Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές Ιταλία 2022: Θρίαμβος των Fratelli d'Italia με 26% - Κυβέρνηση η Δεξιά συμμαχία με 44%, πρωθυπουργός η Meloni

Εκλογές Ιταλία 2022: Θρίαμβος των Fratelli d'Italia με 26% - Κυβέρνηση η Δεξιά συμμαχία με 44%, πρωθυπουργός η Meloni
Στο 63,91% η συμμετοχή, στο χαμηλότερο σημείο στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας - Εντός της ημέρας τα επίσημα αποτελέσματα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αν και πολλοίς αναμενόμενη, η εκλογική νίκη των Fratelli d' Italia αποτελεί μια τεράστια πολιτική έκπληξη όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, η οποία μετά την άνοδο των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών (στη δεύτερη θέση) στη Σουηδία, βλέπει τους Ευρωπαίους πολίτες να κλίνουν ολοένα και πιο δεξιά και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στις κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες λόγω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.
Στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και με καταμετρημένες τις ψήφους σε 60.293 από τα συνολικά 60.399 εκλογικά τμήματα, οι Fratelli d' Italia προηγούνται με 26,04% και ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα με 18,95% και το Κίνημα των 5 Αστέρων με 15,54%.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες δυνάμεις της Δεξιάς, η Lega του Salvini περιορίστηκε στο 8,87% ενώ η Forza Italia του Berlusconi έλαβε το 8,28%.
Στο 7,74% ανήλθε το ποσοστό της νέας κεντρώας συμμαχίας Azione - Italia Viva.
Συνεπώς, η Δεξιά συμμαχία των Fratelli d' Italia, της Lega και της Forza Italia αναμένεται με 44,04% να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση στην Ιταλία, με την επικεφαλής των Fratelli d' Italia, Giorgia Meloni να είναι η επόμενη πρωθυπουργός.
Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα έχει γυναίκα πρωθυπουργό.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι Fratelli d' Italia είναι η κυρίαρχη δύναμη στο δεξιό στρατόπεδο, καθώς το άθροισμα των ποσοστών της Lega και της Forza Italia μόλις που ξεπερνούν το 17%.
Στους χαμένους είναι η Lega του Salvini, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του οποίου μετακινήθηκε προς τους Fratelli d' Italia ενώ στους κερδισμένους θα μπορούσε να ενταχθεί και το Κίνημα των 5 Αστέρων που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις καθώς κινήθηκε αρκετά υψηλότερα, ξεπερνώντας το 15% και αποτελώντας την τρίτη ισχυρότερη δύναμη.
Βάσει αυτών των ποσοστών, η Δεξιά συμμαχία καταφέρνει να εξασφαλίσει άνετα την απόλυτη πλειοψηφία σε Βουλή (Camera) και Γερουσία (Senato).
1_494.JPG
2_386.JPG
Η κατανομή των εδρών

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών που επικαλείται η Corriere della Sera, η Δεξιά συμμαχία θα λάβει από 232 έως 252 έδρες στη Βουλή (όταν το όριο για την πλειοψηφία είναι 201 έδρες) έναντι 77 με 97 έδρες του Δημοκρατικού κόμματος και της Κεντροαριστεράς.
Αλλά και στη Γερουσία, οι δεξιές δυνάμεις διασφαλίζουν άνετη πλειοψηφία 114 με 126 εδρών, όταν το όριο είναι οι 101 έδρες.
66665.JPG
66666_1.JPG
Εντός της ημέρας τα επίσημα αποτελέσματα – Στο 63,91% η συμμετοχή

Τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως έγινε γνωστό, η συμμετοχή ανήλθε στο 63,91%, στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην πολιτική ιστορία της Ιταλίας.
Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκλογές του 2018, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 73,01%.
Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, η Ρώμη ψήφισε υπέρ της Δεξιάς Συμμαχίας με τους Fratelli D' Italia να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά, αν και σε Μιλάνο, Τορίνο, Μπολόνια και Φλωρεντία πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα.
Στα ενδιαφέροντα της εκλογικής αναμέτρησης είναι ότι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Luigi di Maio δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Τα επόμενα βήματα - Πότε θα σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση

Πλέον, το ζητούμενο είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης.
Το τυπικό προβλέπει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αρχίσει διαβουλεύσεις με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, με τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων προκειμένου να ορίσει το νέο πρωθυπουργό.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι σύντομες, αν και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Ιταλία θα εκπροσωπηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 7 Οκτωβρίου, από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Mario Draghi.
Όσον αφορά το σχηματισμό της Βουλής και της Γερουσίας, προβλέπεται πως τα δύο αυτά νομοθετικά σώματα θα πρέπει να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Συνεπώς θα πρέπει να συνέλθουν το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίουλ
Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Meloni (Fratelli d’ Italia): Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς – Καθαρό το μήνυμα

Το μήνυμα πως «θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς» έστειλε η Giorgia Meloni, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia του μεγάλου νικητή των χθεσινών βουλευτών εκλογών στην Ιταλία.
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Fratelli d’ Italia.
Θα κυβερνήσουμε για όλους» τους Ιταλούς.
Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν» υποστήριξε η Meloni, η οποία κάλεσε σε ενότητα και κατευνασμό, αναγνωρίζοντας πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική».
Επιπλέον, η 45χρονη Meloni έσπευσε να στείλει μήνυμα στο 26,4% των Ιταλών που ψήφισε το κόμμα της πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».

Letta: Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση στη Meloni

Την θέση πως το Δημοκρατικό κόμμα θα κάνει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Giorgia Meloni διατύπωσε ο Enrico Letta, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος.
«Η χώρα μας θα παραμείνει πιστή στο Σύνταγμά της και στην ευρωπαϊκή της ταυτότητα» είπε ο Letta, αναφέροντας πως η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται ότι θα είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση που γνώρισε ποτέ η χώρα του.
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιεί και ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την γραμματεία του κόμματός του την ερχόμενη άνοιξη.
«Πληρώσαμε το ότι παραμείναμε επί πολλά χρόνια στην κυβέρνηση.
Θα ξεκινήσει διάλογος με την κοινωνία και για την δημιουργία ευρύτατου προοδευτικού μετώπου» τόνισε ο Letta.

Παραδοχή ήττας από το Δημοκρατικό Κόμμα – Βραδιά θλίψης

Την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές παραδέχθηκε το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ωστόσο ανέφερε πως όντας η δεύτερη ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Ιταλία έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στην χώρα και στην Ευρώπη.
Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, Deborah Serracchiani έκανε λόγο για μια «βραδιά θλίψης για τη χώρα», αν και σημείωσε πως η ακροδεξιά συμμαχία έχει την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι στην χώρα.
«Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης.
Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα.
Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη.
Και στο εσωτερικό της δεξιάς υπάρχουν προβλήματα, ιδίως σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Lega.
Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Renzi και Calenda, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο» υποστήριξε η Serracchiani.

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη

Τη νίκη των Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας πανηγυρίζουν και χαιρετίζουν τα υπόλοιπα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, εκλογικό αποτέλεσμα που έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκτίναξη των ποσοστών των επίσης ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών στη Σουηδία, οι οποίοι αναδείχθηκαν δεύτερη πολιτική δύναμη και πρώτη στον χώρο της Δεξιάς.
«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία
«Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες» ανέφερε σε μήνυμα της η βουλευτής του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) Beatrix von Storch ενώ τα συγχαρητήρια του στη Giorgia Meloni έστειλε και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki.
Από την πλευρά του ο Jordan Bardell, ευρωβουλευτής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Marine Le Pen υποστήριξε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ursula von der Leyen, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία την περασμένη εβδομάδα και πριν τις εκλογές είχε αναφέρει πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης.
«Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία.
Οι Ευρωπαίοι παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους» ανέφερε ο Γάλλος ευρωβουλευτής, ενώ και η ουγγρική κυβέρνηση του Victor Orban έδωσε «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του o Santiago Abascal, ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος, Vox, το οποίο τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε για πρώτη φορά να συμμετάσχει σε περιφερειακή κυβέρνηση με το Λαϊκό Κόμμα, ανέφερε πως η Meloni «έδειξε τον δρόμο προς μια Ευρώπη περήφανη, ελεύθερη, αποτελούμενη από κυρίαρχα κράτη».

Τι έλεγαν τα exit polls

Σύμφωνα με τα exit polls, το εθνικιστικό κόμμα της Meloni επρόκειτο να συγκεντρώσει ποσοστό από 22% έως 26%.
Ο δεξιός συνασπισμός αναμένεται σύμφωνα με τις μετρήσεις να λάβει συνολικό ποσοστό 45% και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.
Ειδικότερα η Lega του Matteo Salvini αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξυ 8,5% και 12,5%.
Από 6% μέχρι 8% θα κυμανθεί το κόμμα Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.
italy1_1.png
italia.png
Για πρώτη φορά στην εξουσία - Πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός


Το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d'Italia της Giorgia Meloni κατέλαβε την πρώτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία…
Το Fratelli d'Italia της Giorgia Meloni και η Lega του Salvini ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο ή με βάση τα ελληνικά δεδομένα στον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς έως ακροδεξιάς.
O δεξιός συνασπισμός έχει ταχθεί κατά των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ζητάει διευθέτηση του Ουκρανικού.
Η στάση της Meloni θα είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και ευρύτερα για την Ευρώπη.

Οι απειλές της Commission ενίσχυσαν τη Meloni

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να βρίσκονταν σε αμηχανία ακόμη και πριν από τις εκλογές και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις της προέδρου της Commission, Ursula von der Leyen.
H Ursula Von der Leyen ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε τα εξής: «Θα δούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ιταλία».
«Αν τα πράγματα πάνε σε δύσκολη κατεύθυνση - και έχω μιλήσει για την Ουγγαρία και την Πολωνία - έχουμε τα εργαλεία».
Δηλαδή άθελα της η Γερμανίδα αξιωματούχος με τις απαράδεκτες απειλές έδωσε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην εκλογική νίκη της Meloni και του δεξιού συνασπισμού.

Μειώσεις φόρων

Μαζί με τους δύο συμμάχους της, τους Salvini και Berlusconi, η Meloni έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων, ότι θα περιορίσει τις ροές μεταναστών που διαπλέουν τη Μεσόγειο, ενώ έχει αναπτύξει μια φιλόδοξη πολιτική για την αύξηση της γεννητικότητας στην Ιταλία.

Οι προκλήσεις

Η Meloni αντικαθιστά τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.
Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα αναλάβει καθήκοντα εν μέσω μιας σειράς αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνδυάζονται για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Meloni προσπάθησε να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Η Meloni έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU).
Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης