Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο ρίσκο του Macron – Έτοιμος να πυροδοτήσει τη βόμβα του συνταξιοδοτικού, ακόμα και χωρίς την έγκριση της γαλλικής Βουλής

Το μεγάλο ρίσκο του Macron – Έτοιμος να πυροδοτήσει τη βόμβα του συνταξιοδοτικού, ακόμα και χωρίς την έγκριση της γαλλικής Βουλής
O Macron δεν απορρίπτει την πιθανότητα προσφυγής στο άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμο χωρίς έγκριση από το Kοινοβούλιο
Σχετικά Άρθρα

Μία ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του απόφαση φαίνεται πως έχει λάβει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, καθώς για δεύτερη φορά είναι έτοιμος να προωθήσει την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους πολίτες.
Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης ως μέρος μιας δεύτερης προσπάθειας του προέδρου Macron να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, δήλωσε κορυφαίος υπουργός στη Le Journal du Dimanche.
Ο υπουργός Προϋπολογισμού Gabriel Attal είπε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας βαρύνεται με σημαντικό έλλειμμα και η κυβέρνηση δεν θέλει να αυξήσει τους φόρους ή να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το σύστημα για τις μελλοντικές γενιές, είπε, είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Τον παρόν ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι τα 62 έτη.
«Προτιμώ να πω την αλήθεια στους Γάλλους, ακόμα κι αν μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να την ακούσω», είπε ο Attal.

Και χωρίς την έγκριση της Βουλής;

Ο υπουργός δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η νέα ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά είπε ότι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων θα εξοικονομήσει ποσό 8 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα προσπαθήσει να διαβουλευτεί με την αντιπολίτευση, είπε ο Attal, παρόλο που οι προοπτικές για την υποστήριξή τους μπορεί να είναι δύσκολες αφού το κόμμα του Macron δεν κατέχει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο από τις εκλογές του Ιουνίου.
Ο Macron προσπάθησε και στο παρελθόν να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά τα σχέδιά του «πάγωσαν» το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020, η κυβέρνηση του Macron ήλθε αντιμέτωπος με μαζικές απεργίες που παρέλυσαν το Παρίσι, λόγω ανησυχιών για αλλαγές στις συντάξεις.
Ο Attal δεν απέρριψε την πιθανότητα προσφυγής στο άρθρο 49.3 του γαλλικού συντάγματος, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις επιτρέπει στην κυβέρνηση να υιοθετήσει νόμο χωρίς έγκριση από το Kοινοβούλιο.

Μείωση δαπανών

Τη Δευτέρα (26/9), ο Attal θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος με τον υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire.
Αναμένεται να περιορίσει την αύξηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο 15% και να επιφέρει φορολογικές περικοπές ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Attal έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες έως το 2027 στο 53,8% του ΑΕΠ από 57,6%.
Επιπλέον, ανέφερε, πως η κυβέρνηση θα μειώσει τους φόρους κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της θητείας της, η οποία λήγει το 2027, αλλά το μέτρο δεν θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Καταψηφίζει το συνταξιοδοτικό η Le Pen

To κόμμα της γαλλικής ακροδεξιάς Rassemblement National θα καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τον προϋπολογισμό του 2023, έχει δηλώσει η επικεφαλής του Marine Le Pen.
«Θα αντιταχθούμε στα σχέδια συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Emmanuel Macron που είναι άδικα και θα διχάσουν (τη χώρα)» έχει διαμηνύσει η Le Pen.

Απώλεια της πλειοψηφίας

Η ακροδεξιά της Γαλλίας σημείωσε ιστορική επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αυξάνοντας τους βουλευτές της σε 89, από οκτώ στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και εδραιώνοντας την άνοδο του κόμματος από το περιθώριο στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Με τις εκλογές του Ιουνίου, το Rassemblement National έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, αρνούμενο στους κεντρώους του Macron την απόλυτη πλειοψηφία που θα βοηθούσε να περάσει με ευκολία τις μεταρρυθμίσεις του.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης