Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντέχει η ρώσικη οικονομία τις κυρώσεις - Ύφεση 5% το 2022 και 3% το 2023 βλέπει τώρα η EBRD

Αντέχει η ρώσικη οικονομία τις κυρώσεις - Ύφεση 5% το 2022 και 3% το 2023 βλέπει τώρα η EBRD
Όμως η οικονομία, εκτός του πετρελαίου, ιδιαίτερα οι τομείς που εξαρτώνται από ξένες εισαγωγές, έχει πληγεί σκληρά
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2022 και κατά περαιτέρω 3% το 2023.
Αυτό αναφέρει η EBRD στη νέα της εκτίμηση για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, τονίζοντας τελικά ότι αντίκτυπος των κυρώσεων στη δραστηριότητα ήταν σοβαρός, αλλά όχι τόσο κακός όσο αναμενόταν.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή επιβολή εκτεταμένων κυρώσεων.
Οι κυρώσεις προχώρησαν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, με τη Ρωσία να βρίσκεται αποκομμένη από μεγάλο μέρος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος πάνω από το ήμισυ των διεθνών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, εμπάργκο στις εξαγωγές κρίσιμων τεχνολογικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών στη Ρωσία, την απόσυρση περισσότερων από 1000 πολυεθνικών εταιρειών από τη Ρωσία με μια μορφή αυτοκυρώσεων και την άμεση επιβολή κυρώσεων σε περισσότερα από 600 άτομα.

Αντέχει και το ρούβλι

Το αρχικό σοκ των κυρώσεων οδήγησε το ρούβλι σε μεγάλη υποτίμηση σε πάνω από 130 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ, αλλά τώρα έχει ανακάμψει στα προ της εισβολής επίπεδα.
Αυτό αντανακλά την εξάλειψη του αρχικού σοκ, την εισαγωγή κεφαλαιακών ελέγχων και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς οι εισαγωγές έχουν καταρρεύσει και οι εξαγωγές ενέργειας συνέχισαν να ρέουν σε υψηλές παγκόσμιες τιμές.
Η κεντρική τράπεζα ανταποκρίθηκε γρήγορα στον πληθωριστικό αντίκτυπο των κυρώσεων, αυξάνοντας τα επιτόκια πολιτικής από 8,5% σε 20% κατά τη διάρκεια ενός μήνα.
Η μετέπειτα ενίσχυση του ρουβλίου είχε αποπληθωριστικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στη μείωση του πληθωρισμού στο 15,1% τον Ιούλιο και η ασθενής καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να μειώσει περαιτέρω τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες.

Ήπια η επίπτωση των κυρώσεων

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη δραστηριότητα ήταν σοβαρός, αλλά όχι τόσο κακός όσο αναμενόταν.
Αυτό προκύπτει αφενός από τα μέτρα που έλαβε η κεντρική τράπεζα για την αποτροπή μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και αφετέρου λόγω των περιορισμένων κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα, αντανακλώντας τη σημαντική εξάρτηση εκείνων που επιβάλλουν τις κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.
Όμως η οικονομία, εκτός του πετρελαίου, ιδιαίτερα οι τομείς που εξαρτώνται από ξένες εισαγωγές, έχει πληγεί σκληρά.
Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 5% το 2022 και κατά περαιτέρω 3% το 2023.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι πιθανό να παραμείνουν ζοφερές απουσία ειρηνευτικής συμφωνίας που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων και στροφή της οικονομίας προς την αυταρχικότητα και η απώλεια ειδικευμένου εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό θα παραμείνει σημαντικά διαβρωμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης