Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: 280 άτομα στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων – Zelensky: Υπερήρωες – Ελεύθερος και ο Medvedchuk

Ουκρανία: 280 άτομα στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων – Zelensky: Υπερήρωες – Ελεύθερος και ο Medvedchuk
Βάσει της συμφωνίας, 215 Ουκρανοί ανταλλάχθηκαν με 55 Ρώσους
Σχετικά Άρθρα

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες ώρες, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί Ουκρανοί που πολέμησαν στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη αλλά και ο Ουκρανός ηγέτης φιλορωσικού κόμματος, Viktor Medvedchuk, ο οποίος φέρεται να είναι και στενός σύμμαχος του Putin.
Βάσει της συμφωνίας, στην οποία συνέδραμε η Τουρκία, 215 Ουκρανοί – ανάμεσα τους πολλοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις μάχες του εργοστασίου Azovstal – και 55 Ρώσοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ κατόπιν μεσολάβησης του Σαουδάραβα πρίγκηπα, Mohamed bin Salman αφέθηκαν ελεύθεροι και άλλοι 10 αλλοδαποί πολίτες.

Zelensky: Υπερήρωες

Σε ανάρτηση του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για υπερήρωες.
«Πέντε υπερήρωες έχουν ανταλλαγεί με 55 από εκείνους που δεν αξίζουν ούτε συμπόνια ούτε οίκτο» ανέφερε ο Zelensky, σημειώνοντας πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επιστροφή όλων των Ουκρανών από τη Ρωσία.
Η αναφορά του Ουκρανού προέδρου στους πέντε υπερήρωες αφορά πέντε υψηλόβαθμους διοικητές, ανάμεσα τους ο αντισυνταγματάρχης Denys Prokopenko και ο αναπληρωτής του Sviatoslav Palamar, μέλη και οι δύο του Τάγματος Αζόφ που συμμετείχαν στις μάχες της Μαριούπολης και στην υπεράσπιση του εργοστασίου Αζοφστάλ.
Και οι πέντε διοικητές θα παραμείνουν στην Τουρκία έως το τέλος του πολέμου.
Σημειώνεται πως οι φιλορώσοι είχαν ανακοινώσει πως οι αιχμάλωτοι αυτοί θα δικάζονταν, αντιμετωπίζοντας ακόμα και μια καταδικαστική σε θάνατο ποινή.
Οι αλλοδαποί που αφέθηκαν ελεύθεροι περιλαμβάνουν δύο Βρετανούς και έναν Μαροκινό που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τον Ιούνιο αφού αιχμαλωτίστηκαν ενώ πολεμούσαν για την Ουκρανία. Αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι άλλοι τρεις Βρετανοί, δύο Αμερικανοί, ένας Κροάτης και ένας Σουηδός υπήκοος.

Ελεύθερος και ο Medvedchuk

Επίσης ελεύθερος αφέθηκε και Viktor Medvedchuk, ο Ουκρανός ηγέτης του εκτός νόμου φιλορωσικού κόμματος που αντιμετώπιζε κατηγορίες για προδοσία, ο οποίος φέρεται να διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Putin.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «όλοι οι στρατιωτικοί έφθασαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στρατιωτικά ελικόπτερα και βρίσκονται σε ιατρικές εγκαταστάσεις του υπουργείου».
Στην ανακοίνωση αυτή δεν γινόταν καμία αναφορά στον Medvedchuk, κάτι πάντως που επιβεβαίωσε ο Denys Pushilin, ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν δική του η πρωτοβουλία για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων
«Είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.
Οι στρατιωτικοί έλαβαν την απαραίτητη ψυχολογική και ιατρική συνδρομή» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ανταλλαγή αυτή έγινε, την ημέρα που ο Putin ανακοίνωσε σε διάγγελμα του τη μερική επιστράτευση στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης