Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης με LNG - Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν από το 2024

Spiegel: Οι ΗΠΑ θα γίνουν ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης με LNG - Οι τιμές του φυσικού αερίου θα μειωθούν από το 2024
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο βασικό προμηθευτή αερίου για την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία και την Ευρώπη στο μέλλον . Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas.

Η μελέτη

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Energy Economics Institute του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (EWI) για λογαριασμό της βιομηχανικής ένωσης Zukunft Gas της Γερμανίας, οι ΗΠΑ αναμένεται να γίνουν στο μέλλον ο σημαντικότερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη.
Η μελέτη χρησιμοποιεί διάφορα σενάρια για να εξετάσει το μελλοντικό εμπόριο φυσικού αερίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ρωσίας και τον αντίκτυπό του στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. «Σαφές αποτέλεσμα: Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG αυξάνεται σημαντικά», ανέφερε η ένωση βιομηχανίας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου δε θα φτάσουν στα προ πολέμου επίπεδα πριν το 2026

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθούν από το 2024 και μετά.
«Η ταχεία επέκταση των τερματικών σταθμών LNG στην Ευρώπη θα εξαλείψει τα σημεία συμφόρησης στις εισαγωγές και θα ευθυγραμμίσει τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές τιμές», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Zukunft-Gas, Timm Kehler.
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δεν αναμένουν επίπεδα τιμών του 2018 πριν -τουλάχιστον- το 2026 και μόνο εφόσον υπάρξει τουλάχιστον μερική εμπορική σχέση με τη Ρωσία.
Χωρίς ρωσικό αέριο, οι τιμές χονδρικής στη Βορειοδυτική Ευρώπη ενδεχομένως να βρίσκονται ακόμη πάνω από τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα το 2026.
«Εάν η ζήτηση πέσει παγκοσμίως, ωστόσο, το επίπεδο τιμών του 2018 μπορεί να επιτευχθεί ξανά μέχρι το 2030, ακόμη και χωρίς ρωσικό αέριο».


Στο 39% το μερίδιο εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ

Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με το 2021.
Εάν δεν διακινείται φυσικό αέριο μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ, η μελέτη υποθέτει ότι οι ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν το 39% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ έως το 2030, υπό την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστούν επαρκείς μονάδες υγροποίησης μέχρι τότε.

«Αυτό θα έκανε την ΕΕ, μαζί με την Ασία , μια από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ.».
Στο σενάριο, η Νορβηγία έχει μερίδιο προσφοράς 28%.
Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η παραγωγή του λεγόμενου αερίου fracking στη Γερμανία, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, θα επηρεάσει τις αγορές φυσικού αερίου.
Οι συντάκτες της μελέτης αναμένουν μόνο περιορισμένη ανάπτυξη για το LNG από το Κατάρ.
Οι πρόσθετες εισαγωγές από την Αυστραλία ή τον Καναδά πιθανότατα δεν θα ήταν σημαντικές ούτε για την ευρωπαϊκή αγορά.
"Ωστόσο, οι πρόσθετες ποσότητες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή ελλείψεων στις παγκόσμιες αγορές.
" Η χαμηλότερη ζήτηση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει, για παράδειγμα μέσω της ηλεκτροδότησης, της μεγαλύτερης απόδοσης και της παραγωγής βιομεθανίου ως υποκατάστατου του φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης