Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα ακραία κόμματα της ΕΕ κερδίζουν πολιτικό κεφάλαιο λόγω ενεργειακής κρίσης και στήριξης στην Ουκρανία

Τα ακραία κόμματα της ΕΕ κερδίζουν πολιτικό κεφάλαιο λόγω ενεργειακής κρίσης και στήριξης στην Ουκρανία
Η συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης στη Μπρατισλάβα ήταν η πρώτη κοινή διαδήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Σλοβακίας
Σχετικά Άρθρα
Σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, κόμματα της άκρας δεξιάς και της αριστεράς αντλούν πολιτικό κεφάλαιο από τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Το πλήθος των περίπου 5.000 διαδηλωτών στη Μπρατισλάβα που ένωσε την οργή του, προερχόταν από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά.
Κρατώντας σημαίες της Σλοβακίας, απαίτησαν να μπει τέλος στην κυριαρχία των "κλόουν" και των "προδοτών", τους οποίους κατηγορούσαν ότι τους φόρτωσαν το κόστος της υποστήριξης της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Η συγκέντρωση το βράδυ της Τρίτης στη Μπρατισλάβα ήταν η πρώτη κοινή διαδήλωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Σλοβακίας εδώ και δύο χρόνια, αν και δεν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός σε ένα μικρό ευρωπαϊκό κράτος δίπλα στον πόλεμο.

Η ενεργειακή κρίση ενισχύει τα ακραία κόμματα

Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι σκληροπυρηνικές ομάδες αντλούν πολιτικό κεφάλαιο από τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτοξεύονται στα ύψη.
Ήδη υπάρχουν πρώιμοι, αλλά ανησυχητικοί απόηχοι των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, μιας περιόδου που τελικά οδήγησε στην προεδρία του Donald Trump στις ΗΠΑ, στην ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και σε λαϊκιστικές ηγεσίες από τη Βραζιλία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου είδε την άνοδο κάποιων γνωστών πολιτικών δυνάμεων, είτε σε άμεση περιφρόνηση της αποφασιστικότητας της ΕΕ να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είτε των παλιών τροπών της αντιμετανάστευσης και του νατιβισμού.
Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές αυτού του μήνα και θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Στην Ιταλία, οι εκλογές της Κυριακής αναμένεται να φέρουν τη νίκη της Giorgia Meloni, η οποία έχει ξεπεράσει τους αντιπάλους της δεξιάς υπερασπιζόμενη "την υπεράσπιση της ιταλικής εθνικής ταυτότητας".
Στη Γερμανία αυξάνεται η ανησυχία για μια κοινωνική αντίδραση κατά του οικονομικού τιμήματος των προσπαθειών για τον περιορισμό του Putin.
Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, βλέπει εξασθένηση της υποστήριξης στις τρέχουσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κοινωνική δυσαρέσκεια στην ανατολική Ευρώπη

Η δυσαρέσκεια σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου εμφανίζεται ιδιαίτερα στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, όπου ορισμένα έθνη είναι πιο διχασμένα όσον αφορά τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις στην Τσεχική Δημοκρατία, ενώ στη Σλοβακία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν από τη χώρα να μιμηθεί τον Ούγγρο ηγέτη Viktor Orban, τον στενότερο σύμμαχο του Putin στην ΕΕ και ειλικρινή επικριτή των κυρώσεων.
"Αυτή η εποχή ευνοεί τους εχθρούς της δημοκρατίας", δήλωσε ο Grigorij Meseznikov, πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοσίων Υποθέσεων, ενός think tank με έδρα τη Μπρατισλάβα.
"Για ορισμένους Σλοβάκους, η Ρωσία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ενός αποτελεσματικού κράτους που διοικείται με σταθερό χέρι, και όχι κάποια φιλελεύθερη δημοκρατία που θεωρούν ότι είναι γεμάτη διαφθορά και αναποτελεσματική. Αυτό έχει απήχηση εδώ".

Η περίπτωση της Σλοβακίας

Η Σλοβακία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ξεχωρίζει στην περιοχή με τη χαμηλή υποστήριξή της προς τη στρατιωτική συμμαχία και την υψηλή εμπιστοσύνη της στη Ρωσία και την ηγεσία της.
Μόλις ένας στους δύο πολίτες πιστεύει ότι η Ρωσία πράγματι επιτέθηκε στην Ουκρανία και περισσότεροι Σλοβάκοι εμπιστεύονται τους Ρώσους και όχι τους Αμερικανούς, κληρονομιά της χώρας που αναζητούσε τη Μόσχα τον 19ο αιώνα για να προστατεύσει τα μικρά σλαβικά έθνη, σύμφωνα με έρευνα του Institute for Public Affairs.
Η σλοβακική κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά την Ουκρανία με κυρώσεις, παράδοση όπλων και βοήθεια σε περίπου 88.000 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει να παραμείνουν στη χώρα. Σε απάντηση, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Robert Fico και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν ένα αφήγημα κατά της ΕΕ τύπου Orban για να ενισχύσουν τη δημοτικότητά τους.
Το κόμμα Smer του Fico ανέκαμψε από το χαμηλό ρεκόρ υποστήριξης του 9,1% τον Ιανουάριο του 2021 μετά από ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο 14% τώρα, ωθούμενο από τη φιλορωσική και λαϊκιστική ρητορική.
Αυτό το ποσοστό το τοποθετεί δεύτερο στο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο της Σλοβακίας, ρίχνοντας τον τρεις φορές πρώην πρωθυπουργό για μια ακόμη προσπάθεια να πάρει την εξουσία εναντίον της κυβέρνησης της μειοψηφίας.
"Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνοι για τις αυξήσεις των τιμών, επειδή έσυραν τη Σλοβακία σε έναν πόλεμο με τον οποίο η Σλοβακία δεν έχει καμία σχέση", δήλωσε ο Fico σε υποστηρικτές του την Τρίτη στη Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας. "Οι πρόωρες εκλογές είναι ο τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση".
Ο κίνδυνος είναι ότι, δεδομένων των κανόνων βέτο της ΕΕ, η Σλοβακία θα ενταχθεί στην Ουγγαρία ως πιθανός διασπαστής της απόφασης του μπλοκ να αντιμετωπίσει τον Πούτιν με ενεργειακές κυρώσεις, δήλωσε ο Meseznikov.
Ο Fico θα μπορούσε να γίνει μια πιο ήπια εκδοχή του Όρμπαν, είπε, λειτουργώντας ως "διακόπτης της συμφωνίας".
Στην Τσεχική Δημοκρατία, το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερία και Άμεση Δημοκρατία ήρθε για πρώτη φορά δεύτερο σε δημοσκόπηση αυτόν τον μήνα, μπροστά από το κυβερνών κόμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης