Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Lagarde (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, έρχονται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίου - Ζοφερές οι προοπτικές

Παραδοχή Lagarde (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου, έρχονται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίου - Ζοφερές οι προοπτικές
Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024…
Σχετικά Άρθρα

Στη θλιβερή παραδοχή πως ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πέρα από κάθε έλεγχο και ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να τον «μειώσει» στον στόχο του 2% προέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως οι προοπτικές, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ζοφερές.
«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζει να ρίχνει βαριά σκιά στην Ευρώπη.
Οι οικονομικές συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ είναι μεγάλες και οι προοπτικές είναι σκοτεινές.
Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο μας για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε η Christine Lagarde και συνέχισε:
«Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το β’ τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών για υπηρεσίες καθώς η οικονομία άνοιξε ξανά.
Οι οικονομίες με μεγάλους τουριστικούς τομείς ωφελήθηκαν, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο το καλοκαίρι.
Η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας συνέχισε να υποστηρίζει την οικονομική δραστηριότητα.
Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι η δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα τρίμηνα».

Οι τέσσερις λόγοι…

Οι λόγοι για την επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την κυρία Lagarde, είναι τέσσερις

α) Ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, και αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται από τις διακοπές του εφοδιασμού με φυσικό αέριο
β) Η έντονη ζήτηση για υπηρεσίες που προέκυψε με το άνοιγμα της οικονομίας χάνεται.
γ) Η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ.
δ) Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, όπως αντικατοπτρίζεται στην πτώση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν σε αναθεώρηση προς τα κάτω των τελευταίων προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.
Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024. 

Για τον πληθωρισμό…

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε περαιτέρω στο 9,1% τον Αύγουστο.
Οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα παρέμεινε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τον αντίκτυπό τους στον δείκτη να είναι ευρύς.
«Οι πιέσεις στις τιμές εξαπλώνονται σε περισσότερους τομείς, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του υψηλού ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την οικονομία.
Σχεδόν τα μισά στοιχεία του καλαθιού πληθωρισμού κατέγραψαν ετήσιους ρυθμούς πληθωρισμού άνω του 4% τον Αύγουστο ενώ και οι μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού παραμένουν υψηλοί.
Και παρότι τα σημεία συμφόρησης σε ό,τι αφορά την προσφορά μειώνονται, ο πληθωριστικός αντίκτυπός τους συνεχίζει να τροφοδοτείται στις τιμές καταναλωτή.
Ομοίως, η ανάκαμψη της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών ασκεί ανοδική πίεση, όπως και η υποτίμηση του ευρώ» επεσήμανε η κυρία Lagarde. 
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, η δυναμική των μισθών παραμένει συγκρατημένη μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και η κάλυψη της διαφοράς για να αντισταθμιστεί ο υψηλότερος πληθωρισμός είναι πιθανό να ωθήσουν την αύξηση των μισθών.
Οι περισσότεροι δείκτες για τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται επί του παρόντος στο 2%.
Ωστόσο, σημάδια πρόσφατων αναθεωρήσεων που υπερβαίνουν τον στόχο ορισμένων δεικτών δικαιολογούν τη συνέχιση της παρακολούθησης.
Οι βασικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,1% το 2022, στο 5,5% το 2023 και στο 2,3% το 2024.
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι κατά κύριο λόγο ανοδικοί, αντανακλώντας κυρίως την πιθανότητα περαιτέρω μεγάλων διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Ενώ αυτοί οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ίδιοι για την ανάπτυξη, η επίδρασή τους θα ήταν το αντίθετο: θα αύξαναν τον πληθωρισμό αλλά θα μείωναν την ανάπτυξη. 

Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Όπως είπε η κυρία Lagarde, με βάση τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης, πέραν της αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.
«Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις για να περιορίσουμε τη ζήτηση και να προστατευτούμε από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας επεσήμανε πως «από την 1η Ιουλίου 2022 προχωρούμε σε επανεπενδύσεις ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, ενώ ανακοινώσαμε επίσης ένα νέο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς (TPI), που συμπληρώνει τα υπάρχοντα εργαλεία μας.
Αυτό το εργαλείο έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αδικαιολόγητη, άτακτη δυναμική της αγοράς, με επαρκή ευελιξία, ώστε να ανταποκρίνεται στη σοβαρότητα των κινδύνων που αντιμετωπίζει η μετάδοση πολιτικής.
Θα διαφυλάξει την ενιαία νομισματική μας πολιτική καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο προχωρά στην πορεία ομαλοποίησης των επιτοκίων πολιτικής, βοηθώντας μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.
Το TPI υπόκειται σε κατάλογο κριτηρίων επιλεξιμότητας που θα χρησιμοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει εάν μια δικαιοδοσία επιδιώκει υγιείς και βιώσιμες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές». 
«Σε αυτό το περιβάλλον, είναι σημαντικό η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για την προστασία αυτών των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών να είναι προσωρινή και στοχευμένη.
Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο τροφοδοσίας πληθωριστικών πιέσεων, διευκολύνοντας το έργο της νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών και συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» κατέληξε η Christine Lagarde.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης