Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάρια τρόμου από Louisiana και Rutgers University: Σε πυρηνικό πόλεμο 5 δισ. άνθρωποι θα πεθάνουν, θα προκληθεί εποχή παγετώνων και μαζική ασιτία

Σενάρια τρόμου από Louisiana και Rutgers University: Σε πυρηνικό πόλεμο 5 δισ. άνθρωποι θα πεθάνουν, θα προκληθεί εποχή παγετώνων και μαζική ασιτία
Μια νέα μελέτη λέει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα προκαλούσε πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου

Παρά το γεγονός πως το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου φαντάζει –σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα– απίθανο, σοβαρά ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμοί ασχολούνται επισταμένως με το ζήτημα, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν αλλά και να αποτυπώσουν τον αντίκτυπο που θα υπάρξει σε περίπτωση που ο χειρότερος εφιάλτης γίνει πραγματικότητα… 
Πιο αναλυτικά, μια πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη αναφέρει ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα προκαλούσε πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου, γεγονός το οποίο θα πυροδοτούσε μια «Πυρηνική Μικρή Εποχή των Παγετώνων» και θα οδηγούσε σε μαζική ασιτία.
Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Louisiana στο Baton Rouge, προειδοποίησε ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα καταστρέψει τους ωκεανούς του κόσμου, με τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές για χιλιάδες χρόνια.
Σημειώνεται πως η έκρηξη ενός πυρηνικού οπλοστασίου οπουδήποτε στον κόσμο, είτε λόγω εσκεμμένης πολεμικής πράξης, τυχαίας έκρηξης ή δολιοφθοράς, θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας όλους του πολίτες του κόσμου.
«Σε όλα τα σενάρια τρόμου των ερευνητών, οι πυρηνικές καταιγίδες θα απελευθέρωναν αιθάλη και καπνό στην ανώτερη ατμόσφαιρα, η οποία θα έκρυβε τον ήλιο, με αποτέλεσμα την αποτυχία των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο» διαπίστωσε η μελέτη. 
«Τον πρώτο μήνα μετά την πυρηνική έκρηξη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά περίπου 7 βαθμούς Κελσίου - μια αλλαγή θερμοκρασίας μεγαλύτερη από ό,τι στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων».
Ο θαλάσσιος παγετός θα «σκέπαζε» μεγάλα λιμάνια, όπως αυτά που βρίσκονται στη Σανγκάη, την Κοπεγχάγη και την Αγία Πετρούπολη, ακρωτηριάζοντας όλους τους ναυτιλιακούς δρόμους και εμποδίζοντας τις εισαγωγές τροφίμων σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο.
«Η ξαφνική πτώση του φωτός και της θερμοκρασίας των ωκεανών, ειδικά από την Αρκτική προς τον Βόρειο Ατλαντικό και τον Βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, θα εξαφάνιζε τα θαλάσσια φύκια, τα οποία είναι το θεμέλιο του τροφικού ιστού στους ωκεανούς, προκαλώντας λιμό στο υδάτινο περιβάλλον.
Μια τέτοια κατάσταση θα έφερνε μεγάλα προβλήματα στον κλάδο της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» διαπιστώνει η μελέτη. 
Πέρα από τα παραπάνω, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα προκαλούσε πυρκαγιές που θα εκτόξευαν «περισσότερα από 330 δισεκατομμύρια λίβρες καπνού και μαύρου άνθρακα, οι οποίες θα απορροφώνταν από το ηλιακό φως, καλύπτοντας τον ουρανό».
«Μπορούμε και πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε έναν πυρηνικό πόλεμο.
Τα αποτελέσματα θα είναι παγκόσμια καταστροφικά» κατέληξαν οι επιστήμονες, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό AGU Advances.
Όπως προαναφέρθηκε, μια ξεχωριστή μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσε ότι ο πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε τα δύο τρίτα του πλανήτη να πεθάνουν από ασιτία εντός χρονικού διαστήματος δύο ετών.
Περίπου πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους, λόγω των πυρηνικών εκρήξεων, οι οποίες θα προκαλούσαν μια πύρινη λαίλαπα, που διοχετεύε αιθάλη στην ατμόσφαιρα.
Ο ήλιος θα εξαφανιζόταν και οι καλλιέργειες θα καταστρέφονταν.

Aleksandar Vucic (Πρόεδρος Σερβίας): Θα υπάρξει παγκόσμια σύγκρουση εντός δύο μηνών

Μετά την προειδοποίηση του Vladimir Putin ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic προειδοποίησε ότι ο πλανήτης είναι προ των πυλών μιας «μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης», η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σέρβος πρόεδρος, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι ο πλανήτης είναι προ των πυλών μιας «μεγάλης παγκόσμιας σύγκρουσης», η οποία θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
«Βλέπετε μια κρίση σε κάθε μέρος του κόσμου», είπε ο Vucic στο σερβικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.
«Νομίζω ότι οι ρεαλιστικές προβλέψεις πρέπει να είναι ακόμη πιο σκοτεινές.
Η θέση μας είναι ακόμη χειρότερη, αφού τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αποδυναμωθεί και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν αναλάβει και ουσιαστικά κατέστρεψαν τον ΟΗΕ τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Σέρβος ηγέτης προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει περάσει σε μια δυνάμει θανατηφόρα φάση.
«Υποθέτω ότι φεύγουμε από τη φάση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και οδεύουμε σε μια μεγάλη ένοπλη σύγκρουση.
Τώρα το ερώτημα είναι πού είναι η λεπτή κόκκινη γραμμή και αν μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα –ίσως έναν ή δύο μήνες ακόμη– θα εισέλθουμε μια παγκόσμια σύγκρουση, κλίμακας τέτοιας που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

Eν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Vucic έγιναν την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Putin αποφάσισε την επιστράτευση 300.000 εφέδρων στρατιωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης