Τελευταία Νέα
Διεθνή

JP Morgan: Ο «πάτος» της αγοράς είναι κοντά - Σε λίγους μήνες η Fed θα αλλάξει την πολιτική της

JP Morgan: Ο «πάτος» της αγοράς είναι κοντά - Σε λίγους μήνες η Fed θα αλλάξει την πολιτική της

Η κορύφωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών και τις πολύ πιεσμένες θέσεις των επενδυτών υποδηλώνουν ότι σύντομα μπορεί να δουμε τον πάτο της αγοράς στη Wall

Σχετικά Άρθρα

Η πτώση του S&P 500 άνω του 20% από τις αρχές του έτους μπορεί πλησιάζει στο τέλος της, καθώς αρχίζουν να δημιουργούνται «προϋποθέσεις» για να σχηματιστεί ο «πάτος» του χρηματιστηρίου, δήλωσε ο Μarco Κolanovic της JPMorgan σε σημείωμα της Δευτέρας.
Ο Κolanovic υποστήριξε ότι μεγάλο μέρος του συνεχιζόμενου sell-off στις μετοχές μπορεί να αποδοθεί στην πολύ επιθετική στάση της Fed, η οποία προχώρησε σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς την περασμένη εβδομάδα στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Όμως, σύμφωνα με τον Kolanovic, ο οποίος παρέμεινε σταθερά bullish καθ' όλη τη φετινή πτώση της αγοράς, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αρχίσει να δείχνει ότι έχει κορυφώσει.
Προς αυτή την κατεύθυνση υποδεικνύουν το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα, ότι ο αμερικανικός σύνθετος δείκτης PMI βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης στο 49, και ορισμένες εταιρείες μειώνουν τις προβλέψεις για τα έσοδα και τα κέρδη τους.
«Ως εκ τούτου, οι ισχυρές ανοδiκές πιέσεις στους μισθούς θα περιοριστούν», είπε ο Κolanovic, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αλλά τουλάχιστον θα έχει κορυφωθεί

Πιθανό ο πληθωρισμός να έχει κορυφώσει

Η κορύφωση του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών και τις πολύ πιεσμένες θέσεις των επενδυτών υποδηλώνουν ότι σύντομα μπορεί να δουμε τον πάτο της αγοράς.
Σύμφωνα με τον Kolanovic, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο bearish στο χρηματιστήριο.
Η πιο πρόσφατη έρευνα για το επενδυτικό κλίμα της AAII έδειξε ότι μόλις το 17,7% των ερωτηθέντων της περιμένουν ότι οι τιμές των μετοχών να ανέβουν τους επόμενους έξι μήνες.
Η διαφορά μεταξύ των «ταύρων» και των «αρκούδων» της έρευνας της AAII για το επενδυτικό κλίμα έφτασε στην τέταρτη χειρότερη τιμή από το 1987, σύμφωνα με στοιχεία της Fundstrat.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Fear and Greed του CNN έχει πέσει στη ζώνη «εξαιρετικού φόβου» με ένδειξη 18 στα 100.
Τέλος, την περασμένη Παρασκευή σημειώθηκε υψηλό ρεκόρ στις συναλλαγές δικαιωμάτων προαίρεσης, καθώς οι επενδυτές είχαν πάρει μεγάλες θέσεις σε συμβόλαια που έχουν σχεδιαστεί για να τους προστατεύουν από την περαιτέρω πτώση.

Ποιος θα είναι ο καταλύτης

Αλλά οι υπερβολικά bearish αναγνώσεις του συναισθήματος δεν είναι δυνατό να γίνουν ο καταλύτης που θα εκτοξεύσει τις τιμές των μετοχών υψηλότερα.
Αντίθετα, σύμφωνα με τον Κolanovic, ειναι πιθανό να δούμε αλλαγή πολιτικής από τη Fed κι αυτή η στροφή της κεντρικής τράπεζας θα είναι ο καταλύτης που θα ανεβάσει την αγορά.
«Γίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η Fed τους επόμενους μήνες θα κάνει στροφή», είπε ο Κolanovic.
Μια τέτοια στροφή θα οδηγήσει στην ανάκαμψη των μετοχών ανάπτυξης, σύμφωνα με το σημείωμα, και θα μπορεί μάλιστα να σταματήσει τη σημαντική πτώση στη χρηματιστηριακή αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης