Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρνητικά πρόσημα στη Wall, λόγω ύφεσης - Σε bear market ο Dow -1,11%, ο S&P 500 στο -1,03%

Αρνητικά πρόσημα στη Wall, λόγω ύφεσης - Σε bear market ο Dow -1,11%, ο S&P 500 στο -1,03%
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9620 δολ.

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall street τη Δευτέρα 26/9, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν σε ανοδική τροχιά, την ώρα που συνεχίζεται η «αναστάτωση» στην αγορά συναλλάγματος.
Ο Dow Jones πλέον βρίσκεται σε επίπεδα bear market καθώς υποχώρησε κάτω από τις 29.439 μονάδες ήτοι 20% από τα πρόσφατα υψηλά και ο S&P 500 έκλεισε σε νέο χαμηλό έτους, καθώς κινήθηκε κάτω από τις 3.666 μονάδες (χαμηλό Ιουνίου).
«Αλμα» σημείωσαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 20 μονάδα βάσης στο 3,89% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,33%.

Στο ταμπλό

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στο -1,11%, στις 29.260 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 στο -1,03%, στις 3.655 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στο -0,60%, στις 10.802 μονάδες
wall_klisimo_7.JPG
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (-3,1%) και Boeing (-2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (+1,3%) και Apple (+0,5%).

Fed Chicago: Επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη τον Αύγουστο του 2022


Επιβραδύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve Bank of Chicago.
Ειδικότερα, ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Fed του Σικάγο υποχώρησε στο μηδέν (0) τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 0,29 του Ιουλίου, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία επεκτάθηκε με τον ιστορικό της μέσο ρυθμό ανάπτυξης.

Ο δείκτης CFNAI, που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων, αποτελείται από 85 επιμέρους δείκτες σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες δεδομένων:

  1. παραγωγή και ατομικό εισόδημα
  2. απασχόληση, ανεργία και ωρομίσθια
  3. προσωπική κατανάλωση και στέγαση
  4. πωλήσεις, παραγγελίες και αποθέματα

Η μηνιαία πτώση του δείκτη τον Αύγουστο οφείλεται στους δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή, των οποίων οι απώλειες αντιστάθμισαν τα κέρδη από τις άλλες συνιστώσες.
Σύμφωνα με την έκθεση της Fed του Σικάγο, οι δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή συνέβαλαν κατά -0,08 στον συνολικό δείκτη καθώς η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση.

Susan Collins (Fed): Είναι εφικτή η μέτρια επιβράδυνση της οικονομίας αν αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας

Η Susan Collins, η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης, δήλωσε ότι θα χρειαστεί υψηλότερο ποσοστό ανεργίας για να μειωθεί ο πληθωρισμός από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, αλλά πρότεινε επίσης ότι οποιαδήποτε οικονομική ύφεση θα ήταν πιθανώς μέτρια.
Στην πρώτη της ομιλία ως πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, η Collins είπε ότι η οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέξει τα υψηλότερα επιτόκια που απαιτούνται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Τα σχόλιά της απηχούσαν παρόμοια σχόλια από τον Raphael Bostic, πρόεδρο της Fed της Ατλάντα.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε επίσης ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού θα προκαλούσε «πόνο» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
«Η επίτευξη σταθερότητας των τιμών θα απαιτήσει βραδύτερη ανάπτυξη της απασχόλησης και ένα κάπως υψηλότερο ποσοστό ανεργίας», είπε η Collins σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Βοστώνης.
Η Collins αναγνώρισε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας είναι οδυνηρές και είπε ότι «υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα σημαντικής ύφεσης».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι «ο στόχος μιας πιο μέτριας επιβράδυνσης, αν και δύσκολος, είναι εφικτός».

Ισχυρό δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο έπιασε νέο υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9620 δολ.
Επιπλέον σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στο 1,0698 δολ. καταγράφοντας άνοδο 1,4%.
Ένα  δολάριο που ανεβαίνει συνεχώς μπορεί να βλάψει τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών των ΗΠΑ και επίσης να προκαλέσει όλεθρο στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς ένα τόσο μεγάλο μέρος του συναλλάσσεται σε δολάρια.
«Αυτή η ισχύς του δολαρίου των ΗΠΑ έχει οδηγήσει ιστορικά σε κάποιου είδους χρηματοπιστωτική/οικονομική κρίση», έγραψε σε ένα σημείωμα ο Michael Wilson της Morgan Stanley, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης