Τελευταία Νέα
Διεθνή

Evans (Fed): Ανησυχώ μήπως υπερβάλουμε με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων

Evans (Fed): Ανησυχώ μήπως υπερβάλουμε με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων
Ο Evans είναι σταθερά ένας από τους μετριοπαθείς αξιωματούχους της Fed, υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της μεγαλύτερης προσαρμογής.
Σχετικά Άρθρα
Ανήσυχος για την οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Charles Evans, σε μια στιγμή που η κεντρική τράπεζα αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ο Evans είπε ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση. με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω εξωτερικοί κραδασμοί.
Τα σχόλιά του έρχονται λίγο μετά μια σειρά δηλώσεων από κορυφαία στελέχη της Fed πως θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος επί του παρόντος βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η τρίτη συνεχόμενη αύξηση αυτού του μεγέθους.
Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν επίσης ότι θα συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια πολύ πάνω από το τρέχον εύρος από 3% έως 3,25%.
Ερωτηθείς σχετικά με τους φόβους των επενδυτών ότι η Fed δεν φαίνεται να περιμένει αρκετά για να εκτιμήσει επαρκώς τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της, ο Evans απάντησε: «Λοιπόν, είμαι λίγο νευρικός για αυτό ακριβώς».
«Υπάρχουν καθυστερήσεις στη νομισματική πολιτική και προχωρήσαμε τάχιστα.
Πραγματοποιήσαμε τρεις αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης στη σειρά και γίνεται λόγος για περισσότερες για να φτάσουμε σε αυτό το 4,25% έως 4,5% μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αφήνουμε και πολύ χρόνο τρόπον τινά για να δούμε τις μηνιαίες ενημερώσεις, είπε ο Evans.

Η κορύφωση των επιτοκίων

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed παραμένει πιο επιθετική για περισσότερο από όσο αναμενόταν αρχικά.
Ο Evans είναι σταθερά ένας από τους μετριοπαθείς αξιωματούχους της Fed, υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της μεγαλύτερης προσαρμογής.
Πρόκειται να αποσυρθεί από τη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.
Την ίδια στιγμή λέει πως υπάρχει ανησυχία ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός εξαπλώνεται «ευρύτερα».
«Και πάλι, εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συναινετική μας πρόβλεψη, οι μέσες προβλέψεις, είναι να φτάσουμε στο μέγιστο επιτόκιο μέχρι τον Μάρτιο - υποθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω δυσμενείς κρίσεις.
Και αν τα πράγματα γίνουν καλύτερα, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε ακόμα λιγότερα, αλλά νομίζω ότι οδεύουμε προς αυτό το κορυφαίο επιτόκιο κεφαλαίων», είπε ο Evans.
«Αυτό προσφέρει έναν δρόμο για την απασχόληση, ξέρετε, σταθεροποίηση σε κάτι που δεν είναι ακόμα ύφεση, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν κραδασμοί, θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες δυσκολίες», δήλωσε ο τραπεζίτης.
«Ένας θεός ξέρει κάθε φορά που πίστευα ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες θα βελτιωνόντουσαν, ότι επρόκειτο να αυξήσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων και τις τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τη στέγαση και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν.
Οπότε, είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξος», προσέθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης