Διεθνή

Η Γαλλία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει πλήρως τα ταλανιζόμενα πυρηνικά εργοστάσια

Η Γαλλία ετοιμάζεται να κρατικοποιήσει πλήρως τα ταλανιζόμενα πυρηνικά εργοστάσια
Έτοιμη να κρατικοποιήσει τα πυρηνικά εργοστάσια η Γαλλία
Έτοιμη να κρατικοποιήσει πλήρως τα ταλανιζόμενα πυρηνικά εργοστάσιά της εμφανίζεται η Γαλλία, καθώς εξετάζει να αυξήσει στο 100% τη συμμετοχή του κράτους στην EDF (Électricité de France), σε μία περίοδο μάλιστα που η εταιρεία αναμένει τεράστια πτώση των κερδών.
Η EDF είχε ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι τα κέρδη θα δεχθούν σημαντικό πλήγμα φέτος, αυξάνοντας απότομα τις προβλεπόμενες ζημίες στα 29 δισεκ. ευρώ. Η ασύλληπτη ζημία οφείλεται σε μια σειρά ατυχών γεγονότων που οδήγησαν στο να τεθούν εκτός λειτουργίας περισσότεροι από τους μισούς εκ των 56 αντιδραστήρων της EDF.
Ο πυρηνικός κλάδος της Γαλλίας έχει πληγεί με πολλά ζητήματα τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Η βιομηχανία αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας και μια «σειρά ζητημάτων συντήρησης, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης σε ορισμένους γηρασμένους αντιδραστήρες της Γαλλίας, προβλήματα στον κρατικά ελεγχόμενο ενεργειακό όμιλο EDF και μια χρόνια απουσίας σημαντικών επενδύσεων».
Ως αποτέλεσμα, η γαλλική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη χώρα που αντλεί περίπου το 70% της ενέργειάς του από την πυρηνική ενέργεια. Γενικά, η Γαλλία είναι καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, χάρη στον ισχυρό και μέχρι σήμερα αξιόπιστο πυρηνικό τομέα της. Πλέον, αναγκάζεται να εισάγει ενέργεια εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης παγκοσμίως.
Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να προσπαθήσει να εξαγοράσει πλήρως την EDF προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας. Τις επόμενες εβδομάδες, η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει μια δημοπρασία για το υπόλοιπο 16% της εταιρείας που δεν κατέχει ήδη, ώστε να μπορεί μονομερώς (και αθόρυβα) να λάβει αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και την αντιμετώπιση των μυριάδων ζητημάτων με τον υφιστάμενο στόλο. «Άνθρωποι κοντά στην εταιρεία είπαν ότι τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας έχουν προσθέσει κίνητρα για να την απομακρύνουν από το έντονο φως των αγορών», αναφέρουν οι Financial Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης