Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Φρένο» στην άνοδο των τιμών των κατοικιών τον Ιούλιο του 2022

ΗΠΑ: «Φρένο» στην άνοδο των τιμών των κατοικιών τον Ιούλιο του 2022
Οι τιμές θα πρέπει να πέσουν πολύ περισσότερο εάν η στέγαση θέλει να γίνει και πάλι προσιτή στους απλούς Αμερικανούς.
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον στον τομέα των πωλήσεων κατοικιών, καθώς δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2022.
Σύμφωνα με αυτά, οι αναλυτές περίμεναν ότι η αύξηση της τιμής κατοικίας, βάσει του δείκτη Case-Shiller, θα συνεχίσει τη μέτρια επιβράδυνσή της τον Αύγουστο 2022, αλλά το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό: ο δείκτης «20-City Composite» υποχώρησε 0,44%, πολύ κάτω από την αναμενόμενη αύξηση 0,20% και ταυτοχρόνως μιας απότομης πτώσης από την αναθεωρημένη αύξηση 0,19% τον Ιούλιο 2022.
Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή ήταν η πρώτη διαδοχική πτώση των τιμών των κατοικιών που παρακολουθεί ο δείκτης Case-Shiller από τον Μάρτιο του 2012.
1_193.jpg

Τι συνέβη σε βάθος έτους


Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μόλις 16,06%, από 18,66% ετησίως τον Ιούλιο 2022, και χάθηκαν οι προσδοκίες που υπήρχαν για αύξηση 17,1%.
Ο γενικός εθνικός μέσος δείκτης τιμών αυξήθηκε 15,77% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο 2022.
3_201.jpg
Τα σχόλια επιβεβαίωσαν ότι η διάθεση είναι θλιβερή και γίνεται πιο άσχημη μέρα με τη μέρα: «Αν και οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ παραμένουν σημαντικά πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, η έκθεση του Ιουλίου αντικατοπτρίζει μια έντονη επιβράδυνση», λέει ο Craig J. Lazzara, Διευθύνων Σύμβουλος της S&P DJI.
«Για παράδειγμα, ενώ ο Εθνικός Σύνθετος Δείκτης αυξήθηκε κατά 15,8% τους 12 μήνες που έληξαν τον Ιούλιο του 2022, η ετήσια άνοδος των τιμών του τον Ιούνιο ήταν 18,1%.
Η διαφορά -2,3% μεταξύ αυτών των δύο μηνιαίων ρυθμών κέρδους είναι η μεγαλύτερη επιβράδυνση στην ιστορία του δείκτη.
Είδαμε παρόμοια μοτίβα στο «10-City Composite» (αύξηση 14,9% τον Ιούλιο έναντι 17,4% τον Ιούνιο) και στο «20-City Composite» (αύξηση 16,1% τον Ιούλιο έναντι 18,7% τον Ιούνιο).
Σε μηνιαία βάση, και τα τρία σύνθετα σημείωσαν πτώση τον Ιούλιο».
«Το θέμα των ισχυρών αλλά επιβραδυνόμενων τιμών αντικατοπτρίστηκε και στις 20 πόλεις.
Η μεταβολή των τιμών του Ιουλίου από έτος σε έτος ήταν θετική για κάθε μία από τις 20 πόλεις, με διάμεσο κέρδος 15,0%, αλλά σε κάθε περίπτωση το κέρδος του Ιουλίου ήταν μικρότερο από αυτό του Ιουνίου.
Οι τιμές μειώθηκαν σε 12 πόλεις σε μηνιαία βάση.
Η Τάμπα (+31,8%) πέρασε οριακά το Μαϊάμι (+31,7%) για να παραμείνει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, με το Ντάλας (+24,7%) να διατηρεί την τρίτη θέση.
Όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των τιμών ήταν εντονότερη στα νοτιοανατολικά (+27,5%) και στα νότια (+26,9%).
4_187.jpg
Η Fed κρατάει το χάρτη των πωλήσεων

Ο Lazzara κατέληξε σημειώνοντας ότι «καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να κινεί τα επιτόκια προς τα πάνω, η χρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων έχει γίνει πιο ακριβή, μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Δεδομένων των προοπτικών για ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τιμές των κατοικιών ενδέχεται να συνεχίσουν να επιβραδύνονται».
Τέλος, σημειώνουμε ότι τέτοιες πτώσεις είναι απολύτως κρίσιμες για να αποφευχθεί μια συνολική κατάρρευση στον στεγαστικό τομέα, του οποίου η οικονομική προσιτότητα μόλις έφτασε σε ιστορικό χαμηλό τον περασμένο μήνα, αλλά κατάφερε να ανακάμψει μέτρια τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών.
Τούτου λεχθέντος, οι τιμές θα πρέπει να πέσουν πολύ περισσότερο εάν η στέγαση θέλει να γίνει και πάλι προσιτή στους απλούς Αμερικανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης