Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Απείλησαν με παραίτηση τον πρόεδρο Malpass, για να αποδεχθεί την κλιματική κρίση

Παγκόσμια Τράπεζα: Απείλησαν με παραίτηση τον πρόεδρο Malpass, για να αποδεχθεί την κλιματική κρίση
«Δεν είμαι αρνητής της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Malpass στο CNN International
Σχετικά Άρθρα
Υπό την πίεση να παραιτηθεί επειδή αρνήθηκε να πει αν αποδέχεται την επιστημονική συναίνεση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι σαφές ότι οι εκπομπές του θερμοκηπίου προκαλούν την κλιματική αλλαγή και υπερασπίστηκε το ιστορικό του ως επικεφαλής της τράπεζας.
Ο Malpass προσπάθησε να επαναδιατυπώσει τις απόψεις του σε σημείωμα προς το προσωπικό και σε συνέντευξη στο CNN International, κατά τη διάρκεια της οποίας ρωτήθηκε αν είναι αρνητής της κλιματικής αλλαγής.
Οι απόψεις του προκάλεσαν έλεγχο,  αφού αρνήθηκε να πει κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης αυτή την εβδομάδα αν πιστεύει ότι η καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνει τον πλανήτη.

«Δεν είμαι αρνητής»

«Δεν είμαι αρνητής», δήλωσε ο Malpass στο CNN International.
«Είναι σαφές ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων, του μεθανίου, των γεωργικών χρήσεων, των βιομηχανικών χρήσεων, οπότε εργαζόμαστε σκληρά για να το αλλάξουμε αυτό», δήλωσε ο Malpass.
Ο Malpass αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις από τους υπέρμαχους του κλίματος, οι οποίοι κλιμάκωσααν τις εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Joe Biden να τον αντικαταστήσει.
Οι παρατηρήσεις του σε εκδήλωση για το κλίμα που διοργάνωσαν οι New York Times την Τρίτη αναζωπύρωσαν επίσης τις ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη προθεσμίας της τράπεζας για να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων.
Μιλώντας στη σκηνή κατά τη διάρκεια ενός πάνελ για τη χρηματοδότηση του κλίματος, ο Malpass ρωτήθηκε αρκετές φορές αν πιστεύει ότι η «ανθρωπογενής καύση ορυκτών καυσίμων θερμαίνει γρήγορα και επικίνδυνα τον πλανήτη». Προσπάθησε να αποφύγει την ερώτηση πριν πει: «Δεν ξέρω καν. Δεν είμαι επιστήμονας».
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι π μεγαλύτερος μέτοχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδοσιακά διορίζει τους προέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την επιφύλαξη της επικύρωσής τους από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump διόρισε τον Malpass το 2019, με τη θητεία του να διαρκεί πέντε χρόνια. 
Ο Biden, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν απάντησε όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν έχει εμπιστοσύνη στον Malpass, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τη διαμάχη.
Πηγές που παρακολουθούν το θέμα ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Biden δεν ήθελε μέχρι στιγμής να απομακρύνει τον Malpass πριν από τη λήξη της θητείας του στις αρχές του 2024, αλλά τα σχόλιά του αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την πρόθεση παρά τις προσπάθειές του να αποσαφηνίσει τις απόψεις του.
Σε σημείωμα προς το προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο είδε το Reuters, ο Malpass ανέφερε ότι η «απότομη αύξηση της χρήσης άνθρακα, ντίζελ και βαρέος μαζούτ τόσο στις προηγμένες οικονομίες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες δημιουργεί ένα ακόμη κύμα της κλιματικής κρίσης».
Και πρόσθεσε: «Οτιδήποτε ιδωθεί υπό διαφορετικό πρίσμα είναι λανθασμένο και λυπηρό».

Γιατί ανησυχούν οι ακτιβιστές του κλίματος

malpass2.JPG
New York Times

Ακτιβιστές και πρώην υποστηρικτές του κλίματος ανησυχούν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υπολείπεται σε ό,τι αφορά τη δράση για το κλίμα.
Πέρυσι, πάνω από 70 μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν από κοινού την αντικατάσταση του Malpass επικαλούμενες την έλλειψη δράσης.
Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επένδυση άνθρακα από το 2010, δήλωσε εκπρόσωπος, και το διοικητικό της συμβούλιο συμφώνησε το 2013 να περιορίσει τη χρηματοδότηση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.
Το 2019, η Τράπεζα σταμάτησε να χρηματοδοτεί επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ανάντη επίπεδο.
Αλλά μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί στις πιέσεις των ευρωπαϊκών μελών του διοικητικού συμβουλίου και των ακτιβιστών για το κλίμα να σταματήσει εντελώς τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων.
Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ενέκρινε μια επένδυση ύψους 620 εκατ. δολαρίων σε ένα έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μοζαμβίκη, προκαλώντας επικρίσεις από ακτιβιστές για το κλίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης