Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αμερικανοί πίσω από τη διολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream - Τι αποκαλύπτουν CIA, Ρώσοι και Πολωνοί

Οι Αμερικανοί πίσω από τη διολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream - Τι αποκαλύπτουν CIA, Ρώσοι και Πολωνοί
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η CIA είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές ότι επίκεται δολιοφθορά, εβδομάδες πριν, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα άλλο πεδίο φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας, με τους Αμερικανούς να επιλέγουν άλλες μεθόδους προκειμένου να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.
Σε μια περίοδο μάλιστα που οι τιμές του φυσικού αερίου έδειχναν σημάδια ήπιας αποκλιμάκωσης και η Ευρώπη έβλεπε ότι οι κυρώσεις της κατά της Ρωσίας ήταν μια αποτυχία, έρχεται η δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream, τόσο στον 1 όσο και στον 2.
Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αλλά αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η CIA είχε προειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές ότι επίκεται δολιοφθορά, εβδομάδες πριν, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel.
Με άλλα λόγια οι Αμερικανοί ήξεραν... τι θα συμβεί στους Nord Stream.
Την ίδια ώρα, ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Radek Sikorski, απέδωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δολιοφθορά των δύο αγωγών, του Nord Stream 1 και 2, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.
«Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ», έγραψε ο Sikorski στο Twitter.
Ο Sikorski ήταν Υπουργός Εθνικής Άμυνας από το 2005 - 2007 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στο παρελθόν.
Image
Αυτή τη στιγμή είναι εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η CIA είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA είχε προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία για πιθανές επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από τη Βαλτική, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Η γερμανική κυβέρνηση ενημερώθηκε από τη CIA το καλοκαίρι, γράφει το περιοδικό το οποίο δεν κατονομάζει τις πηγές του.
Το Βερολίνο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποθέτει ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 οφείλονται σε «στοχευμένη επίθεση».
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές, πρόσθεσε το Spiegel.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η στρατιωτική συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα».
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών στο Βερολίνο δήλωσε ότι αντιμετωπίζει τη ζημιά στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 «πολύ σοβαρά».
«Είμαστε σε στενή επαφή εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τις γερμανικές αρχές ασφαλείας και με τους Δανούς και Σουηδούς εταίρους μας».

Αποκάλυψη RIAC: Ο αγγλοαμερικανικός άξονας πίσω από το σαμποτάζ στους Nord Stream

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι και οι δύο πλευρές -Ρωσία και Δύση- ανταλλάσσουν κατηγορίες για... σαμποτάζ.
Όπως αναφέρει το Russian International Affair Council, αυτή η «τρομοκρατική επίθεση» κατέστρεψε κάθε πιθανότητα ενεργειακής προσέγγισης Ρωσίας-Γερμανίας και εκτόξευσε αμέσως την Πολωνία στη θέση ενός από τους πιο κομβικούς ενεργειακούς κόμβους της ηπείρου και έτσι οδήγησε τα σχέδια του Αγγλοαμερικανικού Άξονα για διαίρεση και διοίκηση της Ευρώπης στο επόμενο επίπεδο.

Η Πολωνία στο παιχνίδι


Οι ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία δεν πρέπει επίσης να υποψιαστούν, παρόλο που έχει καταστεί πρόσφατα ως σημαντικός ενεργειακός παίκτης.
Υπάρχει, απλώς, σοβαρός κίνδυνος οικολογικού χτυπήματος στα άμεσα συμφέροντα της χώρας για να δικαιολογηθεί η πραγματοποίηση μιας τέτοιας τρομοκρατικής πράξης μόνο και μόνο για να ακρωτηριάσει για πάντα τον μοναδικό πιθανό ανταγωνιστή του αγωγού, τους δύο Nord Streams;
Τούτου λεχθέντος, η επίθεση εντούτοις εξυπηρετεί πράγματι τα μεγαλύτερα συμφέροντα της Πολωνίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν βρισκόταν πίσω από αυτό που συνέβη ή είχε προηγούμενες γνώσεις γι' αυτό, γι' αυτό και οι υποψίες πρέπει να πέφτουν στους συμμάχους της στον Αγγλοαμερικανικό Άξονα.
pipes.webp

Τα συμφέροντα του Αγγλοαμερικανικού Άξονα

Και οι δύο έχουν συμφέρον να διαιρέσουν και να κυβερνήσουν την ΕΕ διευκολύνοντας την άνοδο της Πολωνίας ως ηπειρωτικής Μεγάλης Δύναμης ικανής τελικά να ανταγωνιστεί τον de facto Γερμανό ηγέτη του μπλοκ (τουλάχιστον στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Με στόχο να βγάλει τη Γερμανία οριστικά έξω από το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό παιχνίδι, ο Άξονας πρέπει όχι μόνο να την ξεγελάσει με επιτυχία ώστε να «αυτοκτονήσει» οικονομικά μέσω της συμμόρφωσής της με τις αντιρωσικές κυρώσεις, αλλά και να καταστρέψει κάθε πιθανότητα στρατηγικής ουσιαστικής προσέγγισης με τη Ρωσία στο μέλλον.

Nord Stream: Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Οι τρέχουσες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος υποτιμήθηκε.
Μετά την ξαφνική πτώση πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές φυσικού αερίου και οι αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα.
Όπως μετέδωσε το Radio Sweden, Σουηδοί σεισμολόγοι διαπίστωσαν ότι βίαιες εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης στα ίδια σημεία όπου διέφυγε το αέριο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από 30 σταθμούς παρακολούθησης στη νότια Σουηδία.
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Bundeswehr είπε στο Der Spiegel: «Τα παγκόσμια υποθαλάσσια δίκτυα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την παροχή ενέργειας, αλλά και για τη σταθερότητα του Διαδικτύου, αλλά παρά τη σημασία τους, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εντελώς απροστάτευτα έναντι επιθέσεων ή δολιοφθορών. "
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο ναυτικός επιθεωρητής Jan Christian Kaack ανέφερε ότι υπήρχε σίγουρα λόγος για τον οποίο ρωσικές υποθαλάσσιες ή επιφανειακές μονάδες παρέμειναν στην περιοχή της υποδομής του αγωγού φυσικού αερίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για «σκόπιμη ενέργεια» και όχι «ατύχημα» κάνει λόγο η Δανία

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.
Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.
Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Σουηδία: Οι διαρροές στο Nord Stream προήλθαν από εκρήξεις

Την εκτίμηση πως οι διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Anne Linde.
«Η διαρροή αερίου των Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στις οικονομικές αποκλειστικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας είναι αποτέλεσμα εκρήξεων που πιθανότητα προκλήθηκαν από δολιοφθορά» ανέφερε σε δηλώσεις της στο twitter η Linde, τονίζοντας ότι «συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και ότι δεν αποκλείουμε οποιαδήποτε αιτία, παράγοντα ή κίνητρο».
Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη 27/9 αναφέρθηκαν τρεις διαρροές φυσικού αερίου μέσα σε διάστημα λίγων ωρών στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Η πρώτη εντοπίστηκε στον αγωγό Nord Stream 2 κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας, ενώ μετά εντοπίστηκαν δύο διαρροές στο Nord Stream.
Μάλιστα η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας ανέφερε ότι μεγάλη ποσότητα αερίου διέρρευσε στη θάλασσα, ενώ Σουηδοί σεισμολόγοι ανακοίνωσαν ότι είχαν καταγράψει δύο εκρήξεις κατά μήκος των οδών του αγωγού την περασμένη Δευτέρα 26/9.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης