Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε «κόκκινο» συναγερμό: Οι αρχές της Πολωνίας μοιράζουν χάπια ιωδίου στους πολίτες λόγω του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhia

Σε «κόκκινο» συναγερμό: Οι αρχές της Πολωνίας μοιράζουν χάπια ιωδίου στους πολίτες λόγω του πυρηνικού εργοστασίου της Zaporizhia
Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του σταθμού της Zaporizhia - του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης - έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, εγείροντας κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες

Με την ανησυχία για τις συγκρούσεις γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia στην Ουκρανία να αυξάνεται, οι πολωνικές αρχές διένειμαν δισκία ιωδίου σε περιφερειακά πυροσβεστικά τμήματα για να δώσουν σε ανθρώπους σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών.
Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του σώματος κατά παθήσεων όπως καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση έκθεσης σε ραδιενέργεια.
Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του σταθμού της Zaporizhia - του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης - έχουν καταστρέψει κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια ρεύματος, εγείροντας κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο.
«Μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, αποφασίσαμε... εκ των προτέρων να λάβουμε προστατευτικά μέτρα με τη διανομή ιωδίου», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Radio Zet.
«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για κινήσεις ρουτίνας, προληπτικές ενέργειες για να μας προστατέψουν σε περίπτωση που υπάρξει μια κατάσταση που... ελπίζω να μην συμβεί», πρόσθεσε.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει θέσει τα κράτη πρώην «δορυφόρους» της Σοβιετικής Ένωσης σε κατάσταση μεγάλης ανησυχίας και η απειλή του προέδρου Putin να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είχε ήδη κάνει τους κατοίκους να προσπαθούν να προμηθευτούν ιώδιο στα πρώτα στάδια του πολέμου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης