχο να αποκόψει την Ουκρανία από τη διαδρομή εξαγωγής φυσικού αερίου ώστε να προχωρήσει σε μια εισβολή χωρίς να διαταραχθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου.
Κανένας από τους δύο δεν απάντησε στις κατηγορίες.
Αν και κατασκευάστηκε από τη Βουλγαρία με κρατικούς πόρους, ο αγωγός ποτέ δεν προμήθευσε φυσικό αέριο στη χώρα, η οποία το διαμετακόμισε μόνο στη Σερβία.
Μέχρι τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, η Βουλγαρία εισήγαγε σχεδόν όλο το αέριο που χρειαζόταν από τη ρωσική Gazprom μέσω διαφορετικής διαδρομής, μέσω του δικτύου αγωγών της κρατικής Bulgartransgaz.
Ωστόσο, η Μόσχα τερμάτισε τις προμήθειες αφού η Σόφια αρνήθηκε να αρχίσει να πληρώνει σε ρούβλια.
Η μυστική έκθεση DANS, που στάλθηκε επίσης στην τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου Karayancheva, κατέστησε σαφές ότι ο αγωγός δεν θα τροφοδοτούσε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο και ότι ο κύριος στόχος του ήταν να παρακάμψει την Ουκρανία.
«Η προβλεπόμενη αξία του έργου είναι 2,5 δισεκατομμύρια BGN-3 δισεκατομμύρια BGN και, σύμφωνα με τα στοιχεία, η ρωσική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020 με στόχο την πιθανή ακύρωση της μεταφοράς μέσω Ουκρανίας», η πρώτη έκθεση DANS που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017 γράφει.

Η Βουλγαρία κατασκεύασε τον αγωγό με δικά της έξοδα και ο Boyko Borissov ισχυρίστηκε επανειλημμένα ότι το έργο ήταν στρατηγικής σημασίας για τη Βουλγαρία, καθώς θα συνέβαλε στη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου στη χώρα.

Η αποκαλυπτική δεύτερη έκθεση

Μια δεύτερη έκθεση της DANS, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, επιβεβαίωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα λάβει φυσικό αέριο από τον αγωγό.
Το όργανο εθνικής ασφάλειας έγραψε ότι είχε λάβει πληροφορίες από τη Ρωσία ότι η Gazprom είχε αλλάξει τις παραμέτρους της προγραμματισμένης μεταφοράς από 19,9 bcm σε 15,75 bcm ετησίως.
«Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στη χωρητικότητα του αγωγού και η πρόταση της ρωσικής πλευράς είναι ο πλήρης όγκος να διοχετεύεται μέσω Βουλγαρίας στη Σερβία, την Ελλάδα και τη [Βόρεια] Μακεδονία, δηλαδή δεν είχε προγραμματιστεί ποσότητα για την εσωτερική [βουλγαρική] αγορά», έγραψε η έκθεση DANS.
«Η ρωσική πλευρά δεν έδωσε εξήγηση για την αλλαγή των συνθηκών. Αλλά η υπόθεση ότι η τουρκική εταιρεία Botas ζήτησε εγγυήσεις ότι οι ποσότητες που παρέχονται μέσω του πρώτου αγωγού θα προορίζονται μόνο για την Τουρκία θα πρέπει να αποκλειστεί», πρόσθεσε η DANS.
Παρά το γεγονός ότι είχε δει τις αναφορές, τον Ιούλιο του 2020 ο Boyko Borissov ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός θα διοχέτευε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία «από διαφορετικές πηγές — ΗΠΑ, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία».
Ο Ράντεφ — ο οποίος γενικά ήταν σφοδρός επικριτής του Boyko Borissov — ποτέ δεν αμφισβήτησε αυτόν τον ισχυρισμό ούτε αμφισβήτησε δημόσια το έργο.
Μετά τη δημοσίευση της έρευνας του Bird.bg, η μεταρρυθμιστική Δημοκρατική Βουλγαρία είπε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση των ενεργειών των Boyko Borissov, Radev, Karayancheva σχετικά με την κατασκευή του αγωγού.
Η είδηση ​​έγινε γνωστή λίγες μέρες πριν από τις πρόωρες γενικές εκλογές στη Βουλγαρία στις 2 Οκτωβρίου, στις οποίες το κόμμα Gerb του Μπορίσοφ αναμένεται να λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων, αν και δεν θα λάβει αρκετές κοινοβουλευτικές έδρες για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης