Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δέσμευση Putin για πλήρη προστασία των περιοχών, που θα προσαρτηθούν στη Ρωσία - Ο «χρησμός» Lavrov για τα πυρηνικά

Δέσμευση Putin για πλήρη προστασία των περιοχών, που θα προσαρτηθούν στη Ρωσία - Ο «χρησμός» Lavrov για τα πυρηνικά
Η Μόσχα υπερτονίζει, πως οι περιοχές που θα προσαρτηθούν στη Ρωσία, θα βρίσκονται υπό την «πλήρη προστασία» της Μόσχας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης υπεραμύνθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενώ την ίδια ώρα η μερική επιστράτευση συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Ο Lavrov υπερτόνισε, πως οι περιοχές που θα προσαρτηθούν στη Ρωσία, θα βρίσκονται υπό την «πλήρη προστασία» της Μόσχας.
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στο καθεστώς του Κιέβου, λέγοντας πως κατέλαβε με παράνομο τρόπο την εξουσία και απαρτίζεται από νεοναζί.
Τα νομοσχέδια για την προσάρτηση αναμένεται να είναι έτοιμα την Πέμπτη 29/9 και στις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται νέα παρέμβαση Putin.
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αποσόβησαν επίθεση drones στο πυρηνικό εργοστάσιο του Zaporozhye.
Η Μόσχα επίσης κατήγγειλε ως τρομοκρατικό το χτύπημα των Ουκρανών σε ξενοδοχείο στην Kherson.
Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται, πως η Ρωσία προετοιμάζεται για μεγάλη χειμερινή στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία ενώ σε δύο μήνες θα υπάρξει πλήρης ανάπτυξη των νέων ρωσικών δυνάμεων, που επιστρατεύονται. 

Χρησμός Lavrov για πυρηνικά

Ερωτηθείς εάν η Μόσχα θα έχει λόγους να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τις προσαρτημένες περιοχές, ο Lavrov υπογράμμισε ότι η ρωσική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών «που θα ενσωματωθούν» στη Ρωσία στο μέλλον, «είναι υπό την πλήρη προστασία του κράτους».
«Όσον αφορά τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο πρόεδρος και άλλοι εκπρόσωποι του Κρεμλίνου το έχουν δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε το δόγμα μας για την πυρηνική ασφάλεια, είναι ένα έγγραφο διαθέσιμο στο κοινό, όλα είναι γραμμένα σε αυτό. Σας προσκαλώ να το δείτε ξανά σε απολύτως σαφώς καθορισμένες περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων από εμάς», δήλωσε ο Lavrov.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, δήλωσε ότι οι αναφορές της Ρωσίας για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι «απολύτως απαράδεκτες» και το Κίεβο δεν θα ενδώσει σε αυτές.
Τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σε τέσσερις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας, με στόχο την προσάρτηση εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή της τον Φεβρουάριο, ενώ το ρωσικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να προχωρήσει στην επισημοποίηση της εισδοχής των περιοχών στη ρωσική επικράτεια εντός των επόμενων ημερών, με πιθανότερη ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα ως απάτη που έχουν σχεδιαστεί για να δικαιολογήσουν μια κλιμάκωση του πολέμου και μια μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση από τη Μόσχα.
Δύο υψηλόβαθμοι βουλευτές της Ρωσίας ζήτησαν από περιφερειακούς αξιωματούχους να χειριστούν την κατάσταση και να επιλύσουν τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στη διαδικασία της επιστράτευσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Το 93% υπέρ της προσάρτησης

Συνολικά το 93% όσων ψήφισαν την πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος για την ένταξη της Περιφέρειας Zaporozhye στη Ρωσική Ομοσπονδία υποστήριξαν την ένταξη στη Ρωσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά από δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Κριμαϊκό Ινστιτούτο Πολιτικής και Κοινωνιολογικής Έρευνας, όπως αναφέρει το Tass.
«500 κάτοικοι της περιοχής ρωτήθηκαν την πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος, στις 23 Σεπτεμβρίου 2022.
Από αυτούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και απάντησαν στην ερώτηση, το 93% υποστήριξε την ένταξη της Περιφέρειας Zaporozhye στη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ το 7% υποστήριξε την Ουκρανία», ανέφερε το ινστιτούτο.

Ομιλία Putin

Η Δούμα, η ρωσική Κάτω Βουλή, ενδέχεται να συζητήσει νομοσχέδια που ενσωματώνουν τα ρωσικά κατεχόμενα τμήματα της Ουκρανίας στη Ρωσία την Πέμπτη (29/9), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή.
Το πρακτορείο Interfax επικαλέστηκε μια πηγή που είπε ότι η Άνω Βουλή θα μπορούσε να εξετάσει το νομοσχέδιο την ίδια μέρα και το RIA Novosti, επικαλούμενο επίσης μια ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι ο Putin θα μιλήσει σε μια έκτακτη κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων την Παρασκευή (30/9).
Η Ρωσία υποστηρίζει λέει ότι τα δημοψηφίσματα προσφέρουν μια ευκαιρία στους ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές να εκφράσουν την άποψή τους.
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες την Κυριακή για επιθέσεις σε αμάχους, με τον ουκρανικό στρατό να λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους τις τελευταίες 24 ώρες.

Ρωσία: Καταρρίψαμε drones που θα χτυπούσαν το πυρηνικό εργοστάσιο

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις γύρω από τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας της Zaporozhye και ότι εξαπέλυσαν οκτώ «καμικάζι» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones, στο εργοστάσιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις τα κατέρριψαν όλα και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα, πρόσθεσε το υπουργείο.
«Αποτράπηκαν οι απόπειρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πλήξουν το έδαφος του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι.
Όλα τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν έξω από το έδαφος του πυρηνικού σταθμού», ανέφερε η στρατιωτική υπηρεσία σε έκθεσή της και πρόσθεσε: «Η κατάσταση της ακτινοβολίας στον πυρηνικό σταθμό της Zaporozhye είναι φυσιολογική».
Οι Ρώσοι ανέφεραν επίσης πως το ουκρανικό πυροβολικό εκτόξευσε 59 βλήματα μέσα σε μια ημέρα εναντίον κατοικημένων περιοχών του Enerhodar και εδαφών που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό.
«Το πυροβολικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έβαλε για άλλη μια φορά με βλήματα τις κατοικημένες περιοχές της πόλης Enerhodar και τα εδάφη που γειτνιάζουν με τον πυρηνικό σταθμό.
Το ουκρανικό πυροβολικό εκτόξευσε 59 βλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τέσσερα από αυτά εξερράγησαν σε περιοχή της Enerhodar και μία έπληξε το κανάλι νερού κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Ρωσική επιδρομή στην Οδησσό

Η Ρωσία χρησιμοποίησε επίσης drones για να επιτεθεί στο κέντρο της νότιας πόλης της Οδησσού, ανακοίνωσε το Κίεβο.
Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Η Ρωσία αρνείται ότι επιτέθηκε σκόπιμα κατά αμάχων.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα ξενοδοχείο στην πόλη Kherson, σκοτώνοντας δύο άτομα.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη νότια πόλη από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία.

Το χτύπημα στην Khersοn

Ένα πυραυλικό πλήγμα πιθανώς από HIMARS, έπληξε ένα ξενοδοχείο στην Kherson προκαλώντας θύματα, ανέφερε ο ανταποκριτής του Tass την Κυριακή (25/9/2022).
Ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε στο ξενοδοχείο Kherson στις 5:30 π.μ., πιθανολογείται ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο από το σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ο βουλευτής του Verkhovna Rada (κοινοβούλιο) Alexey Zhuravko σκοτώθηκε σε επίθεση με πυραύλους από τον ουκρανικό στρατό σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Kherson, είπε ο Kirill Stremousov, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της Περιφέρειας Kherson.
Η διοίκηση της Περιφέρειας Kherson χαρακτήρισε την επίθεση με πυραύλους στο ξενοδοχείο προγραμματισμένη τρομοκρατική ενέργεια.

Η μεγάλη χειμερινή εκστρατεία

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα σχετικά με μερική επιστράτευση στη χώρα.
Αφορά πολίτες που βρίσκονται σήμερα σε εφεδρεία και έχουν υπηρετήσει στις τάξεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu είπε πως πρέπει να κινητοποιηθούν 300 χιλιάδες άνθρωποι, που συνιστά περίπου το 1% της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, σκοπός της μερικής κινητοποίησης είναι η στρατιωτική παρουσία στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας και ο έλεγχος τους.
Οι Ρώσοι πολίτες θα υπογράψουν συμβάσεις με τον Στρατό, δηλαδή θα λάβουν χρηματική αμοιβή ως συμβασιούχοι που συμμετέχουν ήδη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η οικονομική αποζημίωση για στρατιωτική θητεία στη ζώνη μάχης είναι περίπου 2.000 δολάρια το μήνα.
Εδώ και μήνες κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για να παράσχει περιορισμένο στρατιωτικό σώμα για να συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει μεγάλο στρατό αλλά δεν έχει εμπειρία μάχης.
Η συμμετοχή Κορεατών στρατιωτών στον πόλεμο σε ξένο έδαφος θα αύξανε τη μαχητική ετοιμότητα του Κορεατικού Λαϊκού Στρατού, αναφέρει ο ιστότοπος South Front
Η χρονική στιγμή της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία δεν οφείλεται τόσο στην πρόσφατη αναγκαστική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή του Kharkiv στην Ουκρανία, αλλά μάλλον σε επιχειρησιακές και στρατηγικές εκτιμήσεις με βάση το κλίμα της περιοχής.

Οι «στρατάρχες» Χρόνος και Χειμώνας

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες από τη στιγμή της ανακοίνωσης της κινητοποίησης για να αναπτυχθούν οι νέες δυνάμεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι όποιες επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή θα περιπλέκονται από τον καιρό του φθινοπώρου.
Ως εκ τούτου, η Ουκρανία έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να αλλάξει την κατάσταση στο μέτωπο.
Σε λίγους μήνες, θα πρέπει να αναμένεται μια χειμερινή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.
Οι «στρατάρχες» Χρόνος και Χειμώνας υπηρετούν εκ νέου τις επιχειρησιακές ανάγκες των ρωσικών δυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, οι ρωσικοί πύραυλοι συνεχίζουν να χτυπούν στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.
Μέχρι το χειμώνα αναμένεται κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στη χώρα.
Αυτό θα οδηγήσει σε δυσκολίες στη διοικητική διαχείριση σε διάφορες περιοχές.
Ταυτόχρονα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην ΕΕ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης