Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Πολωνία διανέμουν μαζικά δισκία ιωδίου - Φοβούνται πυρηνική καταστροφή στη Zaporizhzhia

Στην Πολωνία διανέμουν μαζικά δισκία ιωδίου - Φοβούνται πυρηνική καταστροφή στη  Zaporizhzhia
Πολωνός αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο - ιωδίου, προειδοποιώντας για την πιθανότητα επικίνδυνης έκθεσης σε ραδιενέργεια

Η Πολωνία έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διανομής δισκίων ιωδίου σε εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης και πρώτες ανταποκρίσεις, ξεκινώντας από τις περιφερειακές πυροσβεστικές υπηρεσίες - οι οποίες μπορούν με τη σειρά τους να τα παραδώσουν στον γενικό πληθυσμό - σε περίπτωση πιθανής πυρηνικής καταστροφής στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
Πολωνός αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε για πρώτη φορά το σχέδιο την Πέμπτη (22/9), προειδοποιώντας για την πιθανότητα επικίνδυνης έκθεσης σε ραδιενέργεια εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών στη γειτονική Ουκρανία, όπου οι τεχνικοί του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη διατήρηση της ασφάλειας.
«Μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia, αποφασίσαμε... νωρίτερα να λάβουμε προστατευτικά μέτρα με τη διανομή ιωδίου», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Blazej Pobozy.

Προληπτικά μέτρα

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για συνήθεις, προληπτικές ενέργειες που πρέπει να μας προστατεύσουν σε περίπτωση κατάστασης που... ελπίζω να μην συμβεί», πρόσθεσε.
Τα δισκία ιωδίου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από καταστάσεις που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς.
Το εργοστάσιο έχει υποστεί συχνά βλάβες, αφού αφαιρέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας πολλές φορές και επανήλθε σε εφεδρικά μέτρα, εν μέσω βομβαρδισμών στην περιοχή καθώς περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν καταλάβει το συγκρότημα από τον Μάρτιο.
Και οι δύο πλευρές συνέχισαν να κατηγορούν η μία την άλλη για την επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας, η οποία νωρίτερα μέσα στον μήνα ανάγκασε τους χειριστές του εργοστασίου να βγάλουν έναν έκτο αντιδραστήρα από το δίκτυο με μεγάλη προσοχή, ενώ μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος αποκαταστάθηκε μετά την πυρκαγιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης