Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παγκόσμια κρίση στον ανεφοδιασμό τροφίμων σε νέα επιδείνωση λόγω της κακής συγκομιδής στις ΗΠΑ - Σε 2... χρόνια η σταθεροποίηση

Η παγκόσμια κρίση στον ανεφοδιασμό τροφίμων σε νέα επιδείνωση λόγω της κακής συγκομιδής στις ΗΠΑ - Σε 2... χρόνια η σταθεροποίηση
Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων γεωργικών εταιρειών όπως η Bayer, η Corteva, η Archer Daniels Midland και η Bunge, δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια καλής συγκομιδής στη Βόρεια και Νότια Αμερική για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην προσφορά

Η αμερικανική γεωργία αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή άσχημη συγκομιδή φέτος, επιδεινώνοντας την παγκόσμια κρίση εφοδιασμού τροφίμων, δήλωσαν αρμόδιοι.
Η προσφορά τροφίμων σε όλο τον κόσμο ήταν περιορισμένη, αφού ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διέκοψε τις ζωτικές αποστολές πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή λιπασμάτων και προϊόντων σιτηρών από την περιοχή.
Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων γεωργικών εταιρειών όπως η Bayer, η Corteva, η Archer Daniels Midland και η Bunge, δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια καλής συγκομιδής στη Βόρεια και Νότια Αμερική για να αμβλυνθούν οι πιέσεις στην προσφορά.
«Η τρέχουσα προσδοκία της αγοράς είναι ότι οι παγκόσμιες αγορές σιτηρών και σπόρων χρειάζονται δύο διαδοχικά κανονικά έτη καλλιέργειας για να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες», δήλωσε ο Chuck Magro, διευθύνων σύμβουλος της Corteva, σε παρουσίαση επενδυτών αυτή την εβδομάδα.
Η φετινή συγκομιδή σιτηρών έχει πέσει κάτω από τις κανονικές αποδόσεις στη Δύση, εμποδίζοντας τις προσπάθειες ανανέωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων των καλλιεργειών, εξήγησε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Αμερική, δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καλλιεργειών στον κόσμο, αντιμετώπισαν ζοφερές συνθήκες ξηρασίας αυτό το καλοκαίρι.
Το καυτό καλοκαίρι επιδείνωσε τις συνθήκες ξηρασίας σε πολιτείες σε όλη τη ζώνη σιτηρών των ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση της συγκομιδής λόγω έλλειψης νερού και μιας υγρής περιόδου φύτευσης την άνοιξη νωρίτερα μέσα στο έτος.
Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε στις 12 Σεπτεμβρίου ότι μείωσε τις εκτιμήσεις παραγωγής καλαμποκιού σε εθνικό επίπεδο στα 13,9 δισεκατομμύρια μπουσέλ.
Αυτό είναι 3 τοις εκατό χαμηλότερο από τις προβλέψεις του τον Αύγουστο, περίπου 8 τοις εκατό χαμηλότερο από τη συνολική ποσότητα που συγκομίστηκε πέρυσι.

Παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Επισιτιστική Ασφάλεια του ΟΗΕ για την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια στις 20 Σεπτεμβρίου, προειδοποίησε για μια καταστροφική κρίση το επόμενο έτος, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί.
Εκπρόσωποι από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώθηκαν με αξιωματούχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία στις τιμές των τροφίμων.
«Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα του Covid, πριν από αυτή την κλιματική αλλαγή και, πιο πρόσφατα, τη σύγκρουση -ιδίως την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας- η βαθιά επισιτιστική ανασφάλεια αγγίζει πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους σε αυτόν τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, στην Υεμένη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken, ο οποίος προέτρεψε την ανανέωση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τώρα «μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη πρωτοφανούς μεγέθους», με πραγματικό κίνδυνο «πολλαπλών λιμών» φέτος.
Είπε ότι 345 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, με 70 εκατομμύρια να επηρεάζονται άμεσα από τις αποστολές τροφίμων που διαταράχθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.\
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε πρόσφατα ότι ενώ παράγονται αρκετά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, το κύριο πρόβλημα ήταν η διανομή.
Αυτό το καλοκαίρι, η UNICEF και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσαν ότι μεταξύ 702 και 828 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την πείνα πέρυσι, λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Ο Guterres δήλωσε ότι εάν η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία δεν θα σταθεροποιηθεί το 2022, «κινδυνεύουμε να έχουμε πραγματική έλλειψη τροφίμων» μέχρι το 2023.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης