Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δολιοφθορά οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 - Ποιοι όμως την εκτέλεσαν... Μάλλον αμερικανοί και όχι οι Ρώσοι

Δολιοφθορά οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 - Ποιοι όμως την εκτέλεσαν... Μάλλον αμερικανοί και όχι οι Ρώσοι
Αλλά ποιοι είναι οι σαμποτέρ, αμερικανοί ή ρώσοι; - Οι ενδείξεις... δείχνουν ΗΠΑ...

Οι μυστηριώδεις «εκρήξεις» που προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 είναι δολιοφθορά.
Όλες οι πλευρές, ρώσοι, ευρωπαίοι και αμερικανοί συγκλίνουν σε αυτό το συμπέρασμα, υπήρξε δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2
Το βασικό ερώτημα όμως είναι ποιοι προκάλεσαν την δολιοφθορά;
Μόνο δύο χώρες μπορούν να σχεδιάσουν τέτοιας κλίμακας επιχείρηση, σε τέτοιο βάθος στην θάλασσα οι ΗΠΑ και η Ρωσία…
Αλλά ποιοι είναι οι σαμποτέρ, αμερικανοί ή ρώσοι;

Οι εκρήξεις ήταν τόσο μεγάλες που στην πραγματικότητα καταγράφηκαν στην κλίμακα Ρίχτερ.
Εάν κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν σκόπιμα ζημιά τους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, θα χρειάζονταν πολύ μεγάλες εκρήξεις επειδή αυτοί οι αγωγοί έχουν εξαιρετικό μεγάλο πάχος.
Φαίνεται λοιπόν ότι επρόκειτο για σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς, και αυτό ισχυρίζονται τώρα πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (FSB) ερευνά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας», μετέδωσε σήμερα 28/9 το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

Σαμποτάζ στις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας

Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 είναι ξεκάθαρη δολιοφθορά αλλά έχει ως στόχο την αύξηση των εσόδων κάποιας άλλης χώρας... και όχι της Ρωσίας.
Η μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα ωφελήσει κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες που εδώ και καιρό προσπαθούν να εκδιώξουν το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά και να επιβάλουν το LNG  το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς φυσικού αερίου των ΗΠΑ βγάζουν χρήματα από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου», επεσήμανε ο εμπειρογνώμονας Στρατηγικής Έρευνας της Total Research.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ και ο Nord Stream 1 λειτουργούσε στο 22% της χωρητικότητάς του λόγω προβλημάτων στους αεριοστρόβιλους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το περιστατικό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας, Alexey Grivach.
Ωστόσο, θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεσοπρόθεσμα, επειδή τώρα η ΕΕ δεν θα μπορεί να πάρει ρωσικό αέριο μέσω του Nord Stream ούτε και θεωρητικά.

Ποιοι σχεδίασαν την δολιοφθορά;

Τα 14 πράγματα που γνωρίζουμε

1)Μας λένε ότι τα τμήματα όπου υπέστησαν ζημιές οι αγωγοί έχουν βάθος «70-90 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας»
Είναι προφανές ότι απαιτείται πολύ καλή οργάνωση για να πραγματοποιηθούν τέτοια χτυπήματα.

2)Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτοί οι αγωγοί να είχαν σπάσει κατά λάθος επειδή οι σωληνώσεις έχουν μεγάλο πάχος.
Οι σωληνώσεις είναι από χάλυβα με τοίχωμα 4,1 εκατοστά (1,6 ίντσες) και είναι επικαλυμμένες με οπλισμένο με χάλυβα σκυρόδεμα πάχους έως 11 εκατοστά.
Κάθε τμήμα του σωλήνα ζυγίζει 11 τόνους, το οποίο φτάνει στους 24-25 τόνους μαζί με το σκυρόδεμα.

3)Αναφέρεται ότι «ακούστηκαν» εκρήξεις στις περιοχές όπου υπάρχει διαρροή φυσικού αερίου από τους αγωγούς…
Εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική ενώ επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού πέντε μιλίων γύρω από την πληγείσα περιοχή.

4)Το Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο εντόπισε μία έκρηξη μεγέθους 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και άλλη μία έκρηξη 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ …
Δύο ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις εντοπίστηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου στην ίδια θαλάσσια περιοχή προκαλώντας διαρροή αερίου του Nord Stream, σύμφωνα με το Εθνικό Σουηδικό Σεισμικό Δίκτυο.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στις 2:03 π.μ. ώρα Σουηδίας, με μέγεθος 1,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη στις 7:04 μ.μ. της ίδιας ημέρας με μέγεθος 2,3 Ρίχτερ.

5)Λόγω της μεγάλης διαρροής έχει δημιουργηθεί μια έκταση ενός χιλιομέτρου όπου αναδύεται το φυσικό αέριο …
Η μεγαλύτερη διαρροή έχει καταγραφεί στο νησί Bornholm της Δανίας.

6)Γερμανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς…
Η Γερμανία πιστεύει ότι η δολιοφθορά είναι ουσιαστικά η μόνη εύλογη αιτία για τις διαρροές.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που δεν είναι στοχευμένη επίθεση, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.

7)Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το περιστατικό έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα αφότου χιλιάδες Γερμανοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους και ζήτησαν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2…
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην παραθαλάσσια πόλη Lubmin της βορειοανατολικής Γερμανίας στις 25 Σεπτεμβρίου 2022, καλώντας τους αξιωματούχους να θέσουν σε λειτουργία το έργο του αγωγού Nord Stream 2 που είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά καυσίμων από τη Ρωσία στη Γερμανία.

8)Η πρωθυπουργός της Δανίας πιστεύει επίσης ότι αυτή ήταν μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς…
Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen δήλωσε ότι η κυβέρνησή της πιστεύει ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από «εσκεμμένες ενέργειες», προσθέτοντας ότι ο αγωγός παροχής φυσικού αερίου θα είναι εκτός λειτουργίας για περίπου μία εβδομάδα.
Δεν ήταν ατύχημα. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες που να δείχνουν ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτήν την ενέργεια»

9)Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους για τις εκρήξεις…
Ο προεδρικός σύμβουλος Mikhaylo Podolyak δήλωσε στο Twitter: «Η μεγάλης κλίμακας διαρροή αερίου δεν είναι τίποτα άλλο από μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδιάστηκε από τη Ρωσία και μια επιθετική ενέργεια προς την ΕΕ».
Ο Podolyak κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει «να αποσταθεροποιήσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και να προκαλέσει πανικό πριν από το χειμώνα».

10) Αναφέρεται ότι η CIA, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν πρόσφατα τη Γερμανία για πιθανή επίθεση στους αγωγούς…
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel ανέφερε ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) προειδοποίησε πρόσφατα το Βερολίνο ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για μια σχεδιαζόμενη επίθεση στο σύστημα αγωγών Nord Stream.
Το Spiegel ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι η CIA ενημέρωσε την Γερμανία το καλοκαίρι για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

11)Ένας Πολωνός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται απολύτως πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πίσω από την επίθεση…
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Sikorski, απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δολιοφθορά στους δύο αγωγούς, τον Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
«Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Sikorski στο Twitter.
Ο Sikorski ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005 έως το 2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν.
Αυτή τη στιγμή είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 βρίσκονται στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το 2021, αλλά η Γερμανία δεν το άνοιξε ποτέ επειδή η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

12)Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος είχε προηγουμένως απειλήσει να «τερματίσει» τον αγωγό Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
«Εάν η Ρωσία εισβάλει…τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2, θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό» είχε αναφέρει ο Biden.

13)Η Victoria Nuland της αμερικανικής κυβέρνησης και με αντικείμενο τα ενεργειακά έχει επίσης απειλήσει στο παρελθόν τον αγωγό Nord Stream 2:
«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

14)Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συμμετάσχει σε για μια τελετή «για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής» …
Ηγέτες από την Πολωνία, τη Νορβηγία και τη Δανία παρευρέθηκαν σε μια τελετή για να σηματοδοτήσουν τα εγκαίνια του νέου αγωγού της Βαλτικής, που στοχεύει στην απεξάρτηση της Πολωνίας και της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Νορβηγία μέσω της Δανίας και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Πολωνία.
Είναι το επίκεντρο της στρατηγικής της Πολωνίας για διαφοροποίηση από τη Ρωσία που ξεκίνησε χρόνια πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.
Οι ροές από τη Νορβηγία μαζί με τις προμήθειες μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου αερίου είναι κεντρικής σημασίας για το σχέδιο της Πολωνίας.
Η Πολωνία αποκόπηκε από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου τον Απρίλιο, επειδή δεν πλήρωσε σε ρούβλια.

Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά;

Ότι η ενεργειακή κρίση θα ενταθεί.
Ο κοινωνικός θυμός θα ενταθεί.
Φαίνεται ότι πολύς πόνος υπάρχει στον ορίζοντα.
nn1_2.png

nn2_1.png

nn3_1.png

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στον Nord Stream 1 και 2 θα ζητήσει η Ρωσία... εκτοξεύοντας αιχμές κατά των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, απαίτησε η Ρωσία, με το Κρεμλίνο να επισημαίνει «τα τεράστια κέρδη» που αποκομίζουν αμερικανικές εταιρείες από αυτό το συμβάν στις αγορές.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στο ερώτημα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», ανέφερε στο Telegram η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Maria Zakharova, αναφερόμενη σε δήλωση του Biden στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ουάσινγκτον θα «έβαζε τέλος» στον Nord Stream 2 αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία εισβάλει (στην Ουκρανία), τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο Joe Biden στις 7 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Σήμερα, η Zakharova τόνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του». «Η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια», πρόσθεσε, ενώ τα αίτια των διαρροών που εντοπίστηκαν στους Nord Stream 1 και 2 είναι ακόμη άγνωστα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης