Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για ένα σενάριο «Άγριας Δύσης» με κοινωνικές αναταραχές - Όποιος προλάβει θα ζεσταθεί

ΙΕΑ: Η Ευρώπη να ετοιμαστεί για ένα σενάριο «Άγριας Δύσης» με κοινωνικές αναταραχές - Όποιος προλάβει θα ζεσταθεί
Η πώληση φυσικού αερίου προϋποθέτει υποδομές, δεν αντικαθίσταται εύκολα
Η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο καθώς πλησιάζει γρήγορα ένας δύσκολος χειμώνας για την εξασφάλιση ενεργειακών πόρων.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρίσκονταν σε ένα «σενάριο Άγριας Δύσης» στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια.
Αλλά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των σχέσεων με τους γείτονες και θα προκαλέσει επιδείνωση της έλλειψης καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας με κινδύνους κοινωνικής αναταραχής.
Αυτό προειδοποίησε ο Fatih Birol, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Birol μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δράσης Καθαρής Ενέργειας στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, όταν εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση απειλεί να καταστρέψει την ενότητα της ΕΕ καθώς οι χώρες θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να σταματήσουν την εμπορία ενεργειακών πόρων με τους γείτονες για να διασφαλίσουν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια.

Τα πιθανά σενάρια

"Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ κακές για την ενέργεια, πολύ άσχημες για την οικονομία, αλλά εξαιρετικά κακές πολιτικά... εάν η Ευρώπη αποτύχει σε αυτό το τεστ στον τομέα της ενέργειας", δήλωσε ο Birol.
Ο επικεφαλής της ενεργειακής ομάδας επιτήρησης που εδρεύει στο Παρίσι ήταν πολύ ξεκάθαρος σχετικά με τα δύο πιθανά σενάρια:
«Η ΕΕ και τα μέλη θα εργαστούν αλληλέγγυα, υποστηρίζοντας η μία την άλλη… ή υπάρχει άλλο σενάριο, αν ο καθένας είναι για τον εαυτό του».
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, επανέλαβε ότι η ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ θα επικρατήσει μέσω αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Έλλειψη αλληλεγγύης

Αλλά έχει ήδη υπάρξει μια κατάρρευση της ενότητας μεταξύ ορισμένων κρατών μελών, όπως εξηγούν οι FT:
Οι σκανδιναβοί γείτονες της Νορβηγίας τον περασμένο μήνα κατηγόρησαν το Όσλο για «εγωιστική» συμπεριφορά, καθώς σκέφτηκε να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ξαναγέμισε τις υδροηλεκτρικές δεξαμενές του.
Ο Andreas Bjelland Eriksen, υφυπουργός στο υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, αρνήθηκε ότι θα σταματούσε τις εξαγωγές, ωστόσο, λέγοντας στους Financial Times ότι η χώρα απλώς «έδινε προτεραιότητα στην πλήρωση των δεξαμενών για τον ίδιο λόγο που η Ευρώπη γεμίζει το φυσικό αέριο (αποθήκη)».
Η ΕΕ αντιμετώπισε την αντίθεση από την Ουγγαρία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη καθώς ενέτεινε τις κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Birol είπε επίσης ότι ο εφησυχασμός στην Ευρώπη είναι αδικαιολόγητος αυτή τη στιγμή με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμάτες επειδή ένας ψυχρότερος από τον αναμενόμενο χειμώνας μπορεί γρήγορα να μειώσει τις προμήθειες.

Πολυετής η ενεργειακή κρίση

Δεν υπήρχε ένδειξη ότι η ενεργειακή κρίση θα υποχωρήσει το επόμενο έτος, είπε, δεδομένου ότι η έλλειψη πλεονάζουσας δυναμικότητας στην παραγωγή ενέργειας παγκοσμίως θα οδηγούσε στη στενότητα της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός για το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αυξηθεί με την κινεζική ζήτηση.
"Όταν κοιτάξουμε γύρω μας, δεν γίνονται πολλά νέα έργα φυσικού αερίου... Και οι αγωγοί Νορβηγίας, Αλγερίας και Αζερμπαϊτζάν πλησιάζουν τη μέγιστη χωρητικότητά τους.
Θα είναι άλλη μια δύσκολη περίοδος", είπε.
Ο Birol δεν θεωρεί ότι η Ρωσία έχασε τον κορυφαίο πελάτη της, την Ευρώπη, «για πάντα... αυτός ο πελάτης πλήρωσε τα χρήματα στην ώρα του και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα».
Απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς η Ρωσία θα μπορούσε να αντικαταστήσει γρήγορα τη χαμένη ευρωπαϊκή ζήτηση με εξαγωγές στην Ασία.
"Δεν πουλάτε κρεμμύδια στην αγορά. Πρέπει να φτιάξετε αγωγούς, υποδομές, logistics. Αυτό θα πάρει τουλάχιστον 10 χρόνια", είπε.

Κοινωνικές αναταραχές

Όσον αφορά την κοινωνική πτυχή, εάν ένα κράτος μέλος της ΕΕ περιορίσει την ισχύ ή τα καύσιμα σε ένα άλλο και ενεργοποιήσει διακοπές ρεύματος ή δελτίο για να προστατεύσει τη δική του ασφάλεια, αυτό σίγουρα θα δημιουργούσε κοινωνική αστάθεια σε ολόκληρο το μπλοκ.
Η Ευρώπη βρίσκεται στη λίστα με τις επικείμενες περιοχές κοινωνικής αναταραχής τους «επόμενους έξι μήνες» από τη Verisk Maplecroft, μια εταιρεία παροχής συμβουλών και πληροφοριών σχετικά με κινδύνους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Φαίνεται ότι οι σκοτεινοί καιροί είναι μπροστά για το μπλοκ εάν η ενότητα της ΕΕ καταρρεύσει σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης