Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την οθόνη στην πραγματικότητα – Η NASA χτύπησε αστεροειδή και άλλαξε την πορεία του

Από την οθόνη στην πραγματικότητα – Η NASA χτύπησε αστεροειδή και άλλαξε την πορεία του
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιου είδους εγχείρημα

Το έχουμε δει στην τηλεόραση ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πλέον έγινε πραγματικότητα.
Η NASA εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος μεγέθους μικρότερο από αυτοκίνητο, το οποίο με μια ταχύτητα πάνω από 20.000 χιλιομέτρων την ώρα έπεσε πάνω στον αστεροειδή Δίμορφο, σε μια απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, επιχειρώντας να του αλλάξει την πορεία.
Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται ένα τέτοιου είδους εγχείρημα, το οποίο αφενός προβλέπει την ανθρώπινη παρέμβαση στη φυσική ροή των πραγμάτων αφετέρου ανοίγει το δρόμο στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αναπτύξει όλους εκείνους τους μηχανισμούς που θα της επιτρέψουν να προστατευτεί από μια δυνητική καταστροφή από την πτώση ενός μεγάλου αντικειμένου από το Διάστημα (ιδιαίτερα μάλιστα όταν όλοι οι επιστήμονες θεωρούν βέβαιο πως θα υπάρξει μελλοντικά κάποια σύγκρουση της Γης με αστεροειδείς).

Νέα εποχή

Το όχημα της NASA είχε εκτοξευτεί πριν από περίπου 10 μήνες και σήμερα Τρίτη 27/9 τα ξημερώματα (συγκεκριμένα στις 02:14 ώρα Ελλάδας) έπεσε πάνω στον αστεροειδή, γεγονός που προκάλεσε πανηγυρισμούς στις ομάδες της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που είχαν αναλάβει αυτήν την αποστολή.
«Εισερχόμαστε σε νέα εποχή, στην οποία δυνητικά έχουμε τη δυνατότητα να προστατευτούμε από την σύγκρουση με επικίνδυνους αστεροειδείς.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, διότι ποτέ πριν δεν είχαμε αυτή τη δυνατότητα» είπε η Lori Glaze, η διευθύντρια πλανητικών επιστημών στη NASA, αν και θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες ακόμα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, όταν και θα μπορούν οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν πως πράγματι άλλαξε η τροχιά του αστεροειδούς.

 

Η αποστολή DART

Η πρωτοφανής αυτή άσκηση για την προστασία του πλανήτη ονομάστηκε DART και στόχος της ήταν ο αστεροειδής Δίμορφος, ο οποίος είχε διάμετρο 160 μέτρων.
Ο εν λόγω αστεροειδής δεν συνιστούσε κίνδυνο για τη Γη.
Ήταν δορυφόρος μεγαλύτερου αστεροειδή, του Διδύμου, και μέχρι τώρα έκανε πλήρη περιστροφή γύρω του σε 11 ώρες και 55 λεπτά.
Η NASA θέλει να μειώσει την τροχιά του κατά 10 λεπτά, με άλλα λόγια να τον κάνει να πλησιάσει τον Δίδυμο.
Για να καταφέρει το σκάφος να χτυπήσει τον αστεροειδή, η τελευταία φάση της πτήσης του ήταν εντελώς αυτοματοποιημένη, σαν να επρόκειτο για αυτοκατευθυνόμενο πύραυλο.
7_1.jpeg
Εικόνες

Το σχέδιο προέβλεπε ότι λεπτά μετά την πρόσκρουση, δορυφόρος μικρού μεγέθους που ονομάζεται LICIACube και που αφέθηκε από το σκάφος της NASA προτού γίνει η σύγκρουση, επρόκειτο να περάσει σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τον αστεροειδή για να συλλέξει εικόνες.
Το εγχείρημα παράλληλα επρόκειτο να παρακολουθείται από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb, που επρόκειτο να εντοπίσουν το σύννεφο σκόνης ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί η ποσότητα της ύλης που εκτινάχθηκε.
Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να κατανοήσουν κατά πόσο ήταν αποτελεσματική ή όχι αυτή η αποστολή.

Κίνδυνος σύγκρουσης

Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό σκάφος Ήρα, που αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024, θα παρατηρήσει από κοντά τον Δίμορφο το 2026, για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης και να μετρηθεί, για πρώτη φορά, η μάζα του αστεροειδούς.
Εκτιμάται πως από τους σχεδόν 30.000 αστεροειδείς κάθε μεγέθους που έχουν καταγραφεί και αναμένεται να περάσουν κοντά από τη Γη, κανείς δεν την απειλεί.
Τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια.
Αν και υπάρχουν πολλοί που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί από τους επιστήμονες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης