Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τσουνάμι αλλαγών: Η αναμενόμενη νίκη Meloni στις ιταλικές εκλογές (25/9) θα επανακαθορίσει την ισορροπία δυνάμεων της Ευρώπης

Τσουνάμι αλλαγών: Η αναμενόμενη νίκη Meloni στις ιταλικές εκλογές (25/9) θα επανακαθορίσει την ισορροπία δυνάμεων της Ευρώπης
Μετά από μια νίκη των εθνικιστών της Σουηδίας, υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο για τη δημιουργία ενός «λαϊκιστικού μετώπου» που θα μπορούσε να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την ύφεση και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα

Οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κινηθούν... προσεκτικά γύρω από το φαινόμενο Meloni, εάν ο συνασπισμός της εθνικιστής υποψηφίου κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή 25/9, διαφορετικά κινδυνεύουν να σπρώξουν τη Ρώμη προς την Ουγγαρία και την Πολωνία, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Το παιχνίδι κινείται ανάμεσα στην ισορροπία δυνάμεων εντός της ΕΕ, καθώς αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τον πόλεμο της Ρωσίας στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης και τις χειρότερες ενεργειακές κρίσεις και το κόστος ζωής της ηπείρου εδώ και δεκαετίες.
Εάν κερδίσει η Meloni, οι εκλογές της Κυριακής θα δώσουν στην Ιταλία την πιο δεξιά κυβέρνησή της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και έχει υποτιμήσει το ακροδεξιό παρελθόν της, έχουν εμφανιστεί ρωγμές στον συνασπισμό της για την εξωτερική πολιτική της.
Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για την Meloni και την Ευρώπη, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Silvio Berlusconi του οποίου το κόμμα Forza Italia ανήκει στον συνασπισμό της Meloni, είπε ότι η Ρωσία είχε «σπρωχτεί» στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Τα σχόλιά του είναι πιθανό να αφορούν τους δυτικούς συμμάχους.
«Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρώμη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ΕΕ.
Μετά από μια νίκη των εθνικιστών της Σουηδίας, υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο για τη δημιουργία ενός «λαϊκιστικού μετώπου» που θα μπορούσε να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την ύφεση και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό.
Ο Mario Draghi, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε την αξιοπιστία της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, υποστηρίζοντας τη βαθύτερη ολοκλήρωση που επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος Macron.
Οι προθέσεις της Meloni είναι λιγότερο σαφείς.
Παρουσιάζει το κόμμα της Brothers of Italy (Αδέλφια της Ιταλίας) ως μια κυρίαρχη συντηρητική δύναμη που έχει αφαιρεθεί από τις μεταφασιστικές ρίζες του, αλλά ορισμένοι ευρωφίλοι είναι δύσπιστοι.
"Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ένα ιδρυτικό μέλος της ΕΕ (η Ιταλία) βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση.
Αποτελεί απειλή για την ΕΕ και την Ιταλία", δήλωσε ο Rolf Müntzenich, βουλευτής στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών του Γερμανού Καγκελαρίου Olaf Scholz.
Το γερμανικό περιοδικό Stern έβαλε ως πρωτοσέλιδο του με μια φωτογραφία της Meloni που ανέγραφε χαρακτηριστικά: «η πιο επικίνδυνη γυναίκα στην Ευρώπη».
Ο Macron είπε κατ' ιδίαν σε αξιωματούχους της ΕΕ ότι ανησυχεί για μια νίκη της Meloni, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.
Όταν ρωτήθηκε δημόσια, ο Macron εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του για τις σχέσεις με την Ιταλία.

Καταγραφή_3_1.JPG

Νέος σύμμαχος

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν δοκιμάσει τα δημοκρατικά πρότυπα της Ευρώπης.
Οι υποστηρικτές του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Orban βλέπουν στο π΄ροσωπο της Meloni μια ευκαιρία για τη Βουδαπέστη να αποκτήσει έναν νέο σύμμαχο στη μάχη της με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
«Ο Orban πιθανότατα θα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας σε διαμάχες για το κράτος δικαίου στην ΕΕ», δήλωσε ο Zoltan Kiszelly, αναλυτής στο φιλοουγγρικό κυβερνητικό τανκ Szazadveg.
Στη Βαρσοβία, όπου η υπερσυντηρητική κυβέρνηση συχνά τάσσεται με τον Orban, οι αξιωματούχοι είναι επίσης αισιόδοξοι.
«Τα δεξιά κόμματα κερδίζουν περισσότερη υποστήριξη από ποτέ», δήλωσε ο Zdzislaw Krasnodebskia, βουλευτής από το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη.
«Αυτή είναι μια ευκαιρία να διορθωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική».
Η Meloni που γεννήθηκε στη Ρώμη έχει παρελθόν ευρωσκεπτικισμού και συμμερίζεται τις αντιμεταναστευτικές απόψεις του Orban και την προώθηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών.
Ωστόσο, έχει δεσμευτεί για συνετή δημοσιονομική πολιτική και ότι θα διατηρήσει την ενότητα με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία.
Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επίδοξους εταίρους της ΕΕ για τις προθέσεις της σε ένα βίντεο στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά.
"Έχω διαβάσει ότι μια νίκη για τους Brothers of Italy τον Σεπτέμβριο θα ήταν καταστροφή, θα ισοδυναμούσε με μια αυταρχική στροφή, θα σήμαινε ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ και άλλες ανοησίες.
Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια", είπε.
Η Meloni βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον Draghi και το ιταλικό κατεστημένο για να εξομαλύνει τη μετάβαση της εξουσίας και να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα περάσει σε κρίση σε μια περίοδο οικονομικής αστάθειας, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές.
Αυτό έγινε "για να καταλάβει πόσο σημαντικά είναι ορισμένα ζητήματα και ότι δεν μπορεί να τα μπερδέψει", είπε ο Marc Lazar, ειδικός στην Ιταλία στο think tank Institut Montaigne με έδρα το Παρίσι.

Ανησυχούν οι Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι πώς η Meloni θα χειριστεί το μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας, το οποίο προορίζεται να ξεκλειδώσει 192 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
Υπάρχει επίσης ανησυχία για το χρέος της Ιταλίας, με τα ιταλικά επιτόκια να αυξάνονται ταχύτερα από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης.
Ο Macron αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Scholz για το πώς θα αντιμετωπίσει την Ιταλία τις επόμενες ημέρες, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
Το Παρίσι έχει προειδοποιηθεί από Ιταλούς αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης να μην επιδιώξει δημόσια αντιπαράθεση με τη Μελόνι για να αποτρέψει ην απομόνωση της

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης