Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει στην Κίνα; - Ασυνήθιστη ησυχία και φήμες για πραξικόπημα και αναταραχή στην ηγεσία του ΚΚΚ

Τι συμβαίνει στην Κίνα;  - Ασυνήθιστη ησυχία και φήμες για πραξικόπημα και αναταραχή στην ηγεσία του ΚΚΚ
Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην Κίνα και «υπάρχει αναταραχή» μεταξύ της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δηλώνει ειδικός σε θέματα Άπω Ανατολής

Αβάσιμες εικασίες κυκλοφόρησαν το Σάββατο (24/9/2022) ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έχει τεθεί κατ οίκον περιορισμό εν μέσω ενός πιθανού πραξικοπήματος.
Ο ειδικός σε θέματα Άπω Ανατολής Gordon Chang είπε στο Newsmax ότι η φήμη είναι πιθανότατα «αναληθής», αλλά σημείωσε ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στην Κίνα και «υπάρχει αναταραχή» μεταξύ της ηγεσίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
«Η έλλειψη ειδήσεων από την Κίνα τις τελευταίες ώρες υποδηλώνει πως οι φήμες για πραξικόπημα είναι αναληθείς, αλλά ό,τι συνέβη κάτι εντός του κινεζικού στρατού τις τελευταίες τρεις ημέρες — προφανώς συνέβη κάτι ασυνήθιστο — μας λέει ότι υπάρχει αναταραχή μέσα στην ανώτερη ηγεσία του ΚΚΚ», σημείωσε ο Chang στο Twitter.

Πραξικόπημα ή στρατιωτική άσκηση;

Αυτό το tweet ακολούθησε προηγούμενη ανάρτηση το βράδυ που υποδηλώνει ότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει πιθανότητα φωτιάς, σύμφωνα με τον Chang.
«Αυτό το βίντεο με στρατιωτικά οχήματα που κινούνται προς το Πεκίνο έρχεται αμέσως μετά την ακινητοποίηση του 59% των πτήσεων στη χώρα και τις φυλακίσεις ανώτερων αξιωματούχων», έγραψε ο Chang στο Twitter.
«Υπάρχει πολύς καπνός, που σημαίνει ότι υπάρχει φωτιά κάπου μέσα στο ΚΚΚ. Η Κίνα είναι ασταθής.
Υπήρξαν αναφορές για ακινητοποίηση πτήσεων στην Κίνα, ενώ ακόμη και τα τρένα και τα λεωφορεία που πήγαιναν στην πρωτεύουσα του Πεκίνου έχουν σταματήσει, ανέφερε το Newsweek.
Οι φήμες στο Διαδίκτυο ανέφεραν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας δυνητικά διοργάνωσε πραξικόπημα κατά του Xi αλλά υπάρχουν επίσης αναφορές για προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση που οδήγησε σε καθηλώσεις πτήσεων.

Η Ταϊβάν

«Θα ήταν πολύ περίεργο να ακούσουμε κάτι τέτοιο», είπε ο πρώην πρεσβευτής Kurt Volker στο Newsmax.
«Νομίζω ότι μπόρεσε να κυβερνήσει την Κίνα με μεγάλο έλεγχο και κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά σπάνιο», σημείωσε.
Η Κίνα προειδοποίησε πρόσφατα τις ΗΠΑ για τα «επικίνδυνα σήματα» σχετικά με την Ταϊβάν, ένα νησιωτικό  κράτος στο οποίο το Πεκίνο εξακολουθεί να ελπίζει να διατηρήσει επιρροή και μια περιοχή που κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να είναι ευάλωτη σε μια εισβολή.
«Η Κίνα δεν βαδίζει όπως η Ρωσία», είπε ο Volker.
«Η Κίνα βλέπει τον εαυτό της ως μια ανερχόμενη, αναπτυσσόμενη δύναμη - όχι μια δύναμη που εξασθενεί.
Θέλουν σίγουρα να πάρουν πίσω την Ταϊβάν, αλλά πιστεύουν επίσης ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους», τόνισε.
chang.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης