Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντόμινο δολιοφθοράς; Συναγερμός και στην Πολωνία - Ανησυχίες για την ασφάλεια του Baltic Pipe μετά τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream

Ντόμινο δολιοφθοράς; Συναγερμός και στην Πολωνία - Ανησυχίες για την ασφάλεια του Baltic Pipe μετά τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν ξαφνική απώλεια πίεσης και διέρρευσε αέριο

Η Πολωνία ανησυχεί για την ασφάλεια του Baltic Pipe, της νέας της σύνδεσης φυσικού αερίου με τη Νορβηγία, μετά από την αποκαλούμενη «δολιοφθορά» και των δύο αγωγών Nord Stream στις 27 Σεπτεμβρίου.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 υπέστησαν ξαφνική απώλεια πίεσης και διέρρευσε αέριο. Αρκετές χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Δανίας – πρότειναν ότι μπορεί να ήταν στοχευμένη επίθεση την ίδια ημέρα που άνοιξε επίσημα ο αγωγός της Βαλτικής.
Το σουηδικό δίκτυο σεισμολογικής παρακολούθησης SNSN δήλωσε στις 27 Σεπτεμβρίου ότι κατέγραψε δύο υποβρύχιες εκρήξεις κοντά στο σημείο όπου αναφέρθηκαν διαρροές αερίου.
Παραμένει ασαφές ποιος ευθύνεται για τη δυσλειτουργία και των δύο συνδέσεων του Nord Stream, αλλά η Πολωνία κατηγόρησε ανοικτά τη Ρωσία.
«Είναι πολύ περίεργη σύμπτωση ότι την ίδια μέρα που ανοίγουμε τον αγωγό της Βαλτικής, κάποιος πιθανότατα διαπράττει μια πράξη δολιοφθοράς.
Αυτό δείχνει σε ποια μέτρα μπορούν να καταφύγουν οι Ρώσοι για να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki σε συνέντευξη Τύπου αργά στις 27 Σεπτεμβρίου.
«Οι Ρώσοι είναι ένοχοι για τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου [στην Ευρώπη]», πρόσθεσε ο Morawiecki.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν προσωρινά μετά την είδηση ​​των διαρροών και μειώθηκαν ελαφρώς στα σχεδόν 200 ευρώ ανά MWh στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF στις 28 Σεπτεμβρίου. Είναι περίπου πέντε φορές η τιμή που πλήρωσαν οι συμμετέχοντες στην αγορά τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ορισμένοι Πολωνοί ειδικοί λένε ότι η Πολωνία πρέπει τώρα να εξετάσει προσεκτικά τι μπορεί να κάνει για να προστατεύσει τον αγωγό της Βαλτικής.
«Είναι πολύ ανησυχητικό [που] οι… υποβρύχιες εκρήξεις σημειώθηκαν πολύ κοντά στο σημείο όπου και οι δύο αγωγοί Nord Stream διασταυρώνονται με το Baltic Pipe», είπε ο Robert Tomaszewski, ειδικός στην αγορά ενέργειας στην πολωνική δεξαμενή σκέψης Polityka Insight, στον ιδιωτικό ραδιόφωνο TOK FM.
«Μπορεί να ήταν ένα μήνυμα ότι η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει αγωγούς, ειδικά αυτούς που συνδέουν την Ευρώπη με τη Νορβηγία», είπε επίσης ο Tomaszewski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης