Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε bear market εισέρχονται και οι ευρωπαϊκές μετοχές - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για Euro Stoxx 600 και Euro Stoxx 50

Σε bear market εισέρχονται και οι ευρωπαϊκές μετοχές - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για Euro Stoxx 600 και Euro Stoxx 50
Την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης ακολουθούν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σχετικά Άρθρα

Τι έχουμε στην Ευρώπη;
Την έκρηξη του πληθωρισμού, το άλμα των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, την ενεργειακή κρίση, την αναβίωση του πολιτικού κινδύνου στην Ιταλία και πλέον την κατάρρευση της στερλίνας.
Κι όποιος δεν πιστεύει ότι τα πράγματα δεν είναι επαρκώς αρνητικά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ας δοκιμάσει να δει την τεχνική εικόνα, γράφει ο αναλυτής του Bloomberg Michael Msika.
Την Παρασκευή 23/9 ο δείκτης Euro Stoxx 600 εισήλθε σε bear market, ακολουθώντας με τη σειρά του τους αμερικανικούς δείκτες. 
Kaι όσοι παρακολουθούν τα μακροπρόθεσμα γραφήματα προειδοποιούν ότι η ζοφερή αυτή εικόνα δεν είναι πιθανό να αλλάξει σύντομα.
Το σημαντικότερο είναι ότι ο δείκτης αναφοράς έχει βρεθεί κάτω από το βασικό επίπεδο των 400 μονάδων, μια πηγή ισχυρών αντιστάσεων που χρονολογούνται εδώ και 20 χρόνια.
Το γεγονός αυτό μπορεί να εμποδίσει κάθε προσπάθεια ανόδου του δείκτη, που πλέον βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, από όπου συνήθως ακολουθεί μια ταχεία άνοδος.

make_or_break.jpg

Ας σκεφτούμε επίσης ότι η αγορά δεν έχει ακόμη δείξει μεγάλα σημάδια πίεσης που θα υποδείκνυαν μια επικείμενη ανάκαμψη.
Μόνο το 20% περίπου των μετοχών του Stoxx 600 είναι υπερπουλημένες, πολύ μακριά από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των υφέσεων των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη Euro Stoxx 50, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έσπασε τη βασική στήριξη των 3.490 μονάδων και έκλεισε κάτω από το ενδοημερήσιο χαμηλό της 5ης Ιουλίου - υποδεικνύοντας μας ότι έρχεται κι άλλη πτώση.
Ο Euro Stoxx 50 βρίσκεται περίπου 22% πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση του από το 1987, σύμφωνα με τον πωλητή περιουσιακών στοιχείων της Aurel, Gurmit Kapoor, ο οποίος λέει ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν «πολύ άσχημα».
no_panic_selling.jpg

Η τεχνική αναλύτρια της DayByDay Valerie Gastaldy έχει δώσει στόχους για πτώση στις 3.100 για το Euro Stoxx 50 και στις 365 μονάδες για το Euro Stoxx 600, αλλά λέει ότι το τρέχον εξαιρετικά πτωτικό συναίσθημα μπορεί να λειτουργήσει ως προστατευτικό μαξιλάρι στην πορεία.
Συνήθως, ένα τόσο υψηλό επίπεδο απαισιοδοξίας δεν μετατρέπεται σε κραχ», τονίζει.
bleak_outlook.jpg

Οι στρατηγικοί αναλυτές δεν είναι πολύ πιο ευδιάθετοι, αν ληφθεί υπόψη ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομία έχει βυθιστεί σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της κρίσης δημόσιου χρέους και της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλα αυτά δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις τιμές των μετοχών.
Ο Sebastian Raedler της Bank of America υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρόλο που ο στόχος του για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600 δεν συνεπάγεται περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις.
bearish_europe.jpg

Στην Barclays, οι αναλυτές στρατηγικής με επικεφαλής τον Emmanuel Cau λένε ότι η αύξηση των επιτοκίων και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής για περισσότερο καιρό και η ανοχή της Fed στον κίδνυνο της ύφεσης ως προϋπόθεση για να μειωθεί ο πληθωρισμός «δεν προμηνύει τίποτα καλό για τις μετοχές».
Η προϋπόθεση για να ξεκινήσουν μια νέα bull market οι μετοχές προϋποθέτει τη μείωση των επιτοκίων της Fed - άρα δεν έχει εκπληρωθεί ακόμη, λένε, και προτείνουν μια αμυντική θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης