Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky (Ουκρανία): Διαπραγματεύσεις τέλος με τη Ρωσία – Αντίδραση ΟΗΕ για δημοψηφίσματα

Zelensky (Ουκρανία): Διαπραγματεύσεις τέλος με τη Ρωσία – Αντίδραση ΟΗΕ για δημοψηφίσματα
Να διωχθεί η Ρωσία από όλους τους διεθνείς οργανισμούς ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Την θέση ότι οποιαδήποτε προοπτική διαπραγμάτευσης με της Ρωσία για την ειρηνική επίλυση του πολέμου έλαβε τέλος μετά την πραγματοποίηση των δημοψηφισμάτων σε Donbass, Kherson και Zaporizhia για την ένταξη τους στη Ρωσική Ομοσπονδία διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως είπε ο Zelensky, το Κίεβο μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν μπορεί να κάτσει καν στο τραπέζι των συνομιλιών.
«Η αναγνώριση από τη Ρωσία των ψευτοδημοψηφισμάτων, η εφαρμογή του σεναρίου της Κριμαίας, η νιοστή προσπάθεια προσάρτησης τμήματος της ουκρανικής επικράτειας σημαίνει πως δεν μπορούμε να συζητήσουμε με τον νυν Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Zelensky, ο οποίος χαρακτήρισε «φάρσα» τα δημοψηφίσματα.

Πυρηνική απειλή

«Οι απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων έχουν γίνει σταθερά των Ρώσων αξιωματούχων και προπαγανδιστών» υπογράμμισε ο Zelensky, ο οποίος έκανε λόγο για «κυνική προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ουκρανοί στα κατεχόμενα εδάφη να στρατολογηθούν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για να σταλούν να πολεμήσουν εναντίον της πατρίδας τους».
«Είναι απαραίτητο να σταλεί σαφές και απαραίτητο μήνυμα από όλες τις χώρες του κόσμου.
Πιστεύω στην ικανότητά σας να αναλάβετε δράση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αντίδραση ΟΗΕ

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ επανέλαβε τη στήριξη του στην «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» και στα «αναγνωρισμένα σύνορά της», κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα δημοψηφίσματα προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, που οι ΗΠΑ ήθελαν να καταδικαστούν με επίσημη απόφαση του σώματος.
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν απόλυτα δεσμευμένα στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, της ενότητας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους», υπογράμμισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για πολιτικά θέματα, Rosemary Di Carlo, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ.
Είναι προφανές πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο, να καταλήξει σε κοινή θέση για το συγκεκριμένο θέμα, αν και ΗΠΑ και Αλβανία, διένειμαν «σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τα ψευτοδημοψηφίσματα», «καλεί τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος στην Ουκρανία» και να «υποχρεωθεί η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία».

Τοποθέτηση Κίνας

Στην παρέμβαση του ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ υποστήριξε ότι η θέση της Κίνας είναι «σαφής και σταθερή, δηλαδή ότι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να χαίρουν σεβασμού».
Σημειώνεται πως επισήμως η Κίνα τηρεί ουδέτερη στάση στην ουκρανική κρίση, αν και κατηγορείται ολοένα συχνότερα από τη Δύση πως είναι υπερβολικά συμφιλιωτική και ότι προσφέρει πολιτική στήριξη στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης