Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης - Η Gazprom απειλεί με διακοπή ροών μέσω Ουκρανίας - Κλειστός παραμένει ο Nord Stream

Ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης - Η Gazprom απειλεί με διακοπή ροών μέσω Ουκρανίας - Κλειστός παραμένει ο Nord Stream

Το Κρεμλίνο διαμηνύει πως είναι άγνωστο το πότε ο αγωγός Nord Stream θα επαναλειτουργήσει

Σχετικά Άρθρα

Σε ενεργειακό στραγγαλισμό οδηγείται η Ευρώπη μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον χειμώνα.
Με τον αγωγό Nord Stream όχι μόνο να παραμείνει κλειστός αλλά να είναι και άγνωστο (σύμφωνα με το Κρεμλίνο) το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας του μετά τις ρωγμές, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απειλεί να σταματήσει και τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

Οι νέες απειλές της Gazprom

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης (27/9/2022) προειδοποιεί πως εκλαμβάνει ως «μη φιλικό βήμα» την απόφαση της Naftogaz να προχωρήσει σε ανάληψη νομικής δράσης αναφορικά με τις χρεώσεις διαμετακόμισης του φυσικού αερίου. Απείλησε δε, ευθέως την ουκρανική κρατική εταιρεία, η οποία στράφηκε στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας (ICC), πως αν προχωρήσει την υπόθεση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ρωσικές κυρώσεις, κάτι που δεν θα επιτρέπει στην Gazprom την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της.
Image
Πιο αναλυτικά, η Gazprom απείλησε να διακόψει τις υπόλοιπες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω μιας νομικής διαμάχης με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz σχετικά με τα τέλη διαμετακόμισης.
Στη σχετική ανακοίνωση, η ρωσική εταιρεία επισημαίνει ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Naftogaz της Ουκρανίας σχετικά με διαδικασίες για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από το ουκρανικό μέρος δεν θα έπρεπε και δεν θα να πληρωθεί».
Η Gazprom είπε ότι οι ρωσικές κρατικές αρχές θα μπορούσαν -ως αποτέλεσμα- να επιβάλουν κυρώσεις στη Naftogaz. «Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει απαγόρευση που θα περιορίζει την Gazprom από την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς τις υπό κυρώσεις οντότητες ως μέρος των εκτελούμενων συναλλαγών της, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών πράξεων».
Στην ίδια δήλωση, η Gazprom κατηγόρησε την ουκρανική Naftogaz ότι αρνείται να «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις διαμετακόμισης μέσω του σημείου εισόδου Sokhranivka», κάτι που ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός λέει ότι η Naftogaz έχει αναγνωρίσει.
«Η Naftogaz της Ουκρανίας έχει πλήρη επίγνωση ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία της 30ης Δεκεμβρίου 2019, η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της εκ μέρους της δεν σημαίνει καμία πληρωμή, ακόμη κι αν η Naftogaz της Ουκρανίας ισχυριστεί ότι έλαβε χώρα ένα γεγονός ανωτέρας βίας σε ουκρανικό έδαφος», δήλωσε η Gazprom.
Η Gazprom υποστηρίζει ότι κανονικά κάθε διαφορά θα πρέπει να διευθετείται στη Ζυρίχη της Ελβετίας, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε με βάση σουηδική νομοθεσία. Όμως, καθώς τόσο η Σουηδία όσο και η Ελβετία έχουν γίνει «μη φιλικές προς τη Ρωσία», σύμφωνα με τη Gazprom, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, «η Gazprom έχει στερηθεί το θεμελιώδες δικαίωμά της για δίκαιη και αμερόληπτη ακρόαση είτε στο διαιτητικό δικαστήριο είτε στα κρατικά δικαστήρια στις δικαιοδοσίες όπου διεξάγεται η διαδικασία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης