Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαιρεμένη η Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Αδύνατη η λήψη απόφασης στην προσεχή σύνοδο κορυφής

Διαιρεμένη η Ευρώπη για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Αδύνατη η λήψη απόφασης στην προσεχή σύνοδο κορυφής
Γιατί η ΕΕ των 27 αδυνατεί να καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού και πιθανότατα θα αναβάλουν τη συμφωνία για το θέμα αυτό αργότερα, μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων, αναφέρει το Bloomberg
Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιβολή πλαφόν, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου.
Οι κυρώσεις στην ΕΕ απαιτούν ομοφωνία καθώς κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα άσκησης βέτο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κρατών-μελών το περασμένο Σαββατοκύριακο, 24-25/9/2022, για να προσπαθήσει να βρει έναν συμβιβασμό για το πακέτο των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Kάποιες χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία, ενόψει της άτυπης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει μια καταρχήν απόφαση για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, να ανακοινώσει «μερική επιστράτευση» καθώς και τις αποφάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις ελεγχόμενες απο τις ρωσικές δυνάμεις περιοχές των Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhye, με σκοπή την ένταξη στη Ρωσία.

Απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρονικών στη Ρωσία

Σε μια ξεχωριστή τους απόφαση, τα 27 κράτη μέλη ήταν είναι κοντά σε συμφωνία για περιορισμό της εξαγωγής στη Ρωσία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται σε όπλα.
Τα κράτη μέλη αναμένεται να συμφωνήσουν ότι ο περαιτέρω περιορισμός της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα όπλα κατά της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για να πλήξουν τον ρωσικό στρατό, ιδιαίτερα καθώς η Μόσχα χρειάζεται περισσότερα οπλικά συστήματα για τους έως και 300.000 επιπλέον στρατιώτες που επιστρατεύει.
Η απόφαση της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα ευθυγραμμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις ΗΠΑ που προωθούν ενεργητικά το συγκεκριμένο μέτρο.
Η G7 κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στις αρχές Σεπτεμβρίου και δήλωσε ότι θα εργαστεί για την εφαρμογή της πρότασης.

Πόσο αποτελεσματικό θα είναι το πλαφόν;

Παραμένει βεβαίως ασαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ιδιαίτερα αφού ορισμένοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, δεν υποστηρίζουν το μέτρο. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και αν δεν υποστηριχθεί επίσημα από την Κίνα και την Ινδία, καθώς Ινδοί και Κινέζοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ως μόχλευση στις διαπραγματεύσεις για συμβόλαια με τη Μόσχα για να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές.


Γιατί είναι αμφίβολη η συμφωνία 

Οι χώρες της ΕΕ από την πλευρά τους παραμένουν διαιρεμένες καθώς αυτές που κέρδισαν εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό embargo για το πετρέλαιο το οποίο παραλαμβάνουν μέσω των αγωγών τους θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τη Ρωσία
Αντίθετα, οι χώρες που εισάγουν πετρέλαιο δια θαλάσσης θα μπορούσαν να επιδιώξουν να συνδέσουν την επιβολή του πλαφόν με το επί του παρόντος προβλεπόμενο πλήρες embargo στις θαλάσσιες παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού.
Οι χώρες με ισχυρή ναυτιλία, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, ενδέχεται επίσης να επιχειρήσουν να προστατεύσουν τις ναυτιλιακές τους από τα μέτρα, καταλήγει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης