Τελευταία Νέα
Διεθνή

John Paulson: Oι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πέσουν - Ο χρυσός αντιστάθμισμα του πληθωρισμού

John Paulson: Oι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πέσουν - Ο χρυσός αντιστάθμισμα του πληθωρισμού
Ο John Paulson είπε ότι οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να μειωθούν, αλλά μια πτώση δεν θα πυροδοτούσε άλλη μια οικονομική κρίση.
Ο John Paulson δισεκατομμυριούχος, επενδυτής και ιδρυτής της Paulson & Coμ ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην κατάρρευση της φούσκας των κατοικιών στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προειδοποίησε ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ξανά, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η πτώση να πυροδοτήσει άλλη μια οικονομική κρίση.

«Δεν κινδυνεύουμε από μια κατάρρευση σήμερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα όπως ήμασταν πριν», δήλωσε στο Bloomberg σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Η στέγαση μπορεί να είναι λίγο αφρώδης. Επομένως, οι τιμές των κατοικιών μπορεί να πέφτουν ή να πέφτουν σε οροπέδιο, αλλά όχι στον βαθμό που συνέβη".
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Paulson & Co εξήγησε ότι πριν από περίπου 15 χρόνια, η αγορά στεγαστικών δανείων και το τραπεζικό σύστημα ήταν πολύ λιγότερο σταθερά από σήμερα.
Εκείνη την εποχή, πολλοί Αμερικανοί μπορούσαν να αγοράσουν σπίτια χωρίς να υποβληθούν σε πιστωτικούς ελέγχους ή να κάνουν προκαταβολές και συχνά είχαν μέτρια πίστωση και πολλά προσωπικά χρέη, είπε ο Paulson.
Επιπλέον, οι τράπεζες είχαν υψηλή μόχλευση με δείκτες κεφαλαίου περίπου 3%, έναντι 9% και 12% σήμερα, σημείωσε.
Επιπλέον, εκτέθηκαν σε μεγάλους κινδύνους που δεν γνωστοποιούνται στον ισολογισμό τους.

«Δεν έχετε τον βαθμό κακής πιστωτικής ποιότητας στα στεγαστικά δάνεια που είχατε τότε», είπε. "Οι τράπεζες ήταν πολύ κερδοσκοπικές σχετικά με το τι επένδυαν.
Είχαν πολλά επικίνδυνα δάνεια subprime, υψηλών αποδόσεων και μόχλευσης."
Ο δείκτης S&P/Case Shiller των εθνικών τιμών των κατοικιών έχει αυξηθεί κατά πάνω από 40% από την αρχή του 2020, ενώ τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στεγαστικών δανείων ανέβηκαν πρόσφατα στο 6% για πρώτη φορά από το 2008. Με άλλα λόγια, τα σπίτια στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ακριβότερα και η χρηματοδότηση μιας αγοράς κατοικίας έχει γίνει πιο δαπανηρή, δημιουργώντας ένα πρόβλημα προσιτής τιμής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση της αγοράς.

Οι short sellers στο «στόχαστρο»

Ο Paulson έβαλε επίσης στο στόχαστρο μερικούς από τους συναδέλφους του short sellers κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Τους κάλεσε να προωθήσουν τις μετοχές σε ασυνείδητους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να ανεβάσουν τις τιμές τους, στη συνέχεια σταμάτησε την προώθηση, έτσι ώστε οι μετοχές να πέσει κατακόρυφα σε αξία και οι θέσεις short των πωλητών να αποδώσουν.
Ο επενδυτής επεσήμανε τα κρυπτονομίσματα, τα οποία απέρριψε ως άχρηστη φούσκα πέρυσι, ως παράδειγμα ότι οι ανοικτές πωλήσεις είναι επικίνδυνες επειδή έχουν απεριόριστα μειονεκτήματα.
Οι επενδυτές χλεύασαν όταν το bitcoin έφτασε τα 20.000 δολάρια και πόνταραν εναντίον του, είπε, μόνο για να το δουν να υπερτριπλασιάζεται σε τιμή σε πάνω από 60.000 δολάρια τον Νοέμβριο.
Ο Paulson προέβλεψε πέρυσι ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια, ωθώντας τους επενδυτές να χάσουν μετρητά και ομόλογα για χρυσό.
Σημείωσε στο Bloomberg ότι το κίτρινο μέταλλο λειτούργησε ως καταφύγιο φέτος, δεδομένης της μικρότερης πτώσης του σε σχέση με τις μετοχές και τα ομόλογα.
Επιπλέον, πρότεινε ότι ο χρυσός θα μπορούσε να εκτιναχθεί σε αξία εάν η εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τις αυξήσεις των επιτοκίων αποτύχει να συντρίψει τον πληθωρισμό.
Υποστήριξε ότι οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην κεντρική τράπεζα και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό θα αυξηθούν, ενισχύοντας τη ζήτηση για το μέταλλο ως αντιστάθμισης κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης