Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Απώλειες 9 τρισ. δολάρια στη Wall από την αρχή του 2022

ΗΠΑ: Απώλειες 9 τρισ. δολάρια στη Wall από την αρχή του 2022
Οι απώλειες θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.
Σχετικά Άρθρα
Η πτώση των χρηματιστηρίων έχει εξαφανίσει περισσότερα από 9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο από τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους οικογενειακούς ισολογισμούς και τις δαπάνες.
Οι μετοχές των Αμερικανών σε εταιρικές μετοχές και μετοχές αμοιβαίων κεφαλαίων μειώθηκαν στα 33 τρις. δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 42 τρις. στην αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve.
Με τους βασικούς δείκτες της αγοράς να πέφτουν ακόμη περισσότερο από τις αρχές Ιουλίου και την αγορά ομολόγων να προσθέτει περαιτέρω απώλειες, ειδικοί της αγοράς λένε ότι οι τρέχουσες απώλειες πλούτου από τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 9,5 έως 10 τρις.

Πτώση στο ΑΕΠ

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι πτώσεις θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να κλωνίζουν την οικονομία, προσθέτοντας πίεση στους ισολογισμούς των Αμερικανών και πιθανώς βλάπτοντας τις δαπάνες, τον δανεισμό και τις επενδύσεις.
Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics, δήλωσε ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά σχεδόν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το επόμενο έτος.

Οι πλούσιοι πληρώνουν το «μάρμαρο»

Οι πλούσιοι φέρουν τις μεγαλύτερες απώλειες, αφού κατέχουν μεγάλο μερίδιο μετοχών.
  • Το κορυφαίο 10% των Αμερικανών έχει χάσει πάνω από 8 τρις. σε χρηματιστηριακό πλούτο φέτος, σημειώνοντας πτώση 22% στον πλούτο των μετοχών τους, σύμφωνα με την Federal Reserve.
  • Το κορυφαίο 1% έχει χάσει περισσότερα από 5 τρις. αντίστοιχα.
  • Το κατώτατο 50% έχει χάσει περίπου 70 δις. σε μετοχική περιουσία.
Οι απώλειες σηματοδοτούν μια τεράστια και ξαφνική ανατροπή για τους μετόχους που είδαν τη δημιουργία ρεκόρ πλούτου από την άνοδο των μετοχών από την πανδημία.
Από τα χαμηλά της αγοράς του 2020 έως την κορύφωση στα τέλη του 2021, ο πλούτος των μετοχών της Αμερικής σχεδόν διπλασιάστηκε, από 22 τρις. δολάρια σε 42.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου πήγε σε εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή, καθώς το πλουσιότερο 10% των Αμερικανών κατέχει το 89% των ατομικών μετοχών, σύμφωνα με την Federal Reserve.

Μειώθηκε το χάσμα φτωχού - πλουσίου

Με τις μετοχές να υποχωρούν και με εκείνες που βρίσκονται στην κορυφή να φέρουν τις περισσότερες απώλειες, η ανισότητα πλούτου μειώθηκε ελαφρά φέτος.
Το κορυφαίο 1% κατείχε το 31% του πλούτου των νοικοκυριών της χώρας στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, από 32,3% στην αρχή του έτους.
Το μερίδιο του πλούτου που κατείχε το κορυφαίο 10% μειώθηκε από 69% σε 68%.

Οι δαπάνες στο μικροσκόπιο

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα επηρεάσει η πτώση των μετοχών τις καταναλωτικές δαπάνες.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι οι εύποροι καταναλωτές έχουν περικόψει τις δαπάνες τους.
Ωστόσο, ορισμένοι λένε ότι το «αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου» - η θεωρία ότι η μείωση του πλούτου οδηγεί σε μείωση των δαπανών - θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να δαγκώνει, ειδικά αν συνεχιστεί η πτώση της αγοράς.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης