Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα «παιχνίδια» της Ρωσίας και με τον αγωγό Yamal - Σταμάτησαν ξανά οι ανατολικές ροές φυσικού αερίου

Τα «παιχνίδια» της Ρωσίας και με τον αγωγό Yamal - Σταμάτησαν ξανά οι ανατολικές ροές φυσικού αερίου
Οι ανατολικές ροές στον αγωγό Yamal - Europe σταμάτησαν ξανά
Σχετικά Άρθρα
Τα… παιχνίδια και με τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal - Europe έχει αρχίσει η Ρωσία, τη στιγμή που έχει κλείσει τον διακόπτη στον Nord Stream 1. Ο αγωγός Yamal συνδέει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Γερμανία μέσω της Λευκορωσίας
Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ροές εξόδου στο σημείο μέτρησης στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν από τις 07:00 έως τις 08:00 (ώρα Ελλάδος), έναντι 871.372 kWh ανά ώρα, που ήταν μία ώρα πριν. Παράγοντες της αγορές εκτιμούν ότι μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1, ο αγωγός Yamal-Europe θα είναι ο… επόμενος στη σειρά. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν επίσης παροδικές διακοπές στις ροές.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη πιθανότατα θα πρέπει να υποθέσει ότι οι ροές -και σε αυτή την περίπτωση- θα μειωθούν τελικά στο μηδέν για το επόμενο έτος, όπως συνέβη και με τον αγωγό Nord Stream» μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
yamal.jpeg

Ο αγωγός Yamal - Europe, συνήθως στέλνει ρωσικό φυσικό αέριο δυτικά στην Ευρώπη. Μετά τις δυτικές κυρώσεις, όμως, έχει αρχίσει -ανά διαστήματα- να ρέει αέριο αντίστροφα, δηλ. ανατολικά από τη Γερμανία προς την Πολωνία.
Ο αγωγός αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το ένα έκτο των ετήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη και την Τουρκία.

Κλειστός παραμένει ο Nord Stream 1

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία διατηρεί κλειστό τον αγωγό Nord Stream 1, ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έκλεισε στις 31 Αυγούστου λόγω εργασιών συντήρησης και έκτοτε δεν επαναλειτούργησε με τη Μόσχα να συνδέει την επαναλειτουργία με την άρση των κυρώσεων.
Πάντως, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα παλιότερο δημοσίευμα του BBC που -επικαλούμενο στοιχεία από έκθεση της Rstad Energy- μετέδωσε ότι περίπου 4,34 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καίγονται καθημερινά σε ένα νέο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Portovaya, βορειοδυτικά της Αγίας Πετρούπολης. Το ρωσικό εργοστάσιο βρίσκεται κοντά σε σταθμό συμπίεσης στην αρχή του αγωγού Nord Stream 1.
Αν και η καύση αερίου είναι μια φυσιολογική διαδικασία, ερευνητές του κλάδου επεσήμαναν στο βρετανικό δίκτυο ότι η κλίμακα στην οποία καίγεται φυσικό αέριο στο εν λόγω εργοστάσιο είναι άνευ προηγουμένου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης