Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με το χαρτί υγείας στη Γερμανία; - Θα είναι δυσεύρετο λόγω ενεργειακής κρίσης;

Τι συμβαίνει με το χαρτί υγείας στη Γερμανία; - Θα είναι δυσεύρετο λόγω ενεργειακής κρίσης;
Στο τρέχον επίπεδο τιμών, η ενεργειακή κρίση θα σημαίνει μια αυτόματη αποβιομηχάνιση για τη Γερμανία
Η κατασκευή ενός μόνο ρολού χαρτιού υγείας πλάτους 2 μέτρων στο εργοστάσιο Essity της Γερμανίας στο Mainz-Kostheim, όπου ο ποταμός Main συναντά τον Ρήνο, χρησιμοποιεί 700 κιλοβατώρες φυσικού αερίου — αρκετά για να θερμάνει ένα οικογενειακό σπίτι για αρκετές εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Με το κόστος ενέργειας να αυξάνεται και τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας να κλιμακώνονται, η Essity αναγκάστηκε να αυξήσει τις τιμές και να στραφεί σε άλλες πηγές καυσίμων.
Η ενεργειακή κρίση της Γερμανίας έχει θέσει τους παραγωγούς χαρτιού υγείας υπό έντονη πίεση.
Ορισμένοι έχουν ήδη υποχωρήσει ή περικόψει την παραγωγή και οι οικονομολόγοι φοβούνται τον ευρύτερο αντίκτυπο στη βιομηχανία και την ανάπτυξη.
«Από ό,τι ακούμε, αυτή η κρίση είναι πιθανό να είναι πιο σοβαρή για τις μεταποιητικές βιομηχανίες από ό,τι ήταν ο Covid», δήλωσε ο Carsten Rolle, επικεφαλής της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής στην επιχειρηματική ένωση BDI.

Ο ρόλος της ενεργειακής κρίσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τη Ρωσία να κλείσει τον Nord Stream 1, έναν αγωγό που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη χώρα και είναι μία από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε ιστορικό υψηλό.
Οι φόβοι για την κατανομή αφθονούν, ιδιαίτερα αν αυτός ο χειμώνας είναι κρύος.
«Το σωσίβιο της βιομηχανίας είναι η ενέργεια, και αν το ενεργειακό κόστος δεν είναι βιώσιμο, οι εταιρείες και οι άνθρωποι δεν μπορούν να το αντέξουν πλέον», δήλωσε ο Henrik Follmann, διευθύνων σύμβουλος της Follmann Chemie, της οικογενειακής του εταιρείας χημικών που προμηθεύει τους κατασκευαστές χαρτιού.
«Στο τρέχον επίπεδο τιμών, θα σημαίνει μια αυτόματη αποβιομηχάνιση για τη Γερμανία», είπε, προσθέτοντας ότι το κύριο εργοστάσιο της εταιρείας του στο Minden είχε ήδη σταματήσει να παράγει τα Σαββατοκύριακα, αφού το έκανε για 40 χρόνια, επειδή δεν ήταν πλέον οικονομικά βιώσιμη η λειτουργία.

Περιορίζουν την παραγωγή οι μικρές επιχειρήσεις

Έρευνα που διεξήχθη από τα Γερμανικά Βιομηχανικά και Εμπορικά Επιμελητήρια, το DIHK, τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι το 16% από τις 3.500 εταιρείες περιόριζε την παραγωγή ή σταματούσε τις εργασίες.
Ο Reinhold von Eben-Worlée, πρόεδρος της Die Familienunternehmer, μιας ένωσης που εκπροσωπεί τις γερμανικές οικογενειακές επιχειρήσεις, δήλωσε: «Κτυπά εταιρείες όλων των μεγεθών από το μικρότερο αρτοποιείο στη γωνία του δρόμου έως τις μεγαλύτερες εταιρείες όπως η BASF».
Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στη βιομηχανία έχει αυξήσει τους φόβους ότι αυτό που κάποτε ήταν η οικονομική δύναμη της ευρωζώνης θα εισέλθει σύντομα σε ύφεση.
Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Η Deutsche Bank προβλέπει τώρα ότι θα συρρικνωθεί κατά 3,5% το επόμενο έτος.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο καγκελάριος Olaf Scholz ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από έναν απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να αμβλύνει το πλήγμα.
Το πακέτο περιλαμβάνει εφάπαξ πληρωμές για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά με αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, καθώς και επέκταση του πακέτου βοήθειας 5 δισ. ευρώ για εταιρείες έντασης ενέργειας, που εισήχθη για πρώτη φορά τον Ιούλιο.
Τον Αύγουστο, ο Scholz ανακοίνωσε επίσης μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στις πωλήσεις φυσικού αερίου από 19% σε 7%.

Σε δυσχέρεια η χαρτοβιομηχανία

Αλλά όσοι εργάζονται στη βιομηχανία χαρτιού λένε ότι ακόμη και με την υποστήριξη, θα δυσκολευτούν.
Μία από τις πιο γνωστές μάρκες χαρτιού υγείας της Γερμανίας, η Hakle με έδρα το Ντίσελντορφ, έχει ήδη καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας, κατηγορώντας τις ραγδαίες τιμές της ενέργειας, τις υψηλές τιμές χαρτοπολτού, το κόστος μεταφοράς και την ισχύ του δολαρίου.
Μέχρι τη στιγμή που η Hakle είχε διαπραγματευτεί μια νέα τιμή με τους συνεργάτες λιανικής της για να απορροφήσει τα υψηλότερα γενικά της έξοδα, οι τιμές είχαν αυξηθεί ξανά.
«Μας πίεζε πάρα πολύ και χάναμε πάρα πολλά χρήματα», δήλωσε ο Volker Jung, διευθύνων σύμβουλος της Hakle.
«Δεν νομίζω ότι το κύμα αφερεγγυότητας μπορεί να σταματήσει αν δεν έχουμε ένα ανώτατο όριο τιμής ενέργειας».
Το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί σε βαθμό που η Essity πίστευε ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να αυξήσει το κόστος προϊόντων όπως το ρολό τουαλέτας Lotus, οι πάνες Libero και οι σερβιέτες Bodyform έως και 18%.
Η Essity είχε ήδη εξασφαλίσει φθηνότερες τιμές για το 70% του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Magnus Groth.
Η Essity επανεξετάζει επίσης την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και έχει λάβει άδειες για να προσαρμόσει τις μονάδες της σε εναλλακτικά καύσιμα.
Στο Mainz-Kostheim, ο πολτός συμπιέζεται και τυλίγεται πριν τοποθετηθεί σε έναν τεράστιο κύλινδρο θέρμανσης με φυσικό αέριο και στη συνέχεια τεντώνεται.
Στις αρχές του επόμενου έτους, ο κύλινδρος, γνωστός ως στεγνωτήριο Yankee - υποτίθεται από έναν Ολλανδό που ονομαζόταν Yonke που βοήθησε στο σχεδιασμό του - θα μπορούσε να λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μπορεί να εισαχθεί από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης