Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να πέσουν 20% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι

ΗΠΑ: Οι τιμές των κατοικιών θα μπορούσαν να πέσουν 20% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι
«Η πτωτική τάση των πωλήσεων πρέπει να προχωρήσει ακόμη και να πέσουν οι τιμές», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.
Η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση και οι τιμές των κατοικιών είναι έτοιμες να υποχωρήσουν άλλο 20% μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, προειδοποίησε κορυφαίος οικονομολόγος.
«Η πτωτική τάση των πωλήσεων πρέπει να προχωρήσει ακόμη και να πέσουν οι τιμές», δήλωσε ο Ian Shepherdson, επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics.
Ο Shepherdson και η ομάδα του υπολόγισαν ότι οι εποχικά προσαρμοσμένες τιμές των υπαρχόντων κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,7% τον Αύγουστο, την τρίτη μηνιαία πτώση στη σειρά.
Οι τιμές έχουν πλέον μειωθεί περίπου 5% από την κορύφωσή τους τον Μάιο 2022 και είναι έτοιμες να υποχωρήσουν περαιτέρω παρά τη στενή προσφορά κατοικιών, είπαν.
«Το πολύ χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων σημαίνει ότι είναι απίθανη μια απρόβλεπτη κατάρρευση των τιμών, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε συνολική πτώση έως και 20% μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», έγραψαν οι οικονομολόγοι.
«Η στέγαση, εν ολίγοις, βρίσκεται σε ύφεση και ό,τι συνδέεται με τη στέγαση είτε βρίσκεται σε ύφεση τώρα είτε σύντομα θα είναι», πρόσθεσαν.

Οι κατοικίες δεν θα προβληματίσουν την οικονομία

Η τρέχουσα ύφεση των κατοικιών δεν θα συντρίψει την υπόλοιπη οικονομία των ΗΠΑ, καθώς η αγορά έχει λιγότερους παγιωμένους κινδύνους από ό,τι στη φούσκα των ακινήτων στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον κλάδο.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο 2022 και παρέμεινε πάνω από το 8% τον Αύγουστο, έχει συμπιέσει τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών.
Η Federal Reserve αντέδρασε στην απειλή αυξάνοντας τα επιτόκια από σχεδόν μηδενικά στην αρχή του τρέχοντος έτους σε πάνω από 3%, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και οδήγησε τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο βορρά του 6% για πρώτη φορά από το 2008.

Τι φταίει

Ο συνδυασμός εντυπωσιακών αποτιμήσεων, αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και πιο ακριβής, λιγότερο προσβάσιμης πίστωσης έχει ασκήσει πίεση στις τιμές και τις πωλήσεις κατοικιών τους τελευταίους μήνες.
Η διάμεση τιμή του υπάρχοντος σπιτιού μειώθηκε κατά 6% από το υψηλό ρεκόρ των περίπου 414.000 δολαρίων τον Ιούνιο, σε 390.000 δολάρια τον Αύγουστο, ανακοίνωσε η Εθνική Ένωση Λιανοπωλητών αυτόν τον μήνα.
Επιπλέον, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών μειώθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο και μειώθηκαν κατά 20% από πέρυσι, ανέφερε ο εμπορικός όμιλος.

Τι υποστηρίζει η Fed για τις κατοικίες

Ο πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να μειώσει τις τιμές των κατοικιών.
Αυτό θα βοηθούσε στην εκ νέου ευθυγράμμιση της προσφοράς και της ζήτησης, θα επανέλθει η ανατίμηση σε βιώσιμα επίπεδα και θα καταστήσει τα ακίνητα πιο προσιτά, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης