Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Τέλεια καταιγίδα» στη Γερμανία - Ifo: Αναπόφευκτη η ύφεση, στο «κόκκινο» σχεδόν όλοι οι κλάδοι

«Τέλεια καταιγίδα» στη Γερμανία - Ifo: Αναπόφευκτη η ύφεση, στο «κόκκινο» σχεδόν όλοι οι κλάδοι

Ο οικονομολόγος του Ifo επεσήμανε πως όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται για αυξήσεις

Σχετικά Άρθρα

Συναγερμό για τη γερμανική οικονομία σήμανε ο οικονομολόγος του Ifo, Klaus Wohlrabe, τονίζοντας ότι η γερμανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με την ύφεση.
«Σχεδόν όλοι οι οικονομικοί κλάδοι βρίσκονται στο κόκκινο» δήλωσε και συνέχισε «οι προσδοκίες για τις τιμές αυξήθηκαν και πάλι. Όλο και περισσότερες εταιρείες ετοιμάζονται για αυξήσεις τις τιμές».
Παράλληλα, ο Wohlrabe τόνισε πως οι προσδοκίες των επιχειρήσεων λιανικής είναι σε ιστορικό χαμηλό, ενώ απαισιοδοξία επικρατεί και ενόψει του χειμώνα.
H μέτρηση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo για τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στο 84,3, από το αναθεωρημένο προς τα πάνω 88,6 τον Αύγουστο και κάτω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 87,0.
Πρόκειται για την πιο δυσοίωνη μέτρηση από τον Μάιο του 2020, όταν ο δείκτης άγγιξε το 79,7.

Η τέλεια καταιγίδα

Το Ifo ανέφερε ότι η πτώση διατρέχει και τους τέσσερις μεγάλους τομείς της οικονομίας - μεταποίηση, υπηρεσίες, εμπόριο και κατασκευές.
Πρόσθεσε ότι η απαισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί "σημαντικά".
Οι αναλυτές της ING ανέφεραν την εκτίναξη του πληθωρισμού ως τον κύριο παράγοντα πίσω από την αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος, λέγοντας ότι οι υψηλότερες τιμές έχουν αυξήσει το κόστος των εταιρικών εισροών και έχουν αποδυναμώσει την καταναλωτική ζήτηση.
Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η Γερμανία πλησιάζει επίσης σε μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αναγκάζει τη χώρα να απομακρυνθεί από βασικές ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, να επιταχύνει τη μετάβασή της σε πράσινες τεχνολογίες και να αναδιαρθρώσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, σε αντίθεση με προηγούμενες υφέσεις, όπως η χρηματοπιστωτική κρίση ή η πανδημία, η γερμανική οικονομία δεν φαίνεται να πέφτει σαν πέτρα, αλλά μάλλον να διολισθαίνει σε μια μακρά χειμερινή ύφεση», ανέφεραν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης